mega meatless, mega yeeros

Την νέα σειρά plant based προϊόντων mega meatless παρουσίασε σήμερα 29 Ιανουαρίου  η Mega Yeeros στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο.  Όπως τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης κος Νίκος Λούστας, το έναυσμα για την έρευνα, την επένδυση και τελικά την παραγωγή των προϊόντων εναλλακτικού κρέατος ήρθε από τις ΗΠΑ, όπου η plant based αγορά τροφίμων γνωρίζει ραγδαία άνοδο, ταυτόχρονα όμως συνεχώς αυξάνεται το ενδιαφέρον και στην Ευρώπη.

«Θέλουμε να δώσουμε την ελληνική απάντηση», σημείωσε ο κύριος Λούστας και τόνισε ότι στο επίκεντρο της σειράς προϊόντων εναλλακτικού κρέατος βρίσκεται ο mega meatless yeeros. Ναι, καλά καταλάβατε πρόκειται για γύρο που είναι από 100% φυτικά συστατικά και πλέον θα διατίθεται στην αγορά ως μια εναλλακτική πρόταση στους παραδοσιακούς γύρους από κρέας.

Για την παραγωγή των φυτικών προϊόντων η Mega Yeeros θα δημιουργήσει νέα γραμμή παραγωγής, επεκτείνοντας εντός του έτους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της κατά 2.500 τμ. «Τα προϊόντα κρέατος δεν μπορούμε να τα εξάγουμε στις ΗΠΑ, γιατί η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την εισαγωγή κρέατος από την Ευρώπη. Δεν ισχύει όμως αυτό για τα φυτικά προϊόντα. Αυτά μπορούμε να τα εξάγουμε στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να δημιουργήσουμε εδώ την γραμμή παραγωγής και να τα εξάγουμε από την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κος Λούστας.

Τα στελέχη της εταιρείας τόνισαν ότι η Mega Yeeros παρακολούθησε την τάση για το εναλλακτικό κρέας από την γέννησή της. Προχώρησαν σε πολύμηνες έρευνες και δοκιμές μέχρι να καταλήξουν στην δημιουργία της σειράς meatless.  

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η σειρά meatless και ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Πρώτα απ’ όλα είναι όπως είπαμε ο mega meatless yeeros που η βάση του είναι από δημητριακά και όσπρια. Κατόπιν είναι το burger και το greek burger, το οποίο περιέχει ελληνικά βότανα και μυρωδικά, ώστε να προσομοιάζει στο παραδοσιακό ελληνικό μπιφτέκι. Τέλος είναι τα mega meatless κεφτεδάκια. Tο επόμενο βήμα θα είναι το σουβλάκι, το οποίο ήδη το έχουν ετοιμάσει και μάλιστα το δοκιμάσαμε και αυτό στην παρουσίαση. Όλα παρασκευάζονται από μείγμα λαχανικών και οσπρίων.

Τα mega meatless δεν περιέχουν γλουτένη, σόγια και μεταλλαγμένα συστατικά. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν αντίστοιχο σίδηρο με το κρέας και διπλάσια ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου σε σύγκριση πάντα με το κρέας. Τα λιπαρά είναι κατά 50% χαμηλότερα, ιδιαίτερα τα κορεσμένα, ενώ πολύ χαμηλές είναι και οι χοληστερόλες.

Πάμε τώρα στο πλέον επίμαχο της υπόθεσης που είναι η φυσικά η γεύση. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το εξής. Υπάρχουν δύο ζητήματα, η γεύση γενικά και η προσομοίωση με το κρέας. Όλα τα προϊόντα τα δοκιμάσαμε πρώτα σκέτα για να δούμε ακριβώς ποια είναι η γεύση τους, χωρίς την παρουσία άλλων υλικών.  Έτσι καταρχάς να πούμε πως όλα τα mega meatless είναι νόστιμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κορωνίδα της σειράς είναι ο γύρος. Είναι εξαιρετικά νόστιμος και είμαστε σίγουροι πως το γεγονός αυτό δεν θα μείνει απαρατήρητο από την αγορά, τώρα μάλιστα που πλησιάζει και η Σαρακοστή. Επίσης πολύ καλό ήταν και το σουβλάκι που και σκέτο ακόμα ήταν υπέροχο και ιδίως στην υφή θύμιζε αρκετά το ζωικό προϊόν. Το μπιφτέκι είναι νόστιμο, αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν είναι κρέας. Το πράγμα όμως αλλάζει όταν το μπιφτέκι βρεθεί μέσα στο ψωμάκι με σος και τυρί, όπου πλέον εκεί τιμάει την ταμπέλα του εναλλακτικού κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τα κεφτεδάκια.

Σε ερώτηση που έγινε για την τιμή που θα έχουν ο κος Λούστας απάντησε πως θα πωλούνται γύρω στα 9 ευρώ το κιλό. Δεν θα είναι δηλαδή ακριβότερα από το κρέας και μάλιστα θα είναι κάπως πιο φθηνά από το κόκκινο κρέας και κυρίως από το μοσχάρι. Η εταιρεία τόνισε πως τα mega meatless δεν στοχεύουν αποκλειστικά στο vegan κοινό και στους χορτοφάγους. Απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να έχουν λιγότερα γεύματα κρέατος την εβδομάδα, καταναλώνοντας ταυτόχρονα τροφές εύγευστες και υψηλής διατροφικής αξίας. «Δεν αποποιούμαστε πως είμαστε εταιρεία παραγωγής κρεατοσκευασμάτων. Θεωρήσαμε όμως υποχρέωσή μας να δώσουμε και αυτή την εναλλακτική επιλογή στους καταναλωτές που έχει μεταξύ άλλων και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», υπογράμμισε ο κος Λούστας.

Στις εκτιμήσεις της εταιρείας είναι πως μέχρι το 2025 τα συγκεκριμένα προϊόντα θα αφορούν τουλάχιστον το 10% του τζίρου τους. Πέραν του υψηλού ενδιαφέροντος που ήδη υπάρχει στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσουν άμεσα εξαγωγές και στην Βρετανία, ενώ έντονο ενδιαφέρον έχει υπάρξει από Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας