Βενετία, κορονοϊός, ξενοδοχεία

Σοβαρότατο πλήγμα χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, δέχεται ο τουριστικός κλάδος και ιδίως τα ξενοδοχεία στη Βενετία εξαιτίας του κορονοϊού. Η διάσημη ιταλική πόλη που είναι διεθνής πόλος έλξης μοιάζει με έρημο τοπίο αυτές τις μέρες.

Άδειες εκκλησίες, άδεια μουσεία, καμία ουρά, καμία φασαρία πουθενά, η Βενετία μοιάζει να βυθίζεται σε μια σιωπηλή μελαγχολία, από την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα εξέλθει. Η πόλη ήδη είχε περάσει μια δύσκολη κατάσταση τον περασμένο Σεπτέμβριο με την μεγάλη άνοδο των υδάτων, αλλά αυτό φαινόταν πως είχε ξεπεραστεί. Μετά ήρθε ο κορονοϊός και η τουριστική αγορά της πόλης κυριολεκτικά γονάτισε, ιδίως με την ακύρωση του διάσημου καρναβαλιού.  Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως διεθνώς το καρναβάλι της Βενετίας είναι το νο2, αν όχι άξιος ανταγωνιστής για το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αν στην Ελλάδα υπήρξαν φωνές και γκρίνιες  για την ακύρωση των καρναβαλιών, ας αναλογιστούμε τι σήμαινε, όχι μόνο για την Βενετία, αλλά συνολικά για την ιταλική οικονομία η ακύρωση του καρναβαλιού.  

Οι εκπτώσεις και οι διαφωνίες

Πολλά ξενοδοχεία στη Βενετία, σε μια απελπισμένη  προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούν έχουν ρίξει τις τιμές τους έως και πάνω από 50%. Ξενοδοχεία μπροστά στο Μεγάλο Κανάλι που οι τιμές τους ξεκινούσαν πέρυσι από τα 230 ευρώ, αυτή τη στιγμή προσφέρουν δίκλινα δωμάτια με πρωινό στα 85 ευρώ. Το Hilton Molino Stucky έχει ρίξει την τιμή στα 114 ευρώ, όταν την προηγούμενη σεζόν οι τιμές ήταν από 300 ευρώ και πάνω. Αντίστοιχα πολλά καταλύματα έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις, άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες, που πάντως δημιουργούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθεί κάποιος την πόλη πληρώνοντας ένα κόστος, που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο, ακόμα και σε ξενοδοχεία που βρίσκονται όχι μόνο μπροστά στο Μεγάλο Κανάλι, αλλά και σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Οι τουριστικοί φορείς της πόλης, πάντως, καθώς και μια μερίδα ξενοδόχων διαφωνούν κάθετα με την τακτική των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο των Ξενοδόχων της Βενετίας αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα της πόλης είναι από… 0% έως το πολύ 10%. Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι εκπτώσεις στις τιμές δεν έχουν προσελκύσει τουρίστες και ούτε και πρόκειται αυτή τη στιγμή, αφού υπάρχει ο φόβος μέχρι σημείου ψύχωσης με τον κορονοϊό. Αντιθέτως κρίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο και θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν οι τιμές στα πρότερα επίπεδα όταν ξεπεραστεί η κρίση με την νόσο. Για παράδειγμα φέρνουν την Ρώμη, όπου έπεσαν σημαντικά οι τιμές στο ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης το 2008 και από τότε έχει ανακτηθεί μόλις το 30% των τιμών. Όπως και να έχει για μία ακόμη φορά έρχεται στην επιφάνεια το αδήριτο γεγονός ότι ο τουρισμός είναι μεν εξαιρετικά δυναμικός κλάδος, ταυτόχρονα όμως είναι και εξαιρετικά ευαίσθητος και ευάλωτος σε εξωγενείς παράγοντες, όπως  για παράδειγμα η επιδημία που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στην παρούσα φάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας