Κέρκυρα

Με 1623 εμπορικές πτήσεις εξωτερικού «κλείνει» ο Ιούλιος στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα. 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος «πρώτοι στην επιλογή των διακοπών τους στην Κέρκυρα έρχονται οι Γερμανοί, καθώς τον Ιούλιο, μόνο στο αεροδρόμιο έφτασαν 320 πτήσεις από Γερμανία με περίπου 48.000 επιβάτες ξεπερνώντας τα ποσοστά αφίξεων ακόμη και του 2019 όπου είχαν φτάσει τον ίδιο μήνα περίπου 45.000 επιβάτες.

Βέβαια έχουμε ένα επιπλέον Σαββατοκύριακο φέτος έναντι του ΄19, αλλά τα ποσοστά αφίξεων δείχνουν την προτίμηση των Γερμανών» εξηγεί ο κ. Ρούσσος.

Αύξηση πτήσεων σημειώθηκε μετά τις 15 Ιουλίου και από τη Μεγάλη Βρετανία με 255 συνολικά πτήσεις να φτάνουν στο νησί, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 162 πτήσεις, η Ιταλία με 156 και η Πολωνία με 146 πτήσεις.

Όσο για τον Αύγουστο τα μηνύματα είναι θετικά καθώς αναμένεται και η μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων τουριστών που επιλέγουν την Κέρκυρα για τις θερινές τους διακοπές.

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα

Το 1950 θεωρείται σημείο έναρξης του Ελληνικού Τουρισμού της νεότερης εποχής. Την ίδια περίοδο ξεκινά και η τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας. Το νησί των Φαιάκων καθιερώνεται ως τουριστικός προορισμός για χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, από τον 14ο αιώνα ξένοι (Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι, Ισπανοί) προσκυνητές που ταξίδευαν για τους Αγίους Τόπους έκαναν μια στάση στην Κέρκυρα για θρησκευτικούς λόγους.

 Επιθυμία τους ήταν να επισκεφθούν την Παναγία Κασσωπίτρα για να προσευχηθούν στην θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.   Από τον 19ο αιώνα δεν ήταν λίγοι και οι περιηγητές που επισκέπτονταν το νησί και κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους από την παραμονή τους σ΄αυτό.

Μάλιστα την περίοδο της Αγγλικής κατοχής οι Άγγλοι Λόρδοι προτιμούσαν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους. Αξιοπρόσεχτο είναι ότι το 1893 εκδόθηκε ο πρώτος διεθνής τουριστικός οδηγός για τα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Στα τέλη του 19ου αιώνα στην πόλη έκαναν την εμφάνισή τους πανσιόν που άφησαν τη δική τους ιστορία και πολλές καλές εντυπώσεις στους τότε επισκέπτες του νησιού.

 Ένα από αυτά ήταν το Grand hotel St. Georges πάνω από το Λιστόν, ένα ξενοδοχείο υπερπολυτελές για την εποχή του. Κοντά στο Βασιλικό Ανάκτορο υπήρχε το Hoteldu Club του Π. Καζιάνη και το «Κωνσταντινούπολις».   Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, οι Κερκυραίοι απέδειξαν πόσο πρωτοπόροι ήταν σε  θέματα τουρισμού.

 Οι αμαξάδες και οι οδηγοί ταξί της εποχής ξεναγούσαν τους πελάτες τους  κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους στην πόλη. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το νησί άρχισε προβάλλεται ως ιδανικός προορισμός για διακοπές. Σ’ αυτό συνέβαλλαν σημαντικά και οι συγγραφείς  αδελφοί Durrells και με το δικό τους τρόπο προσέλκυσαν αρκετούς  Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν το νησί.

   Τη δεκαετία του 1950 η προβολή της Κέρκυρας θα συνεχιστεί και μαζί μ’ αυτήν και όλη η Ελλάδα. Το 1954 διοργανώνεται από τη βασίλισσα Φρειδερίκη μια κρουαζιέρα με επιβάτες τους « γαλαζοαίματους» της εποχής ενώ την επόμενη χρονιά η διάσημη δημοσιογράφος Έλσα Μάξγουελ διοργανώνει αντίστοιχη κρουαζιέρα με το πλοίο «Αχιλλεύς» της οικογένειας Νιάρχου και συστήνει όχι μόνο την Κέρκυρα αλλά και όλη την Ελλάδα στο διεθνές τζετ σετ της εποχής.

Το 1952 κάνει την εμφάνισή του το πρωτοποριακό «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στην περιοχή της Δασιάς του Γάλλου επενδυτή Μπλιτζ καθώς η φιλοξενία θύμιζε το σύγχρονο κάμπινγκ. Οι τουρίστες διέμεναν σε καλύβες ενώ η μονάδα διοργάνωνε γι΄αυτούς πολλές δραστηριότητες όπως σπορ, θαλάσσιο σκι, υποβρύχιο ψάρεμα και πάρτι.

Στη συνέχεια θα γίνει το πρώτο all inclusive ξενοδοχείο της Ελλάδας. Δύο χρόνια αργότερα θα χτιστεί το πρώτο ξενοδοχείο στην πόλη της Κέρκυρας.

Με διαφορετική « φιλοσοφία» το 1957 το «Καστέλο» θα αφήσει τη δική του ιστορία στα τουριστικά πράγματα της Κέρκυρας. Το διάσημο ξενοδοχείο φιλοξενεί την αφρόκρεμα της εποχής (βαρόνους, βασιλείς, πρίγκιπες, Ωνάσης, Παπανδρέου, Καραμανλής κ.α) και η οικογένεια Μπούα όπου ανήκει, αναλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού της σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού.

Στην πρώτη αυτή σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ανάμεσα στα μαθήματα το προσωπικό μάθαινε αγγλικά, γαλλικά αλλά και σέρβις. Ακόμη, τη δεκαετία του 1960 το ξενοδοχείο αναλάμβανε και την ξενάγηση των τουριστών με δικά του πούλμαν.

 Την δεκαετία του 1970 και του 1980 η οικογένεια Μπούα στην περιοχή της Δασιάς επενδύει στην βραδινή διασκέδαση με το κέντρο διασκέδασης «Τα δίχτυα» όπου φιλοξενήθηκαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Γιάννης Πάριος και η Δούκισσα. Τη δεκαετία του 1960 οι πρώτοι Χίπις επιλέγουν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους  ενώ το χωριό Μπενίτσες γίνεται στέκι διάσημων ηθοποιών, σκιέρ αλλά και του δημοφιλούς συγκροτήματος των Beatles.

Από εκεί και έπειτα η Κέρκυρα  γίνεται ένα από τα πιο  γνωστά σε όλο τον κόσμο θέρετρα της Μεσογείου και φέρει επάξια τον τίτλο του κοσμοπολίτικου νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας