Το προηγούμενο έτος ένα πλήθος κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη σχέση της Κίνας με πολλές δυτικές χώρες, επηρεάζοντας πολλούς τομείς της οικονομίας και οπωσδήποτε δεν θα άφηναν ανεπηρεάστο τις τάσεις στον κινέζικο τουρισμό. Ενώ οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής στην τουριστική βιομηχανία αποτελούν κατά κύριο λόγο θέματα δευτερεύουσας σημασίας, τα ζητήματα της εμπορικής διαμάχης της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το διπλωματικό επεισόδιο του Καναδά με το Πεκίνο και οι συνεχιζόμενες αναταραχές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ έχουν επηρεάσει τη ροή της μεγαλύτερης αγοράς τουριστών στον κόσμο.

Με τις ΗΠΑ να βλέπουν βουτιά στις αφίξεις του κινέζικου πληθυσμού κατά 5,7% το 2018 και το Χονγκ Κονγκ να χάνει 350.000 τουρίστες από τις αναταραχές, τα μαύρα σύννεφα σίγουρα θα παραμείνουν για προορισμούς που θεωρούνται πολιτικά ασταθής από κινέζους τουρίστες. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα κινεζικά εξερχόμενα ταξίδια συνεχίζουν μια ανεπανάληπτη άνοδο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε αύξηση 12,7% στα ταξίδια FIT (ταξιδιώτες που ταξιδεύουν ανεξάρτητα, όχι σε γκρουπ, συνήθως με το αυτοκίνητο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς) επιπλέον, οι millennials κάνουν όλο και περισσότερα σχέδια για σύντομα διαλείμματα και οι κινέζοι ταξιδιώτες διερευνούν τη λίστα με σειρά διεθνών προορισμών, σύμφωνα με τα Hotelbeds.

Σε ένα πρόσφατο webinar που διοργανώθηκε από το DragonTrail και το JingTravel, η υπεύθυνη επικοινωνιών, Sienna Parulis-Cook, περιέγραψε τις παγκόσμιες τάσεις ταξιδιού γύρω από τον κινεζικό εξερχόμενο τουρισμό.

Βόρεια Αμερική

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τουρισμού της Χαβάης, σύμφωνα με την οποία οι Κινέζοι επισκέπτες έχουν μειωθεί κατά 36%, μάλλον θα πρέπει να θορυβήσει όσους ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία των ΗΠΑ. Οι Κυβερνητικές οδηγίες ταξιδιών και οι αρνητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, τροφοδοτούν αυτήν την αλλαγή, με τους κινέζους τουρίστες να βρίσκουν εξίσου ελκυστικούς προορισμούς σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να κατατάσσονται στους 10 κορυφαίους προορισμούς για τοους Κινέζους το Μάιο, αλλά η μείωση κατά 10% σε αριθμούς αντιστοιχεί σε μείωση των κινεζικών τουριστικών δαπανών στη Νέα Υόρκη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 11,9%.

Όσον αφορά στον Καναδά, τα πράγματα εκεί είναι αμφίσημα. Ο Ιανουάριος είδε τη χώρα να έχει έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών για το Κινεζικό Νέο Έτος, αλλά η διπλωματική διαμάχη που αφορά την Huawei συνδυάζεται με αυστηρότερους κανονισμούς για τις θεωρήσεις βίζα και δεν ευνοεί τις αυξήσεις των τουριστών.

Τι κρατάμε: “Η κινεζική αγορά τουρισμού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε θέματα ασφάλειας”.

Ευρώπη

Η Ευρώπη φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει να επωφελείται από τη δυσαρέσκεια του αρνητικού κινεζικού κλίματος προς τις ΗΠΑ. Η γηραιά ήπειρος παρουσίασε αύξηση 16,9% στις κρατήσεις κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 και ο ξενοδοχειακός τομέας δείχνει 40% ετήσια αύξηση στις κρατήσεις.

Παρόλο που οι παραδοσιακοί προορισμοί της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικοί – οι Κινέζοι αναζήτησαν πληροφορίες για το Ηνωμένο Βασίλειο 133% περισσότερες φορές σε σύγκριση με το 2018 – η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώνεται στη νότια Ευρώπη όπου οι Κινέζοι αναζητούν νέους και συναρπαστικούς προορισμούς. Οι ετήσιες αυξήσεις των κινεζικών τουριστών είναι οι εξής: Μαυροβούνιο 44%, Σερβία 39%, Κροατία 53% και Κύπρος 125%. Βεβαίως, οι αυξήσεις  αυτές ξεκινούν από μια σχετικά χαμηλή βάση, αλλά η ευκολία πρόσβασης σε αυτές τις τοποθεσίες, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά καθεστώτα θεωρήσεων βίζα, συμβάλλουν στην διεύρυνσή τους.

Τι κρατάμε: “Οι απαλλαγές από την υποχρέωση θεώρησης βίζα από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις επισκέψεις όπως επίσης υπάρχει μια τάση από τους κινέζους ταξιδιώτες να αναζητούν νέους προορισμούς”.

Ωκεανία

Η επιλογή της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ως προορισμών που συνδέονται με την πληθώρα των πτήσεων ανταπόκρισης εξασφαλίζει ένα ορισμένο επίπεδο επισκέψεων κινέζων τουριστών στην περιοχή.

Από την άλλη, η διαμάχη της Νέας Ζηλανδίας με την Κίνα για το δίκτυο 5G της Huawei, εκτός από τη μείωση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε και μείωση στον τουρισμό κατά 21% σε ετήσια βάση. Οι εντάσεις στη διμερή σχέση εντάθηκαν όταν το Πεκίνο αποφάσισε να αναβάλει το έτος Νέας Ζηλανδίας-Κίνας για τον Τουρισμό και η επίσκεψη της πρωθυπουργού Jacinda Ardern στην Κίνα καθυστέρησε. Η Νέα Ζηλανδία, ωστόσο, παραμένει ένας επιθυμητός προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες με βάση το φυσικό τοπίο και το εύρος των δραστηριοτήτων αναψυχής, αλλά η ταχύτητα ανάκτησης παραμένει ασαφής.

Αντίθετα, η Αυστραλία φαίνεται να βρίσκει μια ισορροπία. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης – αύξηση 2,9% των αφίξεων από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 – οι συνολικές δαπάνες κινεζικών τουριστών έχουν αυξηθεί κατά 10%, γεγονός που δείχνει ότι η Αυστραλία έχει επιτύχει στο να προσελκύσει τουρίστες με υψηλότερα εισοδήματα.

Ασία

Η ανάπτυξη στην Ασία παραμένει αρκετά σταθερή, αν και το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, δύο παραδοσιακοί προορισμοί για κινέζους ταξιδιώτες είδαν 3,3% και 8,5% μείωση αντίστοιχα. Στην περίπτωση της Ταϊλάνδης, ορισμένες αναλύσεις έχουν επισημάνει τον αντίκτυπο που είχε το ατύχημα με το πλοίο στο Πουκέτ, το οποίο σκότωσε 41 κινέζους τουρίστες.

Ως εκ τούτου, η Μυανμάρ βιώνει εκθετική ανάπτυξη στο 140% και με τους ανεβασμένους αριθμούς που εμφανίζονται  μέσω Κίνας το πρώτο τετράμηνο του 2019, το μέλλον φαίνεται θετικό για τις νοτιοανατολικές Ασιατικές χώρες. Η Ιαπωνία είδε επίσης αύξηση στο 11,7% του ΑΕΠ το 2019 και η Νότια Κορέα φαίνεται να ανακάμπτει τελικά από την απαγόρευση του τουρισμού το 2017 με αύξηση 30% μέχρι στιγμής φέτος.

Τι κρατάμε: “Οι αφίξεις στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη είναι χαμηλές, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται νέους ή διαφορετικούς Ασιατικούς προορισμούς”.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας