Φωκίων Καραβίας

Την πρόκληση να δοθεί η μάχη της ανταγωνιστικότητας με αποφασιστικότητα και έχοντας ως «όπλο» την ταυτόχρονη αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έθεσε ως καίριας σημασίας προτεραιότητα για τον κλάδο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ομιλία του στην Κλειστή Συνεδρίαση της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο κ. Καραβίας περιέγραψε με ρεαλισμό και τις ανάλογες… νότες ανησυχίας και προειδοποίησης το διεθνές οικονομικό και πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται σήμερα, αλλά και την θέση της πατρίδας μας σε αυτό. «Δίχως άλλο τα αριθμητικά μεγέθη που σημείωσε ο τουρισμός των τελευταίων ετών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και αποτελούν δείγμα της δυναμικής που εμπεριέχει. Ωστόσο, χρέος μας είναι να στρέφουμε τη ματιά μας πάντοτε προς το μέλλον, καθώς σε αυτό κρύβονται πάντοτε μια σειρά από προκλήσεις. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει ότι θα κινηθεί σε τροχιά χαμηλής ανάπτυξης για το ορατό μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που είναι πολύ σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, αναμένεται να επιβραδυνθεί. Σε ορισμένες, μάλιστα, από αυτές τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά, είτε στη Βρετανία, λόγω Brexit ή στην Ιταλία που αντιμετωπίζει κίνδυνο μακροοικονομικής αστάθειας με πιθανές επιπτώσεις στο μέσο διαθέσιμο εισόδημα. Η Τουρκία, μετά από χρόνια κλυδωνισμών και μεγάλης πτώσης της ζήτησης, φαίνεται να αποκαθιστά με γρήγορο ρυθμό τη ροή τουριστών. Η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος της ενισχύεται από τη μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής ανακάμπτουν σταδιακά, όπως λ.χ. η Αίγυπτος. Η μεγάλη αγορά της Ρωσίας, για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, γίνεται πιο δύσκολη. Οπότε, η εικόνα των προκλήσεων που αναδύονται για φέτος και τα επόμενα χρόνια είναι έντονη και «γεμάτη». Στο χέρι μας είναι να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά!«.

Απεριόριστη στήριξη στον τουρισμό

Φωκίων ΚαραβίαςΟ κ. Καραβίας στο περιθώριο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη και την έμπρακτη στήριξη της Eurobank απέναντι στον τουρισμό, σε σημείο τέτοιο ώστε να θεωρείται πως αποτελεί την τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. «Κάτι, που αποδείξαμε σε κάθε ευκαιρία με τη διαρκή παρουσία μας στο πλευρό των τουριστικών επιχειρηματιών που μας επιλέγουν για συνεργάτη. Μάλιστα, είμασταν ενεργά παρόντες τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με τον τουρισμό. Είτε χρηματοδοτικά ή ακόμη και συμβουλευτικά, ενώ τις περισσότερες φορές ήμασταν και τα δύο! Καθώς οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, έχουμε αυξημένες δυνατότητες εκταμιεύσεων και ισχύει απολύτως η δέσμευση που επανειλημμένα έχω αναλάβει ότι δεν θα έρθει στην τράπεζά μας κανένα συγκροτημένο επενδυτικό σχέδιο, με καλές προοπτικές, και δεν θα βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε! Επιπλέον, έχει βελτιωθεί και η τιμολόγηση, όπως ήδη γνωρίζετε, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, συμβάλλοντας έτσι, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην στήριξη της ανταγωνιστικότητάς σας με τη μείωση του κόστους«.

Καθοδήγηση των Περιφερειών για την άντληση χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank με αφορμή και τις πρόσφατες εκλογές στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε πως ναι μεν τελευταία έχουν γίνει άλματα για την κατανόηση από τους τοπικούς άρχοντες της σημασίας της τουριστικής βιομηχανίας για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, εντούτοις όμως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία οι απαιτήσεις των επισκεπτών πολλαπλασιάζονται! «Ένας σημαντικός αριθμός περιοχών της Ελλάδας υστερεί ακόμη σε βασικές υποδομές. Η συνεργασία των νέων τοπικών αρχών με τους τουριστικούς επιχειρηματίες μιας περιοχής μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στον εντοπισμό, την ιεράρχηση και την υλοποίησή τους. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε. Η Eurobank μπορεί να υποστηρίξει πρωτοβουλίες αναβάθμισης τοπικών τουριστικών υποδομών, με την ενημέρωση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την διαθεσιμότητα σχετικών ευρωπαϊκών πόρων, μέσω της «Πλατφόρμας Ενημέρωσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αποκλειστικά για τους Φορείς Δημοσίου» , η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Τράπεζάς μας. Επιπροσθέτως, διασφαλίζουμε υποστήριξη των φορέων σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υποβολής αιτήσεων και φακέλων. Επειδή απαιτείται μια αυξημένη εμπειρία και τεχνογνωσία, διαθέτουμε ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες-συμβούλους για το σκοπό αυτό. Τέλος, στην Eurobank έχουμε μια εξειδικευμένη μονάδα συνεργασίας με τους Τοπικούς Φορείς (Public Sector Banking), που με την σειρά της διερευνά σχετικές ανάγκες, αναπτυξιακά πλάνα και χρηματοδότησης. Μάλιστα, τα προγράμματα που είναι τώρα ανοικτά (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20) και αφορούν Περιφέρειες, καλύπτονται 100% από πόρους Ευρωπαϊκών Ταμείων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Άρα, δεν απαιτείται συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων από τον ίδιο τον φορέα!«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας