συνέδριο τουρισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο Τουρισμού με θέμα: «Τουρισμός: το μοντέλο του μέλλοντος» το οποίο διοργάνωσαν τα 5 διμερή Επιμελητήρια, το Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι.Βελλίδης”».

Το συνέδριο, το οποίο πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμός, παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την τουριστική βιομηχανία και συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές του κλάδου οι οποίοι συζήτησαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης ανέφερε ότι: «Κύλισε κάμποσο νερό από τότε που ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια. Συζητήσαμε τρόπους αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος εστιάζοντας σε εκπαίδευση, υποδομές, δίκτυα και σχεδιασμό καταλυμάτων, ενώ τονίσαμε την ανάγκη εμπλουτισμού του πέραν από το κλασσικό μοντέλο “ήλιος – θάλασσα” μέσω για παράδειγμα του τουρισμού υγείας. Παράλληλα πάντα αναδεικνύαμε τον καίριο ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση της τελικής εμπειρίας». Και συνέχισε: «η φετινή μας εκδήλωση αποτελεί ίσως και την πιο καίριά μας παρέμβαση καθώς πραγματεύεται τα επίκαιρα θέματα της οικονομίας διαμοιρασμού και των χρηματοδοτήσεων, ενώ η τεχνολογία και ο εμπλουτισμός, αυτήν τη φορά μέσω του αθλητικού τουρισμού, παραμένουν σταθερές μας συνιστώσες».

Τεχνολογία: μονόδρομος τουριστικής ανάπτυξης

Την πρώτη ενότητα του συνεδρίου συντόνισε η δημοσιογράφος και δημιουργός του ka-business.gr κα. Ραλλιώ Λεπίδου. Στην ενότητα αυτή, μετείχαν ως ομιλητές οι: Κωνσταντίνος Λιβανος, Aruba Territory Manager Greece and Cyprus, Hewlett Packard Enterprise, ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής, CEO Avis, o κ. Θάνος Πασχάλης CEO Ellinair και ο κ. Γιώργος Φάσσας Καθηγητής, ACT a Division of Anatolia College.

Ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής τόνισε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας αλλά και μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα για τον κλάδο του rent a car εξήγησε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία αναφέροντας ότι: «Για να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα του δικού μας κλάδου προφανώς η τεχνολογία είναι το μέσον το οποίο θα μας βοηθήσει να οδηγηθούμε εκεί, όσο και η δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να αναλύουμε μαζικά δεδομένα, που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις των πελάτων μας, με τις μετακινήσεις των τουριστών. Μόνο η Αvis έχει κάθε χρόνο από 2 εκ. ημέρες ενοικιάσεις, πάνω από 250 χιλιάδες συμβόλαια από τουρίστες σε διαφορετικούς προορισμούς». Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία του Smart Mobility και τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας ενοικίασης αυτοκινήτου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Θάνος Πασχάλης αναφερόμενος στις αερομεταφορές δήλωσε ότι: «πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία το 2018 μετέφερε πάνω από 4,5 δις εκατομμύρια κόσμο. Αυτό που φαίνεται στο μέλλον είναι ότι θα αυξάνεται αυτό μεταξύ 100 και 150 εκατομμύρια το χρόνο. Άρα είναι μια πάρα πολύ σοβαρή βιομηχανία για όλους μας και ιδιαίτερα για την Ελλάδα όπως ειπώθηκε που μέσα στην κρίση φάνηκε ότι ήταν ο μόνος κλάδος που κρατήθηκε δυνατά και ανεβαίνει σε όλα τα επίπεδα, άρα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό». Τέλος κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας όσον αφορά την εξέλιξη των υπηρεσιών και δήλωσε ότι: «ευελπιστούμε ότι μέσα στα επόμενα πέντε- εφτά χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές που θα βοηθήσουν τον ταξιδιώτη».

Οικονομία διαμοιρασμού: αναδιατάσσοντας το τοπίο της τουριστικής αγοράς

συνέδριο τουρισμούΤην δεύτερη ενότητα του συνεδρίου συντόνισε ο δημοσιογράφος του SKAI Media Group, κ. Νίκος Υποφάντης. Στην ενότητα αυτή, μετείχαν ως ομιλητές οι: Giulio Del Balzo, Public Policy Associate, Airbnb Italy, Greece and Croatia, ο κ. Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης, Accout Manager, Booking.com, η κα. Έλενα Βαρελα, Partner Smartbnb και ο Χαράλαμπος Καριμαλης, Πρόεδρος Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

O κ. Giulio Del Balzo, υποστήριξε ότι μέσω της ενοικίασης του είδους ο ταξιδιώτης βιώνει μια διαφορετική εμπειρία, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να ζήσει σαν ντόπιος και για λίγες μέρες να νιώσει σαν κάτοικος του προορισμού που επισκέπτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στη Θεσσαλονίκη είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του AirBnB 2.200 καταλύματα, ενώ οι ενεργοί «οικοδεσπότες» στην πόλη υπολογίζεται πως είναι 1.600. Μόνο το 2018 οι αφίξεις αγγίζουν τις 127.000, με μέσο όρο διαμονής 3,4 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χαράλαμπος Καριμαλης ανέφερε ότι «Για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018, στην κατανομή με βάση τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η περιφέρεια Κεντρικής Mακεδονίας τερμάτισε δεύτερη, μετά την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σημειώνοντας αύξηση 20,3% σε σχέση με το 2017. Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 16% σε σχέση με το 2017, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε τη θεαματική αύξηση της τάξεως του 45,3%, από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος».

Χρηματοδοτήσεις τουριστικών έργων

Την τρίτη ενότητα του συνεδρίου συντόνισε η κα. Άννη Καρολίδου, Δημοσιογράφος- Οικονομική Συντάκτρια GRTimes.gr. Στην ενότητα αυτή, μετείχαν ως ομιλητές οι: Ηλίας Ξανθάκος, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager, Advice for Small Businesses, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Γεωργία Μουρλά, Διευθύντρια Διεύθυνσης Εισηγμένων Τίτλων, Ελληνικά Χρηματιστήρια- Χρηματιστήριο Αθηνών, Παναγιώτης Λέκκας, Πρόεδρος CNL Capital και ο κ. Βασίλης Βολωνάκης, Επικεφαλής Τμήματος Ανάληψης Κινδύνων Μεγάλων Επιχειρήσεων, ΑΧΑ Ασφαλιστική.

Διευρύνοντας το τουριστικό προϊόν: αθλητικός τουρισμός.

Την τέταρτη ενότητα του συνεδρίου συντόνισε η κα. Αθανασία Μπίδιου, αρχισυντάκτρια Voria.gr. Στην ενότητα αυτή, μετείχαν ως ομιλητές οι: Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουρισμού, Μαρίνα Κουταρέλλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Communication Lab, Λάζαρος Τσαλίκης, Πρόεδρος, Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Αlfredo Malcarne, President, Italian National Association “Assonautica”.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των: Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος Επιτροπής Β. Ελλάδος, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Χαράλαμπος Καρίμαλης, Πρόεδρος, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας