Στην Ιθάκη, υλοποιούνται βάσει σχεδίου κινήσεις σε μια σειρά από μέτωπα, προκειμένου αφενός μεν να εμπλουτιστεί το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν, αποσκοπώντας -μεταξύ άλλων- και σε ακόμη πιο ποιοτικούς επισκέπτες που θα διακρίνονται πιο υψηλά εισοδήματα, και αφετέρου δε να επιτευχθεί στην πράξη η επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Ο Δημαρχος Ιθάκης, Δημήτρης Στανίτσας.
Ο Δημαρχος Ιθάκης, Δημήτρης Στανίτσας.

Μάλιστα, η σημερινή Δημοτική Αρχή υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου, Διονύση Στανίτσα που κατάφερε να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών με το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως των 77,97%, έχει ήδη θέσει τις απαιτούμενες βάσεις από το 2014 και εντεύθεν προκειμένου να υλοποιήσει τα απαραίτητα βήματα που θα επιτρέψουν στην Ιθάκη να τοποθετηθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Και δη σε ένα niche όσο και εκλεκτό τμήμα του! Εξάλλου, το καταπράσινο νησί του Ιονίου έχοντας έκταση 117 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κάτι λιγότερο από 3.000 κατοίκους, είναι μεν σε θέση να διαχειριστεί συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών, εντούτοις όμως επιλέγει να “θέσει” τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να στοχεύσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τουριστών.

«Βασίλισσα» του θαλάσσιου τουρισμού στο Ιόνιο!
“Κατ’ αρχήν, η Ιθάκη προσελκύει σημαντικό τμήμα θαλάσσιου τουρισμού, υπό την έννοια των σκαφών αναψυχής. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή εάν ισχυριζόμασταν πως παίζουμε καταλυτικό ρόλο στην συγκεκριμένη μορφή τουρισμού στο Ιόνιο. Αρκεί να σας αναφέρω πως σήμερα, 3 Ιουνίου και στο νησί μας βρίσκονται αγκυροβολημένα περισσότερα από 100 σκάφη! Μέγεθος, το οποίο κατά το peak της τουριστικής σεζόν ξεπερνά τα 300 σκάφη. Όσο για τους επιβάτες τους, πρόκειται για υψηλής οικονομικής στάθμης επισκέπτες, οι οποίοι δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή μας”, όπως αναφέρει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο tour-market.gr ο Λουκάς Αναγνωστάτος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Προώθησης του Δήμου Ιθάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάτο, το νησί αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κάποια οργανωμένη μαρίνα, πέραν ενός παραπλήσιας λογικής χώρου του ΕΟΤ, ενός ντόκου -ουσιαστικά- όπου μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 40 σκάφη, τον οποίο ο Δήμος πίεσε και εν τέλει κατάφερε να του παραχωρηθεί. “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και των σχετικών εγκρίσεων προκειμένου εν συνεχεία να πραγματοποιήσουμε έναν διαγωνισμό για την παραχώρηση – επενοικίαση του εν λόγω χώρου και την αναβάθμισή του, σε επίπεδο χωρητικότητας και παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάτι, που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την θέση της Ιθάκης στον θαλάσσιο τουρισμό”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οικογένειες που αναζητούν ευεξία και αναζωογόννηση
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ιθάκη σε επίπεδο ξενοδοχειακού δυναμικού, διαθέτει περί τις 2.500 κλίνες, στις οποίες εάν προστεθούν και τα καταλύματα που επενοικιάζονται μέσω των ποικίλων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, συνολικά ανέρχονται σε 4.000 κλίνες. “Εάν θέλαμε να… ψηλαφήσουμε στοιχεία περί της “ταυτότητας” του μέσου επισκέπτη της Ιθάκης, θα σας έλεγα πως πρόκειται για μέσου και ανώτερου οικονομικού υπόβαθρου, που ενδιαφέρεται για διακοπές ευεξίας και αναζωογόνησης, οικογενειάρχες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον θαλάσσιο τουρισμό και τα αντίστοιχα σπορ, αλλά και τον περιπατητικό τουρισμό. Όσο για τις χώρες καταγωγής τους, προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Γαλλία, τη Δανία, καθώς επίσης και την Αυστραλία. Το τελευταίο μπορεί να προξενεί εντύπωση εξαιτίας πρωτίστως της απόστασης, εντούτοις όμως θα πρέπει να σας ενημερώσω πως η παρουσία του στοιχείου των Ιθακησίων στην μακρινή Ήπειρο είναι κάτι παραπάνω από δυναμική. Για παράδειγμα, μόνο ο Σύλλογος Ιθακησίων της Μελβούρνης απαριθμεί περισσότερα από 12.000 μέλη. Μέγεθος που είναι κατά τι υπερτετραπλάσιο αυτού των μόνιμων κατοίκων στο νησί μας!”, σημειώνει ο κ. Αναγνωστάτος.

Επέκταση σεζόν μέσω 120 χλμ. μονοπατιών!
Η Ιθάκη, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε ολοένα μεγαλύτερα τμήματα της Ελλαδικής επικράτειας, αναζητά τρόπους επέκτασης της τουριστικής σεζόν, καθώς οι εμπλεκόμενοι με την βιομηχανία αντιλαμβάνονται πως μόνον έτσι θα είναι σε θέση να ατενίσουν το μέλλον από πιο στέρεες βάσεις. “Υπό το πρίσμα αυτό, και επιθυμώντας να εμπλουτίσουμε όσο και διαφοροποιήσουμε το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν μας, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περιπατητικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρώσαμε το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται (λ.χ. καθαρισμός, χαρτογράφηση, σήμανση, έκδοση χαρτών, δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για φορητές συσκευές, πιστοποίηση κ.ά.) για μονοπάτια συνολικής έκτασης 70 χιλιομέτρων. Παράλληλα, το δεύτερο «κύμα» περιλαμβάνει την ίδια διαδικασία για ακόμη 50 χιλιόμετρα τα οποία φιλοδοξούμε να εντάξουμε κατά το προσεχές έτος στο δίκτυο που δημιουργούμε. Έτσι, θα έχουμε ένα αρκούντως εκτενές δίκτυο μονοπατιών τα οποία θα μπορούν να απολαύσουν οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες. Επιπροσθέτως, οι τελευταίοι συνήθως επιλέγουν για την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων τους μη-τουριστικούς μήνες Απρίλιο-Μάϊο και Οκτώβριο-Νοέμβριο, όταν και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι περισσότερο ήπιες και οι θερμοκρασίες κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα έναντι των υψηλών του καλοκαιριού”.

Σύνδεση και αξιοποίηση της Ομηρικής παρακαταθήκης!
Αναμφίβολα, η Ιθάκη είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για την συσχέτισή της με τον Οδυσσέα. Παρότι η λογική υποδηλώνει πως το συγκεκριμένο στοιχείο θα πρέπει να αποτελεί την… αιχμή του δόρατος για την τουριστική στόχευση και εν γένει προβολή του νησιού, παρ’ όλα αυτά μέχρι πρότινος δεν είχε υπάρξει κάποια μορφής οργανωμένης εκμετάλλευσής του, όπως υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Προώθησης του Δήμου Ιθάκης. “Ο λόγος ήταν απλός όσο και απτός: Δυστυχώς, ο αρχαιολογικός χώρος ήταν παρατημένος στην τύχη του… Με συντονισμένες ενέργειες του Δήμου μας και την εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων, προχωρήσαμε στον καθαρισμό, τον καλλωπισμό, την περίφραξη, την σήμανση και την ευρύτερη ανάδειξη του χώρου ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν έναν άρτιο αρχαιολογικό χώρο υψηλής ιστορικής αξίας και ενδιαφέροντος, και όχι ενός εγκαταλελειμμένου τοπίου όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες διοικήσεις. Δεν σας κρύβω πως πρόθεσή μας είναι η Ομηρική διάσταση της Ιθάκης να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό πόλο προσέλκυσης τουρισμού για το νησί μας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας