Πλακιωτάκης. μέτρα, ακτοπλοΐα

Μια σειρά από μέτρα προωθεί άμεσα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με απώτερο σκοπό να υποστηριχθεί η εγχώρια ακτοπλοΐα, η οποία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει εμφανίσει κάθετη πτώση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης σχεδόν κατά 90% στο σύνολο των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις η μείωση της δραστηριότητας του κλάδου θα συνεχισθεί και κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ θα κινείται στα επίπεδα του 50% στους επιβάτες και στο 40% σε μεταφορικό έργο αντίστοιχα!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε πως προχωρά η ένταξη των ΚΑΔ που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων σε εκείνους που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί, ενώ την ίδια στιγμή θεσμοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν  την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, για όσους απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου, όσους εργάζονται σε πλοία, των οποίων οι εταιρίες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίων, λόγω της καθίζησης του μεταφορικού έργου, αλλά και εκείνους που θα απασχολούνταν σε πλοία που είχε προγραμματισθεί η δρομολόγηση τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.

Παράλληλα, τα μέτρα επεκτείνονται και καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούνται τόσο σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία, όσο και σε τουριστικά πλοία.  Προβλέπεται η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ και για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και το ΝΑΤ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πλακιωτάκης, παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου 2020, η καταβολή επιδότησης για τους ανέργους ναυτικούς που έχει λήξει ή λήγει στο 1ο τρίμηνο του 2020 η επιδότηση της ανεργίας τους. Επιπροσθέτως, μέχρι τότε παρατείνεται και η διάρκεια της ασφαλιστικής προστασίας που παρέχει ο Οίκος Ναύτου και η οποία λήγει ή έληξε κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Μέχρι τις 30 Απριλίου παρατείνεται η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας, καθώς και επί τρίμηνο η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μειώνονται άμεσα κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4, τα λιμενικά τέλη, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, Οργανισμούς Λιμένων, Κρατικά και δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Παρατείνεται η ακινησία των ταχυπλόων πλοίων και η λήψη σχετικής απόφασης έναρξης δρομολογίων θα γίνει όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.

Ειδικό καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεξεργάζεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται, προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής αγοράς.

Προβλέπεται με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα ενεργοποίησης διαδικασίας εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμένο δρομολόγιο ή δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται η απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την επαρκή και αποτελεσματική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης: «Πρώτη προτεραιότητά μας σήμερα, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και των ανθρώπων γύρω μας. Η κυβέρνηση έχει εγκαίρως λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με συνέπεια, ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε και το πράττουμε, ως κυβέρνηση να στηρίξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εργαζόμενους και επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται από τη  πανδημία. Στους κλάδους αυτούς, περιλαμβάνεται και η ναυτιλία και ειδικότερα η ακτοπλοΐα, που βιώνει ήδη τρομακτικό περιορισμό της δραστηριότητας της και τεράστια μείωση εσόδων. Στηρίζοντας την ναυτιλία συνολικά και την ακτοπλοΐα ειδικότερα, διασφαλίζουμε την σταθερή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα, την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων στον κλάδο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας