Με βαθμό «Άριστα» κατάφερε να περάσει τις πλέον σημαντικές… εξετάσεις της ιστορίας του ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑA), όταν προ τριμήνου κλήθηκε να αντιμετωπίσει το άγνωστο που έφερνε η πανδημία του κορωνοϊού.

Του Παναγιώτη Μαρκέτου

Κορυφαίος εταίρος στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της μαζικής εστίασης!

Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και ΑλιείαςΟ Απόστολος Αποστολάκος, διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, απευθύνει «ανοικτό» κάλεσμα στην αγορά της μαζικής εστίασης και της φιλοξενίας, προκειμένου να εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο την Κεντρική Αγορά για τις καθημερινές προμήθειές τους. Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο logistics φρέσκων και νωπών προϊόντων της χώρας. Καθημερινά, από τις εγκαταστάσεις του, τροφοδοτείται η αγορά στο σύνολό της με φρούτα, λαχανικά, κρέατα κι αλιεύματα. Στις αρχές του 2020, η διοίκηση του ΟΚΑΑ πέρασε στα «χέρια» του κ. Απόστολου Αποστολάκου, ο οποίος κι έχει θητεύσει με επιτυχία σε υψηλόβαθμες θέσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο λιανεμπόριο και στον τομέα του Fast Moving Consumer Goods (FMCG).

Στους άμεσους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δομών, της οργάνωσης και των δυνατοτήτων της, σε ό,τι αφορά την αποθήκευση, διάθεση και διανομή των νωπών και φρέσκων προϊόντων προς τις επιχειρήσεις – πελάτες. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί ο μετασχηματισμός του Οργανισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το άλμα προς την επόμενη ημέρα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Κύριε Αποστολάκο, πώς διαμορφώνεται σήμερα ο ρόλος του ΟΚΑΑ, σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή;

Αυτή τη στιγμή, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αποτελεί τον μεγαλύτερο εταίρο στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας μας, καθώς διασφαλίζει τη διάθεση των προϊόντων των παραγωγών και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και λιανικής, αλλά και του εν γένει πληθυσμού, με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέατα κι αλιεύματα. Αντικείμενο του ΟΚΑΑ είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου, των απαιτούμενων εγκαταστάσεων υποδομής, αλλά και των υπηρεσιών που εξυπηρετούν το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα εφοδιασμού της αγοράς με προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, φρούτα, λαχανικά, κρέατα κι αλιεύματα. Ο Οργανισμός συνεργάζεται εμμέσως με 30.000 παραγωγούς προϊόντων, φιλοξενώντας στις εγκαταστάσεις του 750 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, έρχεται σε συναλλακτική επαφή με 25.000 επιχειρήσεις (αγοραστές – πωλητές), ενώ ο ετήσιος τζίρος του διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στους κόλπους του ΟΚΑΑ περιλαμβάνονται 2 Κεντρικές Αγορές, της Αθήνας και της Πάτρας, και οι 11 Ιχθυόσκαλες της χώρας.

Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και ΑλιείαςΣτους σχεδιασμούς σας περιλαμβάνονται συγκεκριμένες επενδυτικές δραστηριότητες;

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας συνολικότερης επενδυτικής προσπάθειας, μέσω της οποίας ο ΟΚΑΑ θα αλλάξει επίπεδο, αναβαθμίζοντας αισθητά τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει προς ολόκληρο το πλέγμα των stakeholders στους οποίους κι απευθύνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, σε πρωταρχική θέση βρίσκεται η έγκριση κι υλοποίηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών της αγοράς της Αθήνας της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, που θα υπάγεται στο ΕΣΠΑ και θα αφορά την αύξηση των ψυκτικών χώρων, με ανέγερση ψυγείων για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών και θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα. Επίσης, υπάρχει μέριμνα για την ανέγερση χώρων, την αναδιοργάνωση του δικτύου κυκλοφορίας και στάθμευσης και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου-εξόδου στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Την ίδια στιγμή, θα επιχειρηθεί η αναδιοργάνωση των συστημάτων ασφάλειας των εγκαταστάσεων, η εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας υποδομής για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τη Διοίκηση του ΟΚΑΑ, αλλά κι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών συλλογής απορριμμάτων κι ανακυκλώσιμων υποπροϊόντων. Μέσω του προγράμματος e-ιχθυόσκαλα, θα υλοποιηθεί η ηλεκτρονική αναβάθμιση των διαδικασιών λειτουργίας, διαχείρισης κι εποπτείας των Ιχθυόσκαλων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Με ποιους τρόπους διασφαλίζετε το στοιχείο της ασφάλειας κι υγιεινής των προϊόντων, αλλά και των εργαζομένων και συνεργατών στις εγκαταστάσεις σας;

Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κι ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι μηνών, το πλέον σημαντικό ζητούμενο για την αγορά τροφοδοσίας νωπών προϊόντων είναι η ασφαλής διαχείριση, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των αγαθών. Κι αυτό, δίχως να διαταραχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Για εμάς στον ΟΚΑΑ, από την πρώτη στιγμή, η ασφάλεια αποτέλεσε αδιαπραγμάτευτο παράγοντα, καθώς λάβαμε κι έκτοτε εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προστατευτικά μέτρα, αναφορικά με την πανδημία του COVID-19: από τη χρήση προστατευτικών μασκών και την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας του προσωπικού, μέχρι προστατευτικά γάντια, τζελ απολύμανσης κ.ο.κ. Παράλληλα, πραγματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται θερμομετρήσεις στις εισόδους και διαρκείς ενημερώσεις του προσωπικού μας. Επίσης, προχωρήσαμε στην εφαρμογή συχνότερων προγραμμάτων καθαρισμού, αλλά και σε προληπτικές εκφωνήσεις των μέτρων της κυβέρνησης και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, μέσω των διαθέσιμων υποδομών της ίδιας της Κεντρικής Αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας