Ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey R. Pyatt συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλη κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της πλευράς των ΗΠΑ.

Ο. κ. Πρέσβης αναφέρθηκε με έμφαση στη στρατηγικής σημασίας διμερή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα των διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών και του θαλάσσιου εμπορίου καθώς και στην θεσμική συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και του U.S. Coast Guard. Συναφώς ο κ. πρέσβης των Η.Π.Α. επεσήμανε την υφιστάμενη δομημένη συνεργασία του ΛΣ-ΕΛ.- ΑΚΤ με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ (U.S.Coastguard) τόσο στον  επιχειρησιακό τομέα, όσο και σε επίπεδο θεματικών συνεργασιών στον τομέα της ναυτιλίας.

International Maritime Organization

Λαμβάνοντας υπόψη τον πρωταγωνιστικό ρόλο των δύο χωρών στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο και την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα δομημένης συνεργασίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα του International Maritime Organization. Έμφαση αποδόθηκε στην προωθούμενη ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών  μέσω του υπό διαβούλευση «Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και Ακτοφυλακής των ΗΠΑ», στους τομείς:

  • ασφάλειας ναυσιπλοΐας,
  • ναυτικής εργασίας και ναυτικής εκπαίδευσης,
  • επιχειρήσεων,
  • ελέγχου συνόρων-θαλάσσιας επιτήρησης,
  • αλιείας,
  • προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος,
  • συνεργασίας στον ΙΜΟ και
  • εκπαίδευσης στελεχών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πρέσβης των Η.Π.Α. αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ν.Α. Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση περιστατικών λαθρεμπορίου, αποδίδοντας βαρύτητα  στην υφιστάμενη  συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Η οικονομία επί τάπητος

Εστιάζοντας στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων ο κ. Πρέσβης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για δυνητικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ναυπηγικό – ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές, στον μηχανολογικό εξοπλισμό λιμένων, καθώς και άλλους καθετοποιημένους τομείς παραγωγής και μεταποίησης.

Ολοκληρώνοντας ο κ. πρέσβης, υπογράμμισε την σκοπιμότητα διεύρυνσης της υφιστάμενης διμερούς  συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της με έμφαση σε διμερείς συνεργασίες μεταξύ ναυτικών ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και ναυτιλιακών  ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας