Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη εκφράζει την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της χρονιάς και θεωρεί ότι «οι αφίξεις πράγματι μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά».

Ωστόσο μεταφέρει τον προβληματισμό της για τον κίνδυνο η επανεμφάνιση της πανδημίας, τα προβλήματα στα διεθνή αεροδρόμια αλλά και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσουν «αναταράξεις» που θα κλονίσουν την παρούσα καλή εικόνα των αφίξεων. «Οι προϋποθέσεις για επίτευξη των μεγεθών του 2019 είναι πολλές, αλλά και τα ερωτηματικά μεγάλα» αναφέρει.

Η κ.Τετράδη σημειώνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ενδυνάμωση της πανδημίας εκ νέου, ενώ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του εξωτερικού εκφράζει την ανησυχία της, για το τι θα γίνει στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει ότι είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει, κάτι που αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. «Κάθε εβδομάδα έχουμε και διαφορετικές τιμές στα τιμολόγια των προμηθευτών» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λειτουργικά κόστη των μονάδων, όπως λέει.

Με τιμές 2019 τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων ουσιαστικά είναι «παγιδευμένα» στα συμβόλαια, τα οποία έχουν τιμές του 2019 και την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα λειτουργικά κόστη. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση για τα ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια με tour operators, σε σχέση με αυτά που έχουν τη δυνατότητα να έχουν μεμονωμένους πελάτες. Κι αυτά δεν ξεπερνάνε τα 50, όπως τονίστηκε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, απογοητευτικές είναι προτάσεις των tour operators για το 2023, καθώς οι αυξήσεις που προσφέρουν είναι μόλις 5% σε σχέση με τα φετεινά συμβόλαια. Ακόμα και αυξήσεις 20% να κάνουν, είναι τόσο πολλά τα αυξημένα κόστη, που δεν σώζουν την κατάσταση, σημειώνει. Στο σημείο αυτό η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ αναφερόμενη στο ζήτημα των τιμών των ξενοδοχείων κάνει λόγο για αύξηση της τιμής του «πακέτου συνολικά» και συγκεκριμένα του αεροπορικού εισιτηρίου και όχι των προσφερομένων δωματίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας