Ο Μοναχός Νικήτας, από το Κελί της Παναγίας της Πορταήτισας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Αφιερωμένη στη μοναστηριακή κουζίνα ήταν η τελευταία εβδομάδα της άνοιξης στην Ανατολική Χαλκιδική. Όπως κάθε χρόνο, το KOUZINA, το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς για την περιοχή του Άθω, δόμησε την τρίτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της διοργάνωσης πάνω στις επιρροές που η Ανατολική Χαλκιδική δέχεται από την Ιερή Πολιτεία εξαιτίας της γειτνίασής της με αυτήν.
Ο «γαστρονομικός περίπατος» της Ουρανούπολης αποτέλεσε την έναρξη της ενότητας. Ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία, gift shops και επιλεγμένους χώρους εστίασης, επισκέπτες ακολούθησαν μια γαστροπολιτιστική περιήγηση, δοκιμάζοντας μοναστηριακά προϊόντα και επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημαντικότητας. Αθωνικό μέλι, παρθένο ελαιόλαδο από τα λιόδεντρα της Ιερής Πολιτείας, οίνοι, ρακόμελα, γλυκά του κουταλιού, μοναστηριακά κοσμήματα, κομποσκοίνια, εικόνες και εικονογραφίες και εκκλησιαστικά είδη. Μονή Ζυγού, Πύργος Προσφορίου, Αρχαία Ουρανούπολη, Παράπλους Αγίου Όρους αποτέλεσαν για μία ακόμη χρονιά τα βυζαντινά must-see μνημεία του οικισμού, ο οποίος αποτελεί τη ναυαρχίδα του τοπικού τουρισμού και τον τουριστικό κόμβο της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Παστός μπακαλιάρος με άγριες αγκινάρες Ιερισσού.
Ο Μοναχός Νικήτας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, μαγείρεψε στην αμμώδη παραλία της Ακτής Κομίτσας παστό μπακαλιάρο με άγριες αγκινάρες Ιερισσού.

To μοναστηριακό δείπνο που παρατέθηκε στο Restaurant του Akrathos Beach Hotel έδωσε τη δυνατότητα στους συνδαιτημόνες να δοκιμάσουν μοναστηριακούς οίνους και να ανακαλύψουν τους θρησκευτικούς «μύθους» που συνοδεύουν τη φήμη τους. Ο Μοναχός Νικήτας, από το Κελί της Παναγίας της Πορταήτισας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, μαγείρεψε στην αμμώδη παραλία της Ακτής Κομίτσας το πιο αντιπροσωπευτικά γιορτινό πιάτο της Ιερής Πολιτείας, δηλ. παστό μπακαλιάρο με άγριες αγκινάρες Ιερισσού. Η «γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας» οργανώθηκε από το πολυτελές Athos Seaside Luxury Villas σε ένα θαλάσσιο φυσικό «κάδρο» στον
Ακάνθιο Κόλπο μόλις 500 μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, δίνοντας έμφαση στις γαστρονομικές (και όχι μόνο) μοναστηριακές επιρροές που δέχεται ολόκληρη η προαθωνική χερσόνησος.

Μοναστηριακή κουζίνα "αλλιώς".
Μοναστηριακή κουζίνα “αλλιώς” από τον executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki Απόστολο Αλτάνη και την ομάδα του.

Ο executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του παρουσίασε στο Restaurant Armyra του ιστορικού και πολυτελούς Eagles Palace ένα καταπληκτικό μενού βασισμένο στους μοναστηριακούς κανόνες αλλά και στην εξαιρετικής ποιότητας τοπική θαλασσινή παραγωγή: έφτιαξε ανάλαφρες σαλάτες, χρωματίζοντας το τζατζίκι πράσινο και μετατρέποντας το ανθότυρο σε ζελέ, σέρβιρε λαχταριστό κριθαρώτο με γαρίδες ενσωματώνοντας σε αυτό ελληνικά τυριά, συνδύασε το φρέσκο ψάρι με πουρέ βασιλικού και πρότεινε για επιδόρπιο λεμονένιες κρεμώδεις γεύσεις. Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που δόθηκε και αυτήν την εβδομάδα στις παράλληλες δραστηριότητες του KOUZINA. Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου επισκέφθηκαν αγιορείτικα μετόχια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής των αυθεντικών αθωνικών οίνων και έλαβαν μέρος σε θρησκευτικά γαστρονομικά δρώμενα που πραγματοποιούνται «σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή»

Η γαστρονομία αποτελεί τρόπο ποιοτικής τουριστικής προώθησης ενός προορισμού και η Ανατολική Χαλκιδική αποδεικνύει του λόγου το αληθές – και ως προς την πράξη και ως προς το αποτέλεσμα. Όλα τα προϊόντα του KOUZINA προωθούνται στον κόσμο από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Η επόμενη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της μεγάλης γιορτής είναι αφιερωμένη στη «μοναστηριακή κουζίνα». Το πρόγραμμά της θα το βρείτε αναρτημένο εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας