ΙΝΣΕΤΕ

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) δημοσίευσε μελέτη με τον τίτλο «Χαρτογράφηση των αγορών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19» με στόχο να παράσχει στις επιχειρήσεις του τουρισμού ένα πολύτιμο εργαλείο που θα τις βοηθήσει να εκτιμήσουν τις τουριστικές ροές που θα υπάρξουν την φετινή χρονιά.

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού που το 2019 εισέφεραν πλέον του 87% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού. Μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο αναλυτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού για να προβούν στις εκτιμήσεις τους για τον εισερχόμενο τουρισμό 2020, ωστόσο στη μελέτη τονίζεται πως ένα βασικό στοιχείο για ασφαλείς προβλέψεις είναι αφενός η εξέλιξη της πανδημίες στις χώρες αναφοράς, αλλά και το αν και πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις χώρες αυτές και θα επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στη Γερμανία, που όπως τονίζεται στη μελέτη είναι η μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, χθες το CSU της Βαυαρίας μπλόκαρε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της Ευρώπης από τις 15 Ιουνίου. Η Βρετανία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για τη χώρα μας, έχει πολλή αρνητική εικόνα στην εξέλιξη της πανδημίας. Τέλος οι ΗΠΑ που αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα προς το παρόν δεν επιτρέπονται οι πτήσεις.

Όπως τονίζει το ΙΝΣΕΤΕ στην εισαγωγή της μελέτης στη σημερινή πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εκλείπουν τα συνηθισμένα δεδομένα –προγραμματισμός πτήσεων, κρατήσεις, κλπ.-που παραδοσιακά αποτελούσαν πρόδρομες ενδείξεις για την προοπτική και το εκτιμώμενο μέγεθος του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά το Ινστιτούτο επισημαίνει πως τα διαθέσιμα δεδομένα, σχετικά με την σημασία και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους αγορών, τη θέση της χώρας μας στις αγορές αυτές, τις προβλεπόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες αυτές και τα υγειονομικά χαρακτηριστικά τους, μπορούν να υποστηρίξουν τη διαμόρφωση συνεκτικών πλαισίων ανάλυσης και αποφάσεων. Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ παρουσιάστηκε αρχικά σε webinar που συνδιοργάνωσε με την Deloitte την περασμένη Πέμπτη 21 Μαΐου με θέμα «Ο ελληνικός τουρισμός στην εποχή του Covid-19».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας