Δείκτες διεθνών αφίξεων και εσόδων

Αύξηση καταγράφεται, σε σχέση με πέρυσι, στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τόσο τον Ιούνιο 2019 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα:

– οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο του 2019 ήταν αυξημένες κατά +2,0%/+63 χιλ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 3,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

 – η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και δευτερευόντως στα περιφερειακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, στο Δ.Α.Α. παρουσιάστηκε αύξηση +6,1%/+40 χιλ. επιβάτες (η μεγαλύτερη σε απόλυτες διαφορές), καταγράφοντας 700 χιλ διεθνείς αφίξεις, ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια η αύξηση ήταν οριακή (+0,9%/+23 χιλ.), καταγράφοντας 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

– Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, καταγράφηκαν 8,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +4,4%/+341 χιλ. επιβάτες. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (+290 χιλ.) προήλθε από την αύξηση των αφίξεων στον ΔΑΑ (+12,1%), ενώ η αύξηση στα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν σημαντικά μικρότερη (+51 χιλ./ +1,0%).

Μείωση των οδικών αφίξεων για το πρώτο 6μηνο του 2019

Αντίθετα με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, και παρόλο που παρουσιάστηκε αύξηση στην πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών, συνεχίστηκε η μείωση των διεθνών οδικών αφίξεων συνολικά και τον Ιούνιο, αν και με ηπιότερο ρυθμό: καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -6,9%/-99 χιλ. σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφηκαν 4,0 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -11,7%/-537 χιλ. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αύξηση αφίξεων και εσόδων με μείωση απόδοσης ξενοδοχείων

Παρά την αύξηση αφίξεων και εσόδων, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι το 2019 είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του και, παράλληλα, 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα EarlyBookings. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, με πτώση της τάξης του -3.8% στην Πληρότητα και -2.9% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο και με οριακή θετική αλλαγή +1.0% στη Μέση Τιμή Δωματίου ‘έκλεισε’ το Α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης διεθνώς της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, καθίσταται αναγκαία η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος, αφενός μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων της τιμής που το καθιστούν ακριβότερο σε σχέση με το ξενοδοχειακό προϊόν ανταγωνιστικών χωρών και, αφετέρου, μέσω της ισότιμης φορολογικής και κανονιστικής αντιμετώπισης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Προγραμματισμός Αεροπορικών Θέσεων από το εξωτερικό

Παρατηρείται μείωση κατά -1,2 εκατ./-6,7%, σε σχέση με πέρυσι των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή σεζόν. Η προαναφερθείσα οριακή αύξηση των αφίξεων, υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων.

Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Ιούνιο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, για τρίτο συνεχόμενο μήνα το 2019. Η ιταλική αγορά ανέβηκε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε η αγορά της Γερμανίας. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 η αγορά της Τουρκίας, ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η αμερικάνικη αγορά.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούνιο 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων σε κάποιους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Δείκτης αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 828 χιλ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού παρουσιάζοντας αύξηση +2,7% ή +22 χιλ. αφίξεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 που καταγράφηκαν 807 χιλ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, καταγράφηκαν 3,6 εκατ. αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +3,4%/+121 χιλ. επιβάτες.

Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από την Ελλάδα

Οι 2 πρώτες θέσεις των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς παραμένουν αμετάβλητες για την ελληνική αγορά από την αρχή του έτους. Στην πρώτη θέση προτίμησης βρίσκεται η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη θέση για πρώτη φόρα το 2019, η Σκάλα (Aγκίστρι). Στην τέταρτη θέση υποχώρησε το Ναύπλιο. Ακολούθησε η είσοδος δύο νέων προορισμών για το 2019, η Πάργα και η Χώρα της Τήνου. Στην έβδομη θέση διατηρήθηκαν τα Χανιά. Τη δεκάδα συμπληρώνουν 3 προορισμοί, που εισέρχονται για πρώτη φόρα το 2019 στο top-10: η Αγία Μαρίνα (Αίγινα), η Χώρα Μυκόνου και το Λουτράκι.

Δείκτες Ποιότητας Ξενοδοχείων

Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86,3% και στην τρίτη η Ισπανία με 85,3%. Ακολουθούν, η Κροατία στην τέταρτη θέση με 85,1% και η Ιταλία στην πέμπτη με 84,1%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 83,5% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78,6%. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91,2%, και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα η Ήπειρος με την ίδια βαθμολογία (91,2%).

Ο Ηλίας Κικίλιας

‘Οπως σημειώνει στο δελτίου τύπου ο κ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου: «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους αν και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 0,9%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 2018, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση αφίξεων και εσόδων από χώρες εκτός ΕΕ με κύριο προορισμό την Αθήνα. Ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, φαίνεται ότι το τρέχον έτος είναι υποδεέστερη σε σχέση με το 2018, με μειώσεις στις πληρότητες, τα έσοδα και τις προκρατήσεις. Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, όπως δείχνει προς το παρόν και η μείωση κατά 6,7% των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια, καθίσταται άμεσα αναγκαία η αποκατάσταση της φορολογικής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού  προϊόντος και της ορθολογικής ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός συνεπούς, συγκροτημένου και αποτελεσματικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας