μαζικός τουρισμός

Επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Ερυθράς Θάλασσας έχει ο μαζικός τουρισμός της Αιγύπτου που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό του αναδυόμενου προβλήματος είναι ότι στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) αναφέρεται ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι μεταξύ των «πιο όμορφων, βιολογικά ποικίλων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων στον κόσμο». Το UNEP εκτιμά ότι περίπου το 20% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου έχουν καταστραφεί και άλλα 60% απειλούνται – από την αλλαγή του κλίματος, την υπεραλίευση και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, κατά μήκος της παραλίας στην πόλη της Χουργκάντα, τα παζάρια και τα τουριστικά θέρετρα προσφέρουν ασυναγώνιστες τιμές για να προσελκύσουν Ευρωπαίους επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι τουρίστες επισκέπτονται μαζικά τα γαλαζοπράσινα νερά στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και οι συχνές καταδύσεις, σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στο κόσμο, απειλούν τις ευαίσθητες ροζ μέδουσες και τα κοράλλια, προειδοποιούν οι εκπαιδευτές κατάδυσης.

 «Η αναβίωση του τουρισμού στην Αίγυπτο είναι βεβαίως θετικό στοιχείο αλλά υπάρχει αυξημένη πίεση στο περιβάλλον» δήλωσε ο Heba Shawky, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Προστασίας και Συντήρησης Περιβάλλοντος της πόλης Χουργκάντα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,700 τουριστικά σκάφη λειτουργούν κατά μήκος της ακτής της Αιγύπτου της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η αρχή που χειρίζεται το Κανάλι του Σουέζ αναφέρει ότι 18,174 εμπορικά πλοία πέρασαν πέρυσι μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας