Μουσείο Ακρόπολης

Με νέες χρήσεις θα επαναλειτουργήσει το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης. Χθες, Πέμπτη 22 Ιουλίου, επισκέφτηκαν το χώρο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λ. Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του ανάδοχου για το έργο το οποίο ξεκινά και αφορά στην επαναλειτουργία του χώρου με νέες χρήσεις.

Η αποκατάσταση του μουσείου πραγματοποιείται με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.  

Την Υπουργό και τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών Ε. Κουντούρη και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων Κ. Φρισήρας.

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής με την 3632/11-05-2018 Απόφαση Ένταξης, με συνολική και επιλέξιμη δαπάνη 3.560.079,78 €. Το Παλαιό Μουσείο Ακροπόλεως (ΠΜΑ) αναμένεται να παραδοθεί επισκευασμένο, αναβαθμισμένο και άρτια εξοπλισμένο για να λειτουργήσει παράλληλα ως εργαστήριο συντήρησης ανοικτής θέασης με εκθεσιακούς χώρους.

Πριν μερικές ημέρες υπεγράφη η σύμβαση για το υποέργο 1 με τίτλο: Εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτηρίου του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης».  Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του υποέργου ήταν 2.240.620€. Ειδικότερα, η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της επί του σχεδίου σύμβασης στις 14/07/2021 και στις 17/7/21 υπεγράφη  η σχετική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Αναδόχου, ύψους 1.458.333€ με διάρκεια υλοποίησης 2 έτη περίπου.

Πρόκειται για τεχνικό έργο (εργολαβία) που περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτηρίου του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης προκειμένου να μπορέσει να επαναλειτουργήσει αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ιστορικότητας του χώρου.

Με αφορμή την επίσκεψη στο Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης η Υπουργός κ. Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Γιώργος Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον πολιτισμό ο οποίος συμβάλλει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής στη μετά covid εποχή. Η έμπρακτη στήριξή μας αποτυπώνεται και σε επίπεδο εγκεκριμένων έργων. Συνολικά στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 χρηματοδοτούνται έργα πολιτισμού που ξεπερνούν τα 50 εκ. €, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων σύγχρονου πολιτισμού. Είμαστε εδώ με την Υπουργό την κα Μενδώνη για την εγκατάσταση του αναδόχου σε ένα από τα  σημαντικότερα της Αττικής, της Αθήνας και της χώρας μας, την Ακρόπολη και το παλαιό μουσείο. Η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής είναι να βρίσκεται κοντά στον πολιτισμό και κοντά σε όλες τις ενέργειες εκείνες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που συμβάλλουν μέσα από υποδομές πολιτισμού στην ανάπτυξη της Αττικής. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς η εγκατάσταση του αναδόχου γίνεται με γοργούς ρυθμούς.

Με την Υπουργό συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να προετοιμάσουμε τα έργα πολιτισμού που θα ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ 2021-2027. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό στην Αττική μας και στο πλαίσιο αυτό εργάζεται το άρτια καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας μας. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα ήθελα εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και της Διαχειριστικής μας Αρχής να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη δραστήρια Υπουργό κα Μενδώνη. Η στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει αποτελεί άλλωστε και την εγγύηση για την επιτυχή υλοποίηση σημαντικών εμβληματικών έργων Πολιτισμού»

Λίνα Μενδώνη: «Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα και για το Υπουργείο Πολιτισμού και για την Περιφέρεια Αττικής και νομίζω ότι μεταφέρω και τα αισθήματα του Περιφερειάρχη, καθώς ένα εξαιρετικά εμβληματικό έργο, η αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης ξεκινά. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, την εγκατάσταση του εργολάβου του αναδόχου. Το έργο ξεκινά και το παλιό μουσείο αρχίζει πάλι να ζωντανεύει. Ένα κτήριο που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα ήταν δυνατόν να χτιστεί. Είναι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και σχεδόν σε επαφή με τον Παρθενώνα. Αυτό λοιπόν το κτίριο, ακριβώς εξαιτίας της θέσεως του έχει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα είναι ένας χώρος εκθέσεων, ψηφιακών συμβατικών εκθέσεων, έργων τέχνης, που θα είναι σε μία διαρκή συνομιλία με τον Παρθενώνα.

Η φιλοδοξία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι όχι απλώς να φτιάξει έναν ακόμα εκθεσιακό χώρο, αλλά έναν εκθεσιακό χώρο που θα τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών αξιοποιώντας απολύτως τις νέες τεχνολογίες, ακόμα και τη σύγχρονη Τέχνη. Θεωρούμε ότι μαζί με την Περιφέρεια, όπως σε όλα τα έργα της Αττικής, και με αυτό το έργο θα δώσουμε μία νέα πνοή και στον Πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό στην κοινωνική του διάσταση, καθώς και η Ακρόπολη είναι προσιτή και προσβάσιμη από όλους, αλλά και έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην Αθήνα και στην Περιφέρεια Αττικής. Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού,  την Εφορία Πόλης  Αθηνών, την Διεύθυνση μελετών και έργων Μουσείων, την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και φυσικά τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική και γόνιμη πάντα συνεργασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας