Μεγέθη και χαρακτηριστικά της κινεζικής αγοράς στην Ελλάδα και τον ΔΑΑ

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η κινεζική αγορά για την Ελλάδα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Κινέζων τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας; Πόσοι Κινέζοι έρχονται στο αεροδρόμιο Αθηνών; Τα στοιχεία που παραχώρησε η Air china αναφέρουν ότι το 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά πριν από την πανδημία, η κινεζική αγορά αναπτύχθηκε σε σχέση με το 2018 σε ότι αφορά την κίνηση μέσω άμεσων αεροπορικών συνδέσεων κατά +22%, και την κίνηση μέσω έμμεσων συνδέσεων κατά +21%. Αυτή τη χρονιά ρεκόρ (2019) έφτασαν στη χώρα μέσω του ΔΑΑ πάνω από 200.000 επισκέπτες. Η αναβάθμιση της σύνδεσης Ελλάδας – Κίνας μέσω των άμεσων συνδέσεων με την Air China είχε επιτυχημένα αποτελέσματα. Το 2017 αυξήθηκε η κυκλοφορία μεταξύ Κίνας και Αθήνας και διπλασιάστηκε το μέγεθος της αγοράς σε μόλις 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνεχούς ανοδικής της πορείας (2013 έως 2019), η κινεζική αγορά αυξήθηκε κατά +166%, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου του συνόλου της κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση κατά +104%. Η δυναμική αύξησης της κινεζικής αγοράς φαίνεται και από το γρήγορο «σκαρφάλωμά» της στη λίστα σημαντικότητας από πλευράς μεγέθους των διεθνών αγορών στο ΔΑΑ. Η κινεζική αγορά μπήκε το 2018 στο TOP 20 των διεθνών αγορών και μόλις σε ένα έτος κατάφερε να σκαρφαλώσει στη 15η θέση το 2019.

Κίνα: Η μεγαλύτερη τουριστική αγορά στον κόσμο ανακάμπτει και διψάει για ταξίδια

Φέτος, οι Κινέζοι ταξιδιώτες προβλέπεται να πραγματοποιήσουν 110 εκατομμύρια διεθνή ταξίδια, τα δύο τρίτα του επιπέδου του 2019, σύμφωνα με το China Outbound Tourism Research Institute (COTRI), το οποίο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση στην κινεζική αγορά εξερχόμενου τουρισμού. Η επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών είναι η οικονομική ώθηση που λείπει από τους τομείς του παγκόσμιου τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, διαπιστώνει σε σχετικό άρθρο του το Bloomberg, στο οποίο επίσης καταγράφεται σειρά ενδιαφερουσών αναφορών όπως οι ακόλουθες:

Σύμφωνα με έρευνα που συντάχθηκε τον Δεκέμβριο από το πρακτορείο δεδομένων και μάρκετινγκ Dragon Trail International, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα δήλωσαν ότι θα ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι περιορισμοί, και το 32% σχεδίαζε να ταξιδέψει εντός δύο ετών. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα για ταξίδια τον επόμενο χρόνο απ’ ό,τι πριν από τον COVID. Από τη στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα, το ενδιαφέρον για διεθνείς πτήσεις και για ξενοδοχεία έχει σημειώσει άλμα, όπως καταγράφεται σε αναζητήσεις στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα Trip.com. Οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό στη διάρκεια των αργιών του κινεζικού Νέου Έτους, κάπου ανάμεσα στις 21 και στις 27 Ιανουαρίου, έχουν εκτοξευθεί κατά 540% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες της Κίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας