Σε… ταραχώδη οικονομικά «νερά» δείχνει να έχει εισέλθει από το περασμένο φθινόπωρο η Thomas Cook, η οποία έκτοτε έχει εκδώσει δύο προειδοποιήσεις αναφορικά με την κερδοφορία της. Η πορεία, μάλιστα, της μετοχής της κινείται σε τέτοιο καθοδικό επίπεδο που έχει απολέσει τα 2/3 της αξίας της! Ίσως έφτασε η στιγμή κατά την οποία η ψηφιακή εποχή απαιτεί -ουσιαστικά- τον άμεσο επανασχεδιασμό της συνολικότερης λειτουργίας της βρετανικής εταιρείας. Το ζήτημα που γεννάται είναι εάν προλαβαίνει…

Oικονομικός «σκόπελος», ή ευκαιρία restart;

Mπορεί η Thomas Cook να συμπληρώνει φέτος 178 χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας τον παλαιότερο tour operator σε διεθνές επίπεδο, εντούτοις βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις που απαιτούν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστη την υπερ-εκατονταετή παρουσία της στα τουριστικά δρώμενα. Σημειώνεται πως η Thomas Cook «γεννήθηκε» το 1841, όταν ο φερώνυμος ιδρυτής της διοργάνωσε στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους μια επιτυχημένη μονοήμερη ταξιδιωτική… απόδραση με τρένο από το Leicester στο Loughborough έναντι τιμήματος ενός σελινιού!

Συνολικά 500 επιβάτες πείστηκαν από το εγχείρημα του Thomas Cook, ταξιδεύοντας σε ανοικτές άμαξες τρένου για 24 μίλια, ale retour. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι έως ότου η Thomas Cook έγινε μια εταιρεία αφοσιωμένη στο να βοηθά τους Βρετανούς να ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, η Thomas Cook επιτυγχάνει ετήσιες πωλήσεις της τάξεως των 9 δισεκατομμυρίων λιρών, εξυπηρετώντας 20 εκατομμύρια πελάτες, ενώ διαθέτει 22.000 άτομα προσωπικό και λειτουργεί σε 16 χώρες.

Μετοχή σε ελεύθερη πτώση!

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εν λόγω tour operator έχει εκδώσει δύο συνεχείς προειδοποιήσεις σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του. Κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε τόσο στην πτώση της τιμής της μετοχής της Thomas Cook όσο και στην απώλεια της αξίας της κατά τα 2/3! Τα οικονομικά δεδομένα για τη βρετανική εταιρεία, η οποία προωθεί και πουλά πτήσεις, διαμονή σε ξενοδοχεία κι εν γένει ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια ενδιαφερόμενους για την πραγματοποίηση διακοπών, είναι αρκετά επιβαρυντικά, καθώς το συνολικό της χρέος υπερβαίνει τα 1,4 δισεκατομμύρια λίρες (κάτι παραπάνω από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Μέγεθος, το οποίο ισούται με τρεις φορές τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας!

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση πριν να είναι αργά, η διοίκηση της Thomas Cook φέρεται να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια. Εδώ και μερικούς μήνες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία σχετικά με το γεγονός ότι το κορυφαίο ασιατικό επενδυτικό γκρούπ, Fosun, εξετάζει την απόκτηση του αεροπορικού σκέλους της Thomas Cook, που απαρτίζεται από 94 αεροσκάφη. Παράλληλα, η εταιρεία περιόρισε δραστικά τη διαθεσιμότητά της αναφορικά με τις αγορές κοντινής και μεσαίας απόστασης για τη φετινή καλοκαιρινή σαιζόν.

From boom to bust!

Πώς έφτασε, όμως, σε αυτό το σημείο ο πλέον ιστορικός tour operator διεθνώς; Τι συνετέλεσε, ώστε από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Peter Fankhauser, περιχαρής διατυμπάνιζε την ολοκλήρωση μιας χρονιάς-σταθμό στην πολυετή ιστορία της, με ενισχυμένα έσοδα, αυξημένο κέρδος, περιορισμό χρέους και καταβολή ενός ακόμη μερίσματος προς τους μετόχους της, η τιμή της μετοχής της εταιρείας να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της κατά την τελευταία εξαετία κι οι ετήσιες ζημιές να ξεπερνούν τα 163 εκατομμύρια βρετανικές λίρες ή αλλιώς 208 εκατομμύρια δολάρια;

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Thomas Cook έχει βιώσει την πτώση της τιμής της μετοχής της όσο και την απώλεια της αξίας της κατά τα 2/3!

Η… πηγή του κακού φαίνεται πως βρίσκεται στο περυσινό καλοκαίρι και, όσο κι αν προκαλεί εντύπωση, στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βλέπετε, το ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι σε συνάρτηση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την αυξανόμενη τιμή των καυσίμων συνέβαλλαν, ώστε η Thomas Cook να αντιμετωπίζει το φάσμα της (πρόσκαιρης;) οικονομικής δυσπραγίας. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η βρετανική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις, καθώς το 2011 βρέθηκε ελάχιστα μακριά από την επιχειρηματική κατάρρευση!

Ο καύσωνας… έλιωσε τα έσοδα της εταιρείας

Thomas CookΜπορεί κατά το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο του 2018 η πορεία της εταιρείας να κινήθηκε σε θετικό έδαφος, εντούτοις τον Μάιο του 2018 η κατάσταση άλλαξε άρδην, λόγω της… επίθεσης καύσωνα και των πρωτόγνωρων για τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη υψηλών θερμοκρασιών. Κάτι που με τη σειρά του περιόρισε αισθητά τη ζήτηση κι αυτομάτως γέννησε εξαιρετικά «φτωχά» ποσοστά σε ό,τι αφορά τη χρονική περίοδο κατά την οποία λαμβάνουν χώρα οι πωλήσεις της… τελευταίας στιγμής.

Βλέπετε, οι δυνητικοί τουρίστες επέλεξαν να περάσουν τον χρόνο τους (δαπανώντας τα χρήματα) εντός των συνόρων του Νησιού ή το πολύ να ταξιδέψουν μέχρι τη Σουηδία και τη Γερμανία. Επιπροσθέτως, η Thomas Cook αντιμετώπισε εξαιρετικά έντονο ανταγωνισμό στην καίριας σημασίας ισπανική αγορά, που επηρέασε έτι περαιτέρω τα οικονομικά δεδομένα. Προσθέστε κι ένα ποσό που υπερέβαινε τα 153 εκατομμύρια λίρες κι αφορούσε το κλείσιμο καταστημάτων του δικτύου της, αποζημιώσεις για απολύσεις κ.ά. κι έχετε ανάγλυφα την «προβληματική» εικόνα της εταιρείας, σχετικά με τα οικονομικά της δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας