Μαρίνα Χίου, ΤΑΙΠΕΔ, παραχώρηση

Η πρώτη αξιοποίηση μαρίνας της χώρας είναι γεγονός, καθώς το Υπουργείο Τουρισμού  ανακοίνωσε χθες πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραχώρησης για τη μαρίνα Χίου. Οι επενδύσεις που προβλέπονται και εφόσον υλοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κατατεθεί, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην τουριστική αναβάθμιση του νησιού και ενδεχομένως γενικότερα του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μια περιοχή που ο τουρισμός της -και όχι μόνο- ταλανίζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε, κατά τα προβλεπόμενα, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος « AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED-ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ.ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε-  ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Είχε προηγηθεί η υπογραφή από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τους εκπροσώπους του επενδυτικού σχήματος του Πρωτοκόλλου  Παράδοσης – Παραλαβής της Μαρίνας Χίου, και η καταβολή εφάπαξ ποσού, ύψους 600.000 ευρώ, από συνολικό τίμημα τουλάχιστον 6.213.615 ευρώ, που έχει συμφωνηθεί.

Το  δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου παραχωρήθηκε για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού που ανέλαβε την αξιοποίησή της και προβλέπεται η εταιρεία να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική εικόνα της περιοχής.

Υπολογίζεται, ότι στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα Χίου θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Όπως προαναφέρθηκε προαναφέρθηκε η μαρίνα Χίου είναι η πρώτη που παραχωρήθηκε προς αξιοποίηση. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες παραχώρησης για τη μαρίνα Αλίμου και την μαρίνα Ιτέας. Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται ακόμη οι μαρίνες σε Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Πύλο και Ρόδο. Οι μαρίνες μπορούν να προσφέρουν σημαντική ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και να δώσουν ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος αν και η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι και σήμερα σε ικανοποιητικό βαθμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας