Πώς διατηρούνται τα προϊόντα κρύα; Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε την ομαλή κι απροβλημάτιστη λειτουργία του επαγγελματικού ψυκτικού εξοπλισμού σας, που να σας επιτρέπουν να επεκτείνετε τον κύκλο ζωής και την ποιότητα της απόδοσης, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος και της επισκευής βλαβών;

Του Γεράσιμου Φωκά

H πρόληψη ειναι καλύτερη απο τη θεραπεία

Πώς διατηρούνται τα προϊόντα κρύα;Μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο οι εποχές να είναι τέσσερις, εντούτοις στην πατρίδα μας (κι όχι μόνο) οι ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες είναι (τουλάχιστον) πολλαπλάσιες, εν συγκρίσει με τις πιο κρύες. Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πελατεία – και κατ’ επέκταση ανάγκες – που παρατηρείται κατά τους «τουριστικούς» μήνες, αυτομάτως γεννάται η απαίτηση για ομαλή λειτουργία του ψυκτικού εξοπλισμού της επιχείρησής σας. Κι αυτό, καθώς σε πλείστες περιπτώσεις ψυγεία κι εν γένει μηχανήματα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες εμφανίζουν προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν στη διακοπή της λειτουργίας τους.

Αποτέλεσμα; Να προκαλείται σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα της επιχείρησης εστίασής σας. Μάλιστα, η επίλυσή τους απαιτεί χρόνο και πολλαπλάσια προσπάθεια εκ μέρους σας, επηρεάζοντας τις δομές της επιχείρησής σας και την αποδοτικότητά της, τα έσοδά της, γεννώντας και δυνητικά προβλήματα για τα προϊόντα σας και την υγεία των πελατών σας. Όσο για την επισκευή τους; Πολλές φορές απαιτείται αρκετός χρόνος, ενώ αποδεικνύεται κι ως μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία.

Η πρόληψη… σώζει!

Οπότε, θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμο να εντάξετε και δη ψηλά στη λίστα των όσων εργασιών έχετε να κάνετε την έγκαιρη επιθεώρηση και διαπίστωση της καλής λειτουργίας του εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, μη θεωρείτε πως πρόκειται για μια δευτερεύουσας σημασίας εργασία, καθώς μπορεί να αναδειχτεί σε μείζον πρόβλημα στην πορεία της ημέρας.

Όπως συμβαίνει σε σειρά ζητημάτων, έτσι και στον τομέα του ψυκτικού εξοπλισμού, η πρόληψη… σώζει! Απαιτείται, λοιπόν, η καθιέρωση ενός προληπτικού προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού της επιχείρησής σας. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία σε αντίθετη περίπτωση το κόστος «εκτινάσσεται» σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται σταδιακά η απόδοση και η αξιοπιστία του εξοπλισμού. Με την υιοθέτηση κι εφαρμογή ενός οργανωμένου και κατάλληλα καταρτισμένου προγράμματος προληπτικής συντήρησης, επιτρέπεται η περισσότερο «ευφυής» λειτουργία του εξοπλισμού, που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει σε δραστικό βαθμό την κατανάλωση ενέργειας και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

«Σοφή» κίνηση θα ήταν να καταφύγετε στις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ψυκτικού, προκειμένου να πραγματοποιεί ένα επαγγελματικής λογικής «τσεκ-απ» κι έλεγχο του εξοπλισμού ανά εξάμηνο. Κίνηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός προγράμματος προληπτικής συντήρησης. προϊόντα 

4+1 σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Υπάρχουν ορισμένες απλές χρηστικές συμβουλές, προκειμένου να διατηρείτε το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του εξοπλισμού σας, ακόμη και τις πλέον απαιτητικές εποχές, τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιείτε σε συχνή βάση. Συγκεκριμένα:

Προσέξτε για τυχόν διαρροές κι εν γένει σημάδια διάβρωσης στις ίδιες τις μονάδες ψύξης και την επιφάνεια των ψυγείων. Πολλές φορές αυτά τα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα γύρω από τα εσωτερικά πηνία και μπορούν να διαρρεύσουν στο προϊόν, προκαλώντας μόλυνση.

Ελέγξτε τις τσιμούχες της πόρτας σε ψυγεία και καταψύκτες. Παρακολουθήστε για την τυχόν συσσώρευση τροφίμων στα λάστιχα της πόρτας, επιθεωρώντας για σχισμές ή τη δημιουργία «δακρύων», ώστε να διασφαλίσετε πως έχετε τις κατάλληλες συνθήκες κλεισίματος.

Τσεκάρετε την ομαλή λειτουργία του αυτόματου κλεισίματος και τους μεντεσέδες στις πόρτες του εξοπλισμού. Βεβαιωθείτε πως όλες οι πόρτες κλείνουν κι ασφαλίζουν «σφικτά», δίχως να χάνεται ούτε κατ’ ελάχιστον κρύος αέρας.

«Ακούστε» τις μονάδες ψύξης και τα ψυγεία σας. Συχνά – πυκνά ένας περίεργος ή διαφορετικός θόρυβος που ακούτε, όταν μπαίνετε στους χώρους του καταστήματός σας νωρίς το πρωί ή όταν φεύγετε αργά το βράδυ, αποτελεί «σημάδι» κι ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά.

Παρακολουθήστε τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς μετρητές θερμοκρασίας του εξοπλισμού σας. Χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής, ώστε να διακρίνετε την εμφάνιση ή ύπαρξη μιας «περίεργης» μέτρησης και να διαπιστώσετε πως υπάρχει κάποια συνάφεια στη λειτουργία του επαγγελματικού εξοπλισμού ψύξης και συντήρησης των προϊόντων σας.

Δίχως αμφιβολία, καθώς ο επαγγελματικός εξοπλισμός ψύξης θεωρείται «κλειδί» για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησής σας, οφείλετε να του εξασφαλίζετε φροντίδα υψηλού επιπέδου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει τα μέγιστα η καθιέρωση ενός προγράμματος προληπτικής συντήρησης, γλιτώνοντάς σας από πρόσθετο κόπο και χρήματα! προϊόντα 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας