κατώτατου μισθού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του για την αύξηση του κατώτερου μισθού.

«Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού είναι αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας που έγινε το 2012, όπου μέσα σε ένα βράδυ οι εργαζόμενοι είδαν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 22% και ιδιαίτερα οι νέοι κάτω των 25 ετών, οι οποίοι με αυτή την ρατσιστική ρύθμιση ένιωσαν πιο έντονα την αδικία χάνοντας 32%. Από τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα αποκτά σταδιακά μια αναπτυξιακή πορεία, έστω και της τάξης του 2% και σταθεροποιεί την οικονομία της, υπάρχει η δυνατότητα για δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη με αναδιανομή του πλούτου.

Φαίνεται πως η οικονομία αντέχει την αύξηση αυτή. Άλλωστε και οι προτάσεις των επαγγελματικών φορέων ήταν για αύξηση κοντά στο 10% επομένως ουσιαστικά η διαφορά από το 10% στο 11% είναι πολύ μικρή. Δυστυχώς από τον διάλογο που έγινε απείχε η ΓΕΣΕΕ και αυτό πρέπει να ειπωθεί, γιατί βγαίνει σήμερα και ζητά 750 ευρώ ως κατώτατο μισθό.

Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να πάρουν μια ανάσα. Κερδίζουν 11% αύξηση του μισθού τους, κερδίζουν ένα ποσό, το οποίο θα πάει στο σύνολο του στην αγορά, αυξάνοντας την ζήτηση στην αγορά. Δεν λέμε ότι με 650 ευρώ μισθό μπορεί κάποιος να καλύψει όλες τις βιοτικές τους ανάγκες αλλά προφανώς είναι μια καλή αρχή».

 Μείωση αφορολόγητου

Αναφορικά με την μείωση του αφορολόγητου ο κος. Σαντορινιός αναφέρει:

 «[…] Οι εργαζόμενοι εφέτος θα δούνε την αύξηση που προβλέπεται και για τη μείωση του αφορολόγητου έχουμε χρόνο ώστε να το συζητήσουμε με τους θεσμούς, να δούμε πως θα πάει η οικονομία και τα έσοδα, τα οποία αυξάνονται διότι μειώνεται η μαύρη εργασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η μείωση του κατώτατου μισθού έγινε με το νεοφιλελεύθερο σκεπτικό ότι εάν μειώσουμε τον κατώτατο μισθό θα αυξηθεί η εργασία, άρα θα μειωθεί η ανεργία και η μερική απασχόληση, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η εργασία στους νέους. Την επόμενη χρονιά η ανεργία έφτασε το 28% και στους νέους το 60%, αποδεικνύοντας το λάθος του σκεπτικού αυτού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας