ΙΟΒΕ Μουσεία

Επίδραση 5,4-11,3 εκατ. στα τουριστικά έσοδα!

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι καταλυτικές επιδράσεις από τα μουσεία του ΠΙΟΠ στον τουρισμό εκτιμώνται σε ένα εύρος που κυμαίνεται από 5,4 έως και 11,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνεται σε μια κλίμακα από το συντηρητικό, στο αισιόδοξο σενάριο εκτίμησης. Επίσης, καταλυτική είναι η επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, από 13,4 έως και 23 εκατομμύρια ευρώ. Όσο για τη συνολική επίδραση στην απασχόληση, εκτιμάται σε μια κλίμακα από 345 έως και 600 εργαζομένους.

ΙΟΒΕ ΜουσείαΘα πρέπει, στο σημείο αυτό, να υπογραμμιστεί πως η οικονομική επίδραση της λειτουργίας των μουσείων, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στο σύνολο της χώρας, δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και στο προσωπικό που τα απαρτίζουν.
Παράλληλα, δημιουργούνται εισοδήματα και απασχόληση στους κλάδους που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού του μουσείου με αγαθά και υπηρεσίες. Τα εισοδήματα στη συνέχεια κατευθύνονται στην κατανάλωση, προκαλώντας επιπλέον δραστηριότητα στο σύνολο της οικονομίας. Και δη της τοπικής.

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι ένα αρκετά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς αν εξαιρέσει κανείς τα Ιωάννινα και τον Βόλο, τα υπόλοιπα μουσεία του δικτύου βρίσκονται εκτός των αστικών κέντρων της χώρας, σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων. Συν τοις άλλοις, οι 8 από τους 9 δήμους με μουσεία του δικτύου ΠΙΟΠ έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και χαμηλότερο αριθμό απασχολουμένων ανά χίλιους κατοίκους σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο!

Εκρηκτική ενίσχυση μεγεθών για τα μουσεία ΠΙΟΠ

Την ίδια στιγμή, κατά το χρονικό διάστημα 2015-2016, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών των μουσείων του ΠΙΟΠ (από 148.000 το 2015 σε 220.000 το 2016). Σε αυτό το μέγεθος συνέβαλε σημαντικά η λειτουργία και των δύο νέων μουσείων του δικτύου, του Μουσείου Μαστίχας στη Χίο και του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα. Μάλιστα, εκείνο της Χίου αναδείχθηκε δεύτερο σε σειρά επισκεψιμότητας για το 2016, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως τα συνολικά έσοδα των μουσείων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 45,7%. Όσο για τον θεματικό χαρακτήρα των μουσείων, αναδείχθηκε ως σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το 2014 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το σωματείο «Διάζωμα» εγκαινίασαν μια συνεργασία με κοινό στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

ΙΟΒΕ ΜουσείαΣυνεργασία που εγκαινιάστηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των εννέα θεματικών μουσείων του ΠΙΟΠ, των περιοχών όπου αυτά βρίσκονται και του δικτύου των αρχαίων θεάτρων. Σκοπός είναι να αναδεχθεί μέσα από αυτά η πολιτιστική ταυτότητα και η παραγωγική ιστορία της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκονται και να ενισχυθεί έτσι η λειτουργία τους. Παράλληλα, να αναβαθμιστεί η εικόνα της εν λόγω περιοχής, να αυξηθεί ο τουρισμός, αλλά και η ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μάλιστα, τα εν λόγω μουσεία βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει ενισχυμένη παρουσία του αγροτικού τομέα ή σε περιοχές με χαμηλή απασχόληση σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό.
Όπως επεσήμανε η Σοφία Στάικου, πρόεδρος του ΠΙΟΠ, «η διαμόρφωση διαμουσειακών όσο και διαδημοτικών συνεργασιών που θα φέρουν πιο κοντά τα μουσεία και τις πόλεις στις οποίες αυτά βρίσκονται, αποτελεί καίριο ζητούμενο.

Όσο για τη θεματική των εν λόγω συνεργασιών, θα πρέπει να διαπνέεται από πνεύμα δημιουργίας νέων οδών, να συνδιαλέγεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, να στηρίζει σχήματα νέων δημιουργών και να ενισχύει την κινητικότητά τους, να συνδέει τον πολιτισμό με το περιβάλλον, να προωθεί νέες τεχνολογίες, να υποστηρίζει τη διακίνηση των δημιουργικών και πολιτιστικών έργων.

Τη στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά πεδία πολιτιστικής συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει τη διατήρηση της πολιτιστικής της πολυμορφίας, οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των θεματικών μουσείων. Πόσο μάλλον, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα μας οφείλει να προτάσσει την τοπική ευημερία, να φροντίζει για την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, να συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό, αλλά και να προστατεύει την αυθεντικότητα των περιοχών της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας