Ένα ακόμη επεισόδιο προστίθεται στο πολυετές σήριαλ της δικαστικής διαμάχης της ΕΤΑΔ με τον όμιλο Μαντωνανάκη για το «Grand Resort Lagonissi”, ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις που φέρουν τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να έχει παρέμβει με στόχο η ΕΤΑΔ να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει την εταιρεία Αττικός Ήλιος (του ομίλου Μαντωνανάκη), που ελέγχει το θέρετρο στο Λαγονήσι.

Σύμφωνα, ακόμη, με όσα έγιναν, πρόσφατα, γνωστά, υπήρξε επίσπευση στη συγκρότηση των διαιτητικών δικαστηρίων, με τη διαδικασία να εμφανίζει νομικές αποκλίσεις σε σχέση με όσα ο νόμος ορίζει, όπως αναφέρεται σε επιστολή του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ Γιώργου Τερζάκη.

Τα ίδια έχει αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΤΑΔ, σε επιστολή της στις 24 Ιουλίου, που πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών ως βασικού παραλήπτη, παρέχοντας τη δική της εκδοχή για τις «άνωθεν» πιέσεις: «η μισθώτρια εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκει (με ξενοδοχεία άσχετα με την ΕΤΑΔ) είχαν (και έχουν) πολύ μεγάλο άνοιγμα στον τραπεζικό δανεισμό. Κατά τα τελευταία δε έτη κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια, με ενέργειες κάθε μορφής, να μετακυλήσουν το βάρος του δανεισμού τους στην ΕΤΑΔ, με εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η ΕΤΑΔ έχει ζημιώσει την μισθώτρια.

Ο βασικός τους ισχυρισμός ήταν ότι η ΕΤΑΔ και το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγαν στα δικαστήρια για να αναγνωρισθεί η ακυρότητα των μεταξύ τους συμβάσεων (και κάποιων διαιτητικών αποφάσεων), πράγμα, μάλιστα, που αρχικώς ευδοκίμησε (με απόφαση του Εφετείου Αθηνών που αναγνώρισε την ακυρότητα της συμβάσεως του 2009 λόγω αντίθεσης στα χρηστά ήθη), στη συνέχεια όμως, για λόγους τυπικούς, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι τα πολιτειακά δικαστήρια δεν είχαν εξουσία να ελέγξουν στην ουσία της τη σύμβαση αυτή«.

Βέβαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το φόντο των καταγγελιών περί υπουργικών παρεμβάσεων έχει δύο βασικές «αποχρώσεις». Το μακροχρόνιο δικαστικό μπρα-ντε-φερ του ξενοδοχειακού ομίλου με την ΕΤΑΔ, του οποίου η αφετηρία εντοπίζεται στο 1999 και τον υπερδανεισμό του, που γιγαντώθηκε, όπως υποστηρίζει η πλευρά της οικογένειας Μαντωνανάκη, λόγω και της αδυναμίας υλοποίησης του business plan στην έκταση του πρώην Ξενία Λαγονησίου, που απέκτησε, με 40ετή παραχώρηση μέσω διαγωνισμού, το 1999 από την τότε ΕΤΑ (νυν ΕΤΑΔ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας