Σε ειδική εκδήλωση που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία την προηγούμενη εβδομάδα για τα καλύτερα τουριστικά χωριά με θέμα «Τουρισμός-Αλλάζοντας Ζωές» συμμετείχε ο Δήμος Δυτικής Σάμου.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στα μέλη του να συγκεντρωθούν και να αναγνωριστούν τα εξαιρετικά χωριά με την ισχυρή δέσμευση να καταστεί ο τουρισμός, μοχλός για την ανάπτυξή τους.

Επίσης η διοργάνωση αυτή δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο του ΠΟΤ και στη συμβολή του για τη βελτίωση της ευημερίας των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Στην Πρώτη Ετήσια Συνάντηση του Δικτύου Best Tourism Villages (BTV), που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2023, δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη του Δικτύου (BTV και τα χωριά του Προγράμματος Αναβάθμισης από τις εκδόσεις 2021 και 2022) να συναντηθούν, να αξιολογήσουν το πρώτο έτος δραστηριοτήτων του Δικτύου και να θέσουν τις βάσεις τους για το επόμενο έτος.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Σάμου είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, ο οποίος έχει διακριθεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού το 2021 ανάμεσα σε 170 δήμους και 75 χώρες.

Ο δήμος έχει ενταχθεί συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης (Upgrade Programme) του δικτύου όπου ακολουθεί εξατομικευμένη δραστηριότητα συμβουλευτικής καθοδήγησης για τους επόμενους μήνες, ώστε να εναρμονισθεί, με βάση το χρονολόγιο της συμβουλευτικής καθοδήγησης του προγράμματος και τη διαδικασία εφαρμογής, fast track, με δυνατότητα υποβολής αίτησης, για το τελευταίο στάδιο της ένταξής του, στα «Καλύτερα τουριστικά χωριά».

Ανήκει στην ομάδα αξιολόγησης που περιλαμβάνει χωριά όπως το Biei στην Ιαπωνία, το Bo Suak στην Ταϊλάνδη, Fuwah στην Αίγυπτο, Ouka imeden στο Μαρόκο, Cantavieja στην Ισπανία, Kastelir Labinnci στην Κροατία, Koprivshtitsa στην Βουλγαρία, Holloko στην Ουγγαρία κ.α.

Το Δήμο Δυτικής Σάμου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του κα. Ιωάννα Πατρώνη, η οποία και κατέθεσε την σχετική πρόταση αξιολόγησης για την πρωτοβουλία «Best Tourism Villages 2021» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Η διάκριση του δήμου καθώς και η προσπάθεια ανάδειξής του ως έναν από τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου γεννά την προοπτική για την διεθνή αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προορισμού και την αναβάθμιση του νησιού στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η πρωτοβουλία Best Tourism Villages

Η πρωτοβουλία Best Tourism Villages του UNWTO ξεκίνησε για να προωθήσει τον ρόλο του τουρισμού στη διαφύλαξη των αγροτικών χωριών, μαζί με τα τοπία, τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία και τις τοπικές αξίες και δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής γαστρονομίας.

Την πρώτη χρονιά, το 2021, συνολικά 44 χωριά από 32 χώρες από τις πέντε περιοχές του κόσμου έλαβαν αναγνώριση. Όλα ξεχωρίζουν για τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους τους καθώς και για τις καινοτόμες και μετασχηματιστικές τους ενέργειες και τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη του τουρισμού σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Αυτή η πρωτοβουλία αναγνωρίζει εκείνα τα χωριά που έχουν δεσμευτεί να κάνουν τον τουρισμό ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας τους. Τα χωριά αξιολογήθηκαν από μια ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή με βάση ένα σύνολο κριτηρίων που καλύπτουν εννέα κριτήρια:

Πολιτιστικοί και Φυσικοί Πόροι
Προώθηση και Διατήρηση Πολιτιστικών Πόρων
Οικονομική Βιωσιμότητα
Κοινωνική Βιωσιμότητα
Περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Τουριστικό Δυναμικό και Ανάπτυξη και Ολοκλήρωση της Αλυσίδας Αξίας
Διακυβέρνηση και Προτεραιοποίηση Τουρισμού
Υποδομή και Συνδεσιμότητα
Υγεία, Ασφάλεια και Ασφάλεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας