Προτού φτάσει ένα πιάτο στο τραπέζι των πελατών σας, έχει έρθει σε επαφή µε πολλά υλικά, όσο και με αντικείμενα κατά τη διαδικασία της παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, παρασκευής και εν τέλει του σερβιρίσματός του. Τo ερώτημα που προκύπτει είναι εάν γνωρίζετε ποια από αυτά τα υλικά είναι κατάλληλα και γιατί!

Τι πρέπει να προσέχετε αναφορικά με τα υλικά επαφής τροφίμων

Τα δοχεία μεταφοράς τροφίµων, τα μηχανήματα επεξεργασίας τροφίµων, τα υλικά συσκευασίας, τα μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη και τα εν γένει αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ονομάζονται FCM/ΥΕΤ.

Τα ενεργά και «νοήµονα» υλικά παρατείνουν τη διάρκεια αποθήκευσης, διατηρώντας ή βελτιώνοντας την κατάσταση των συσκευασμένων τροφίµων, απελευθερώνοντας ή απορροφώντας ουσίες από/προς το τρόφιµο και το περιβάλλον του.

Αυτά πρέπει να είναι επαρκώς αδρανή ώστε τα συστατικά τους να µην επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των καταναλωτών ή την ποιότητα των τροφίµων. Υπό αυτό το πρίσμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζεται µια σειρά νοµικών απαιτήσεων και ελέγχων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίµων με την ταυτόχρονη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων.

Μάλιστα, η νοµοθεσία που ισχύει στους κόλπους της Ε.Ε. προβλέπει δεσμευτικούς κανόνες που είτε είναι γενικού χαρακτήρα είτε ισχύουν µόνο για συγκεκριμένα υλικά και επιζητούν πλήρη συμμόρφωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η σχετική κοινοτική νοµοθεσία συμπληρώνεται από την εθνική νομοθεσία των κρατών-µελών της Ε.Ε.

Επαρκές νομοθετικό πλαίσιο από την Ε.Ε.

Χάρη στον κανονισµό 1935/2004 προσφέρεται ένα εναρµονισµένο νοµικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον οποίο τα υλικά δεν πρέπει να απελευθερώνουν τα συστατικά τους στα τρόφιµα σε επίπεδα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία, αλλά και να τροποποιούν τη σύνθεση, τη γεύση και την οσµή τους με τρόπο µη αποδεκτό.

Την ίδια στιγμή, το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο προβλέπει ειδικούς κανόνες για τα ενεργά και τα «νοήµονα» υλικά τα οποία είναι σχεδιασµένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αδρανή. Ο κανονισμός επιπλέον καθορίζει τη διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή FCM/ΥΕΤ µε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίµων.

Πολλαπλοί παράγοντες κρίνουν την καταλληλότητα!Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει κανόνες που ορίζουν τι πρέπει να ισχύει σχετικά με τη χρήση αντικειμένων (π.χ. κουτάλι σούπας, µηχανή του καφέ, φιάλη κρασιού κ.ο.κ.) ή αναπαραγωγή του συµβόλου, καθώς επίσης και διατάξεις που να εξετάζουν τη συμμόρφωση ή όχι στον κοινοτικό κανονισμό. Ταυτόχρονα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα για σωστή χρήση συγκεκριμένων υλικών όπως τα πλαστικά.Σημαντικό βάρος δίνεται και στην κοινοποίηση των πληροφοριών.

Οι παραγωγοί υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα οφείλουν να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά µε την ασφαλή χρήση των προϊόντων τους. Θα πρέπει δηλαδή το σύνολο των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού να είναι επαρκώς ενημερωμένο, ώστε να διασφαλίζεται η κατάλληλη χρήση των ενδιάμεσων υλικών. Επίσης, οι επιχειρηματίες της εστίασης –και όχι μόνο– πρέπει να ενημερώνονται σχετικά µε την ασφαλή και κατάλληλη χρήση των αντικειμένων ανά περίπτωση. Πώς επιτυγχάνεται, όμως, αυτή η διάχυση πληροφορίας στο πλαίσιο της αλυσίδας εφοδιασµού; Μα, μέσω της Δήλωσης Συμμόρφωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας