Μην παραμελείτε το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων

Η τελευταία τάση που επηρεάζει τη διαδικασία της διαμόρφωσης του επιπέδου στο οποίο δύναται να κινηθεί η ζήτηση εκ μέρους των τουριστών-επισκεπτών ενός city προορισμού, σχετίζεται με τις ταραγμένες εποχές και το «προβληματικό» όσο και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον σε ό,τι αφορά τον παράγοντα της ασφάλειας.

Ο δεκάλογος της city επιτυχίας!Το φαινόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε μια σειρά από πόλεις της Ευρώπης (Παρίσι, Λονδίνο, Νίκαια, Βαρκελώνη, Μόναχο κ.ά.) είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και διαρκώς εντεινόμενο με τον αριθμό των θυμάτων να είναι μεγάλος και τον παράγοντα της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την επόμενη πόλη-στόχο να πολλαπλασιάζει την ανησυχία, την αίσθηση ανασφάλειας και την επιφυλακτικότητα, επηρεάζοντας –θέλοντας και μη– τον αριθμό των δυνητικών ταξιδιωτών. Κι αυτό, καθώς ο φόβος τους αναγκάζει να βγάλουν στην επιφάνεια άκρως συντηρητικά ένστικτα ως φυσικό τρόπο αντίδρασης και να περιορίσουν την πραγματοποίηση ταξιδιών.

Σχετικά με το φαινόμενο αυτό, ο κ. Jordan αναφέρει: «Καθώς οι εποχές στις οποίες ζούμε χαρακτηρίζονται από μια σειρά ασύμμετρων απειλών και κινδύνων και δη απέναντι σε αστικά κέντρα και μεγαλουπόλεις, το ζήτημα της ασφάλειας είναι πρωταρχικό. Ιδιαίτερα για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της δυτικής ή βόρειας Ευρώπης. Βέβαια, καθώς η πτυχή της ασφάλειας αφορά μια σειρά από αρμόδιες εξειδικευμένες υπηρεσίες, αυτό που θα πρέπει να διαθέτουν οι πόλεις είναι ρεαλιστικά, λειτουργικά όσο και αναλυτικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων.

Τελευταία, παρατηρείται και μια εντυπωσιακή μεταστροφή σε επίπεδο κουλτούρας σε ό,τι αφορά την κουζίνα και το φαγητό. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα κυριαρχούσε η κουλτούρα της «παραδοσιακής» κουζίνας. Πλέον, αναδύεται δυναμικά στο προσκήνιο η κουλτούρα της σύγχρονης γεύσης

Μάλιστα, σε αυτά, η τρομοκρατία δεν αποτελεί παρά μία και μόνο πιθανότητα, ένα σενάριο που απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση. Άλλες περιπτώσεις που πιθανόν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στη φήμη και την εικόνα μιας πόλης, είναι σεισμοί, πυρκαγιές, διαρροή πετρελαίου σε θαλάσσιες επιφάνειες, συσσώρευση σκουπιδιών, έξαρση επιδημιών, πολιτική αναταραχή και αστάθεια, οικονομική κρίση, κυβερνοεπιθέσεις σε καίριας σημασίας δομές και υποδομές (ενέργεια, τραπεζικό σύστημα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, λειτουργία κρατικών υπηρεσιών κ.ά.) κ.ο.κ. Πρόκειται για καθημερινά γεγονότα τα οποία δεν προκαλούν κάποιου είδους έκπληξη σε όσους διαμένουν ή εργάζονται σε αστικά κέντρα και πόλεις στην ευρύτητά τους.

Ο δεκάλογος της city επιτυχίας!Μέχρι πρότινος, όταν έκανε την… εμφάνισή του κάποιο από τα προαναφερθέντα, η αντιμετώπιση –σε ουκ ολίγες περιπτώσεις– σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης πόλης ή δήμου διακρινόταν από αμηχανία, έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου με συγκεκριμένα βήματα αντίδρασης και άγνοια, ενώ επικρατούσε ένα παρατεταμένο “πάγωμα” που συμπαρέσυρε την πόλη στη δίνη του ίδιου του προβλήματος. Η δε έλλειψη ηγεσίας σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν… εκκωφαντική, περιορίζοντας τη λήψη αντιμέτρων που θα διόρθωναν ως ένα σημείο την κακή εικόνα και τις εν γένει αρνητικές εντυπώσεις.

Οπότε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών, φυσικών ή ασφαλείας, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών, εταιρειών marketing και προβολής, ειδικών περί διαχείρισης κρίσεων, δημοσίων σχέσεων κ.ά. Το ζήτημα είναι η ταχύτατη εκτίμηση της κατάστασης, η ρεαλιστική πρόβλεψη τυχόν ζημιάς στην εικόνα της πόλης, οι τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισής της και ο περιορισμός των απωλειών σε επίπεδο τουριστικής ροής.

Ο δεκάλογος της city επιτυχίας!Παράλληλα, θα πρέπει να αποφασιστεί η άμεση προστασίας της εικόνας της ίδιας της πόλης, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως πρόκειται για έναν ασφαλή όσο και λειτουργικό προορισμό που συνεχίζει απερίσπαστος την καθημερινότητά του, ενώ η κεντρική διοίκηση έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης και καθορίζει κάθε κίνηση που λαμβάνει χώρα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του ζητήματος. Ξέρετε, πάσης φύσεως αρνητικά φαινόμενα μπορούν να συμβούν παντού σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά να δικαιολογηθούν, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται στην πράξη ανίσχυρος απέναντι σε αυτά. Κάτι, όμως, που δεν δικαιολογείται είναι ο ελλιπής τρόπος αντίδρασης απέναντί τους!

Μην ξεχνάτε πως η εικόνα αποτελεί το παν σήμερα, ενώ κάθε άσκοπη καθυστέρηση ή ερασιτεχνικός τρόπος αντιμετώπισης οδηγεί σε δυσβάσταχτη οικονομική… αιμορραγία. Αναρωτηθείτε, απλά, εάν το αντέχετε…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας