τομέα

Κάτι παραπάνω από 250.000 θέσεις εργασίες στον τομέα κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων και εν γένει εξοπλισμού στην Ευρώπη, βρίσκονται στον… αέρα, εξαιτίας της ακύρωσης ή αναβολής εκθεσιακών γεγονότων ελέω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης που διενήργησε η Διεθνής Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών για Εκθέσεις και Εκδηλώσεις (International Federation of Exhibition and Event ServicesIFES), περίπου 300 επαγγελματίες-μέλη της αναμένεται να απωλέσουν το 50% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους.

Σημειώνεται πως στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται στον τομέα περί τις 1750 εταιρείες κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων, οι οποίες και εντάσσονται στην μικρομεσαία αγορά, καθώς ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους κινείται στα επίπεδα των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απασχολούν κατά μέσο όρο 42 υπαλλήλους και συνεργάτες. Όσο για τον συνολικό τζίρο του εν λόγω κλάδου, διαμορφώνεται στα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι προμηθευτές τους (λ.χ. εταιρείες συναρμολόγησης, πάροχοι τεχνικών υπηρεσιών, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.).

Όπως επισημαίνουν στελέχη της IFES, η αίσθηση που επικρατεί στην διεθνή εκθεσιακή αγορά είναι πως η διεξαγωγή οιοδήποτε event πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κρίνεται όνειρο θερινής νυκτός… Μάλιστα, καθώς το εναπομείναν 40% των εκθεσιακών γεγονότων και εν γένει εκδηλώσεων στη Γηραιά Ήπειρο είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), οι εταιρείες κατασκευής ευελπιστούν να αντέξουν οικονομικά και επιχειρηματικά μέχρι τότε, προκειμένου να περιορίσουν την οικονομική ζημιά και αντίκτυπο στην περαιτέρω λειτουργία τους.

Η IFES ζητεί τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου βοήθειας

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις αρχές Μαρτίου, η IFES έστειλε ένα υπόμνημα στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μέσω της οποίας αιτούνταν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας για όλες τις επιχειρήσεις του τομέα ώστε να «γεφυρωθεί» ο χρόνος μέχρι να επανέλθει η κατάσταση στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Torsten Heinze, Αντιπρόεδρο της IFES και Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας εκθεσιακών περιπτέρων Czarnowski: «Δεν σας κρύβω πως ο βαθμός επίδρασης του COVID-19 στις επιχειρήσεις του κλάδου μας από τις 15 Μαρτίου και εντεύθεν είναι δραματικός, όσο και πρωτόγνωρα σκληρός. Αρκεί να σας αναφέρω πως τουλάχιστον το 46% του ετήσιου κύκλου εργασιών μας… εξανεμίστηκε, μέσα σε λίγες ημέρες! Γεγονός που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί η πλειοψηφία των μελών μας. Αποσπασματικά σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ωστόσο απαιτείται μια γενναία όσο και συνολική αντίδραση-λύση από μέρους της Κοινότητας. Εξάλλου, μόλις υπερβούμε την πανδημία του κορωνοϊού, ο εκθεσιακός κλάδος αναμένεται να δώσει το έναυσμα του τερματισμού της κρίσης και της έναρξης μιας νέας εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα απαιτηθεί η ύπαρξη ενός υγιούς τομέα κατασκευών προκειμένου να στηρίξει το εγχείρημα της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας