Σήμα ποιότητας για τον Τουρισμό Q

Το 1997 οι δώδεκα σημαντικότεροι ελβετικοί τουριστικοί φορείς, με συντονιστή την Ελβετική Ομοσπονδία Τουρισμού, οργάνωσαν την «Πιστοποίηση της Ποιότητας για τον τουρισμό» με απονομή του Σήματος Ποιότητας Q. Η Ποιότητα στον Τουρισμό αναγνωρίζεται σήμερα ως η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Σήμα Ποιότητας για τον Τουρισμό» είναι ανοικτό και επεκτεινόμενο. Περιλαμβάνει τρία στάδια, αλλά κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει μέχρι ποιο σημείο θα επιδιώξει να προχωρήσει στον δρόμο της ανάπτυξης της ποιότητας που θέλει.

Επίπεδο I: Μεταδώστε έναν «ιό» ποιότητας στην επιχείρηση.
Το επίπεδο I επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ποιότητας και στοχεύει ιδιαίτερα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (ποιότητα εξυπηρέτησης).

Επίπεδο II: Ελέγξτε την ποιότητα διαχείρισης της επιχείρησης.
Μετά την κατάκτηση του επιπέδου I, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει στο επίπεδο II, που εστιάζεται στην ποιότητα διαχείρισης της επιχείρησης.

Επίπεδο III: Εισάγετε την ολική ποιότητα διαχείρισης.
Το επίπεδο III προσφέρει ένα σύστημα ολικής διαχείρισης της ποιότητας, για τη συνεχή ανάπτυξη της ποιότητας στην επιχείρηση. Η σημασία της απόκτησης του Σήματος Ποιότητας Q είναι διπλή: Από το ένα μέρος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της επιχείρησης και, από το άλλο, είναι η απόδειξη για το ενδιαφέρον που έχει η τουριστική επιχείρηση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, αφού το Σήμα αυτό αναγνωρίζεται από τους Tour Operators. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόκτηση του Σήματος Ποιότητας Q από διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις όπως (ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία, εστιατόρια κλπ.).

Ελληνικό Πρωινό

Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι το εμπνευσμένο εγχείρημα του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να συνδέσει το γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας, με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχείων. Σκοπός του είναι να προωθήσει τη γαστρονομική κληρονομιά του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μία καινοτομία. Ένα δομημένο πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων παραμέτρων από τα ξενοδοχεία-μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προσφερόμενων προϊόντων και συνταγών. Για τον επισκέπτη είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψει τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού που έχει επιλέξει. Επιλέγοντας το πιάτο της προτίμησής του, από μία ποικιλία αγαθών και παραδοσιακών συνταγών, κερδίζει την εμπειρία της τοπικής κουζίνας και των εθίμων του κάθε τόπου. Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο «Ελληνικό Πρωινό», είτε μεμονωμένα είτε ως συστατικά των συνταγών του, βρίσκονται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής. Ψωμί, παξιμάδια, ελαιόλαδο και ελιές, γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα αποτελούν ορισμένα από αυτά.
Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την

Ελληνική Κουζίνα

Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα πιστοποιεί μια επιχείρηση εστίασης που θα επιλέξει να το εφαρμόσει και διασφαλίζει ότι τα προσφερόμενα εδέσματα βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση. Η επιχείρηση χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα, τοπικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ. Η επιχείρηση προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή. Η επιχείρηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα είναι δύο κατηγοριών τα υποχρεωτικά, όπως η προσφορά εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας και ελληνικών προϊόντων, η παρουσίαση, προβολή, προώθηση της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής παράδοσης το συνολικό επίπεδο λειτουργίας της μονάδας και η εικόνα της παρουσίασης των προϊόντων και εδεσμάτων. Και τα βαθμολογούμενα κριτήρια όπως η Ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας, η Ποικιλία οίνου και αποσταγμάτων, η Προσφορά τοπικών προϊόντων, η Προσφορά καλού ψωμιού, η Συντήρηση κρασιού, η Ποιότητα και παρουσίαση εδεσμάτων, η Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης, η Ποιότητα χώρου εστίασης και η Συνολική ποιότητα. Το Σήμα Ποιότητας είναι προαιρετικό και χορηγείται στα εστιατόρια που το αιτούνται και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης, ανεξαρτήτως επιδότησης από ευρωπαϊκό ή άλλο πρόγραμμα.

Τα «Αστέρια» στα Ξενοδοχεία και τα Camping και τα «κλειδιά» στα Ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα «Αστέρια« κατάταξης σε κατηγορίες είναι το πλέον γνωστό και διαδεδομένο σύστημα, αφού όλες οι σχετικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση (από το νόμο) να ενταχθούν σε αυτό. Το ΞΕΕ είναι, σύμφωνα με το Ν.4276/2014 (ΦΕΚ Α 155) όπως ισχύει, ο αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των κύριων καταλυμάτων.

Η κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των υπ’ αριθμ. 216/2015 (ΦΕΚ Β 10), 19102/2016 (ΦΕΚ Β 3387) , 21654/2017 (ΦΕΚ Β 4242) , 17352/2018 (ΦΕΚ Β 4822) και 1142/2021 (ΦΕΚ Β 365) αποφάσεων υπουργού Τουρισμού.

Η κατάταξη των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων-camping σε κατηγορίες αστέρων, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των υπ’ αριθμ. 14129/2015 (ΦΕΚ Β 1476), 7254/2017 (ΦΕΚ Β 1596), 21662/2017 (ΦΕΚ Β 4242) και 11810/2020 (ΦΕΚ Β 3451) αποφάσεων υπουργού Τουρισμού.

Τέλος, για τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ισχύει η κατάταξη βάση «κλειδιών». Τα ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια-Διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) κατατάσσονται σε πέντε (5) κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε (5) κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός (1) κλειδιού. Η κατάταξη γίνεται βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών καθώς και άλλων βαθμολογούμενων κριτηρίων. Ανάλογα με τον αριθμό μορίων που συγκεντρώνει μια επιχείρηση κατατάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία.

Ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει την κατηγορία που θα αιτηθεί να καταταγεί. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να μην κατατάσσονται σε σύστημα κλειδιών, υποχρεούνται να πληρούν τα προβλεπόμενα της ΥΑ 12868 και τις υποχρεωτικές προδιαγραφές των καταλυμάτων του ενός κλειδιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω συστήματα αστεριών και κλειδιών υποστηρίζονται από 15 εταιρείες πιστοποίησης.

Σήμα «Boutique Hotel»

Το σήμα έχει δημιουργηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και έχει υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα υιοθέτησης από καταλύματα, καθώς και για τις προδιαγραφές του. Στόχος του ΞΕΕ είναι η ανάπτυξη και την προβολή των μικρών ξενοδοχείων της χώρας μας που έχουν επενδύσει στην προσφορά μιας μοναδικής εμπειρίας διαμονής. Το Πρόγραμμα «Boutique Ηotel» επιδιώκει να αναδείξει τις προσπάθειες πρωτοποριακού σχεδιασμού και ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών φιλοξενίας στη χώρα μας. Όπως αναφέρει στη σχετική σελίδα του το ΞΕΕ: «Αρχιτέκτονες, Designers, Managers, Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων με όραμα, είναι οι κινητήριες δυνάμεις μας, είναι εκείνοι που μεταβάλλουν τον κλάδο της φιλοξενίας, επηρεάζουν τον τρόπο που ο ταξιδιώτης του 21ου αιώνα επιλέγει κατάλυμα, δημιουργούν νέες τάσεις στο τουριστικό γίγνεσθαι. Πρότυπά μας είναι τα μικρά ξενοδοχεία με έντονη προσωπικότητα και ξεκάθαρη διαφοροποίηση ως προς την αισθητική, τις παροχές και τις υπηρεσίες τους. Κάθε ενταγμένο ξενοδοχείο στο σήμα «Boutique Ηotel» είναι εξ ορισμού διαφοροποιημένο. Παράλληλα όμως όλα αυτά τα ξενοδοχεία μοιράζονται κοινούς παρανομαστές, όπως:
• Το μικρό μέγεθος
• Την ιδιαίτερη αισθητική
• Τις μοναδικές παροχές και τις υπηρεσίες τους.
Το ΞΕΕ συνεργάζεται με 16 φορείς πιστοποίησης για την απονομή του σήματος.

Με τις ανωτέρω αναφορές δεν επιχειρούμε να καταγράψουμε το σύνολο των σχετικών σημάτων, τα οποία είναι πολύ περισσότερα και ποικίλα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια αρχική εικόνα για την ποικιλία και τις δυνατότητες τους. Η Τουριστική Αγορά εξετάζει την περίπτωση του να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τη μεγάλη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά και ασαφή –σε κάποιο βαθμό– αυτή αγορά, σε επόμενη φάση. Χαρακτηριστικό της ασάφειας που υπάρχει είναι ότι με βάση την έρευνα που κάναμε μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κάποιο φορέα ή άλλο «σημείο» που να υπάρχουν καταχωρισμένα όλα τα σχετικά σήματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας