minos

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου,  ανακοίνωσε την υπαγωγή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Minos Beach art hotel και όλων των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου του, στον κατάλογο των προστατευόμενων πολιτιστικών αγαθών, με την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου της Νεότερης Ελληνικής ξενοδοχειακής Αρχιτεκτονικής, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών του και την ομόθυμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου.

Ο δήμος χαρακτηρίζει την σχετική απόφαση καθοριστικής σημασίας που θα συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην προστασία του ξενοδοχείου και τη διατήρησή του ως εξαιρετικού παραδείγματος, ολοκληρωμένης αντιμετώπισης μιας ποιοτικής, αειφορικής και βιώσιμης τουριστικής εγκατάστασης η οποία διαθέτει μοναδική αρχιτεκτονική ποιότητα τα χρόνια της νεότερης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής περιόδου του 20ου αιώνα.

 

Ανεγέρθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια σε οικόπεδο με κτίσμα του Δήμου Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι μέτοχος και σήμερα. Στο αρχικό σχήμα ο Δήμος συμμετείχε με ποσοστό 25%, ποσοστό που μειώθηκε στην συνέχεια λόγω μη καταβολής κεφαλαίων στις ενδιάμεσες αυξήσεις από την ΑΕ την περίοδο της δικτατορίας.

Το Ξενοδοχείο όπως υπάρχει και βρίσκεται σήμερα ανεγέρθηκε προφανώς με την τότε νομοθεσία όπου δεν υπήρχαν σχέδια διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, ούτε τοπογραφικά με συντεταγμένες ΕΓΣΑ. Τα αρχικά σχέδια ήταν του Αρχιτέκτονα και μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, που ολοκληρώθηκαν και έλαβαν την τελική τους μορφή από την Αρχιτέκτονα Ελ. Σουφλή.

Ξεκίνησε την λειτουργία του αρχές της δεκαετίας του ’60 (περίπου 1962) και λόγω της μοναδικής του θέσης – έξω και δίπλα από την πόλη – αλλά και της μοναδικής προσαρμογής στο φυσικό περιβάλλον, δέχτηκε όλο το διεθνές jet set και καλλιτεχνικές και πολιτικές προσωπικότητες της εποχής μέχρι και αρχές της 10ετίας του ’90 που έγιναν γνωστά τα νεότερα VIP ξενοδοχεία της περιοχής.

Αποτελεί ξεχωριστό δείγμα ξενοδοχειακής μονάδας της αρχής του τουρισμού -όχι μόνο στην Κρήτη- ‘’ηλικίας’’ 60 χρόνων. Διατήρησε και μετασκεύασε το κτίριο της Σχολής Αστυνομίας που υπήρχε – ως κεντρικό κτίριο της μονάδας – και συμπλήρωσε τις κλίνες του με bungalows 3 μέτρα από το κύμα, μετά από έγκριση του τελώνη αφού αυτή η υπηρεσία έδινε τότε τις σχετικές εγκρίσεις. Και προφανώς για να λειτουργήσει και να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα διαμορφώθηκαν το μονοπάτια που υπάρχουν σήμερα μπροστά από τα κτίσματα. 

Το ξενοδοχείο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό γλυπτών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία – εδώ και χρόνια – διοργανώνει Bienalle Γλυπτικής προσκαλώντας διεθνούς φήμης γλύπτες και αγοράζοντας τα γλυπτά τα έχει τοποθετήσει στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου μετατρέποντας το συγκρότημα σε μιά ανοιχτή γλυπτοθήκη.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Minos Beach art hotel, αποτελεί για την πόλη και την περιοχή του Αγίου Νικολάου, την ιστορική αφετηρία της δημιουργίας τουριστικών υποδομών υψηλού επιπέδου.

Η λειτουργία του το καλοκαίρι του 1963, που συνεχίζεται επί 58 χρόνια ανελλιπώς, αποτέλεσε σημείο καμπής για τον συνολικότερο θετικό παραγωγικό και κοινωνικό μετασχηματισμό του Τόπου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μεταπολεμική συγκυρία και σημάδεψε την εξέλιξη του αναδυόμενου τουριστικού τομέα στην Κρήτη και την χώρα.

Στη διάρκεια της διαδρομής του το ξενοδοχείο φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού και καλλιτεχνικού στερεώματος, που πρόβαλαν με την παρουσία τους το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών του και τη μοναδική ποιότητα της ευρύτερης περιοχής του σημερινού Δήμου Αγίου Νικολάου. Ανάμεσά του συγκαταλέγονταν ο Αμερικανός παραγωγός και σκηνοθέτης Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, οι τρεις αστροναύτες του «Απόλλων 13» και πλήθος προσωπικότητες του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας