ΠΟΤ
Zurab Pololikashvili Secretario General OMT

Μειωμένα μεγέθη διεθνών ταξιδιωτών κατά 20-30% για το τρέχον έτος εν συγκρίσει με ότι ίσχυε για το 2019, προβλέπονται σε πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) / (World Tourism Organization – UNWTO). Μέγεθος, το οποίο «μεταφράζεται» σε πτώση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού που θα κινείται μεταξύ $300 και 450 δισεκατομμυρίων. Κάτι που σημαίνει περίπου το 1/3 των συνολικών 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα οποία και ανήλθαν οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις πέρυσι.

Μάλιστα, στην ίδια ανάλυση, τα στελέχη του ΠΟΤ προχώρησαν και σε μια προσπάθεια να προβούν σε μια εκτίμηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την τουριστική βιομηχανία να επανακάμψει από τις επιπτώσεις που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού σε αυτήν. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας δεδομένα που σχετίζονται με προηγούμενες αντίστοιχες κρίσεις, ο ΠΟΤ θεωρεί πως θα χαθούν από 5 έως 7 χρόνια -σε επίπεδο αξίας- ανάπτυξη, εξαιτίας του COVID-19. Όπως σημειώνεται σχετικά, με την οικονομική κρίση του 2009, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, ενώ το ξέσπασμα του SARS το 2003  οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4%.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili: “Αναμφίβολα ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους «χαμένους» της πανδημίας, έχοντας πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από οικονομικής σκοπιάς. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να συνεισφέρει κατά το δυνατόν περισσότερο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να βρει λύσεις και να στηρίξει τους ανθρώπους και εργαζομένους τους. Απώτερος σκοπός είναι η ενεργή υποστήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης δια μέσω της προσφοράς θέσεων εργασίας και εν συνεχεία της ηγεσίας στην οικονομική αναγέννηση. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από το νου πως περίπου το 80% του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, οπότε θα απαιτηθεί και από την πλευρά των δημόσιων Αρχών να στηρίξουν με μέτρα οικονομικής φύσεως τις συγκεκριμένες ΜμΕ”.   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας