Σε γενικές γραμμές, η Αφρική αλλά και ολόκληρος ο αναπτυσσόμενος κόσμος εργάζεται προς την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα καθώς και τα ζητήματα που άπτονται της αγοράς εργασίας του μέλλοντας. Η λύση μιας ψηφιακής οικονομίας, αν και ρεαλιστική, δημιουργεί μια σειρά από θέματα που πρέπει απαραιτήτως να αντιμετωπιστούν.

Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό ανεργίας και μιας νευρικής νεολαίας, οι προκλήσεις μεγαλώνουν καθημερινά. Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Αφρική αναμένεται να ξεπεράσει το 30% το 2019 και οι νέοι θα είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι συγκριτικά με τους ενήλικες.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι μια ωρολογιακή βόμβα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Τον Ιανουάριο του 2019, ένα άρθρο του Brookings Institute, με τίτλο «Αξιοποίηση του Νέου Μερίσματος της Αφρικής: Μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μεγάλης κλίμακας» προτείνει ότι η Αφρική μπορεί να καταφέρει άνοδο του πληθυσμού της εργατικής τάξης σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους-αυξανόμενη κατά περίπου 3% ετησίως- μεταξύ του 2015 και του 2035. Σημειωτέον ότι μέχρι το 2050, η Αφρική αναμένεται να έχει 362 εκατομμύρια νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Πώς θα διασφαλίσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας εν μέσω των άθλιων συνθηκών απασχόλησης σε ολόκληρη την ήπειρο; Καθώς είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, λέγεται ότι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων θα είναι η πανάκεια για την ανεργία.

Υπάρχει όμως η περίπτωση, καθώς οργανώνουμε τους νέους για τον κόσμο της εργασίας του μέλλοντος, ορισμένοι παραδοσιακοί κλάδοι και βιομηχανίες να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι;

Η έκθεση του Brookings Institute διαπιστώνει ότι «ορισμένοι μη παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός, ο οικοτουρισμός και κάποιες υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας μεγάλης κλίμακας». Στην Αφρική, αυτοί οι τομείς είναι μεταξύ των πλέον δυναμικών με τις εξαγωγές υπηρεσιών της Αφρικής να είναι έξι φορές γρηγορότερα αναπτυσσόμενες σε σχέση με τις εξαγωγές εμπορευμάτων την περίοδο μεταξύ του 1998 και του 2015.

\

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας