εστίαση, ΣΔΞΑ, Έκθεση, Economist, ΣΕΤΕ, Marriott, COVID-19, ΠΝΠ, πανδημία, ΠΟΤ, κορονοϊός, τουρισμός, ΕΦΕΤ, UFI, απώλειες, μέτρα, ΞΕΕ, τουρισμό, ΦΕΚ, κορωνοϊός, brand, πρωτόκολλα, ΠΟΞ

Την μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και πολλές δεκαετίες αντιμετωπίζει ο τουρισμός σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Η εξάπλωση του ιού διεθνώς φέρνει μεγάλες αναταράξεις, πλήττοντας ιδιαίτερα την ταξιδιωτική κίνηση, καθώς η άμεση επαφή τουριστών και εργαζομένων είναι δομικό στοιχείο του τουριστικού τομέα. Ήδη οι αερομεταφορές έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα με εταιρείες να ακυρώνουν πτήσεις και να καθηλώνουν αεροσκάφη στο έδαφος.

Ο ΠΟΤ καλεί τις κυβερνήσει και διεθνείς φορείς να συμπεριλάβουν ως προτεραιότητα τον τουρισμό στις πρωτοβουλίες και δράσεις τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών που φέρνει ο κορονοϊός. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να εκδίδει οδηγίες για την αποφυγή ταξιδιών και επιτόπου συναλλαγών σε περιοχές που έχουν ξεσπάσματα της νόσου.   

Με βάση τα παραπάνω ο ΠΟΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις το 2020. Ο τουρισμός φέτος αναμένεται να έχει ανάπτυξη από 1% έως το πολύ 3%, αντί για 3% με 4% που προβλεπόταν πριν από την έναρξη της επιδημίας. Οι απώλειες σε χρήμα υπολογίζονται στα 30 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χειρότερο πλήγμα αναμένεται να το δεχθεί ο τουριστικός τομέας σε Ασία και Ειρηνικό, όπου η πτώση στις αφίξεις εκτιμάται γύρω στο 9% με 12%. Για τις υπόλοιπες περιοχές ο ΠΟΤ θεωρεί πως είναι πρόωρο να διατυπωθούν εκτιμήσεις, καθώς οι εξελίξεις με τον κορονοϊό είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες και προς το χειρότερο μέχρι στιγμής. Ο ΠΟΤ τονίζει πως και οι εκτιμήσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι προσωρινές και θα πρέπει να αναθεωρηθούν ξανά αναλόγως των εξελίεξων.

Μέτρα για την ανάκαμψη

Ο ΓΓ του οργανισμού Zurab Pololikashvili, σημειώνει πως τις συνέπειες από τον κορονοϊό θα τις υποστεί συνολικά ο τουριστικός κλάδος, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που απαρτίζουν το 80% του τομέα και είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο, χωρίς να ξεχνάμε πως υπάρχουν ανά τον κόσμο και ολόκληρες κοινότητες που ζουν κυρίως από τον τουρισμό.

Οι πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη του τουρισμού θα είναι θεμελιώδεις και για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζημιών που προκαλεί στο σύνολο της οικονομίας ο κορονοϊός. Τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισμός έχει εγκαθιδρυθεί ως ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος που συμβάλει στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην διεθνή αλληλοκατανόηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμός ως υπηρεσία υπό τον ΟΗΕ δηλώνει έτοιμος να παράσχει καθοδήγηση και στήριξη στους φορείς του τουρισμού τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας