Σαντορινιός: «Η αύξηση του ΦΠΑ δημιουργεί αδικίες»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός σε συνέντευξη του στην εκπομπή του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ και διευκρίνισε εάν ο τουρισμός θα υποστεί πλήγμα από την αύξηση του ΦΠΑ από αρχές Ιουλίου.

Όσον αφορά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία είχαν στοχεύσει οι θεσμοί από την πρώτη στιγμή, μέτρο το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην 5η αξιολόγηση, το 2014, η οποία δεν έκλεισε ποτέ. Προσωπικά θεωρώ άδικη την κατάργηση των ειδικών συντελεστών και πιστεύω ότι η αύξηση του ΦΠΑ δημιουργεί αδικίες, πολύ περισσότερο, δε, στα νησιά. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορώ να μην πω ότι το μειωμένο ΦΠΑ ήταν το άλλοθι των προηγούμενων κυβερνήσεων για να μην εφαρμόσουν καμία νησιωτική πολιτική».

Ο κ. Σαντορινιός δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει την πρόθεση της Κυβέρνησης για υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων νησιωτικής πολιτικής τονίζοντας μάλιστα ότι οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχουν ήδη καταργηθεί εδώ και ένα χρόνο. 

«Στα σχόλια που ακούω, δε, για το ότι ο τουρισμός θα υποστεί πλήγμα από την αύξηση του ΦΠΑ από 01/07/2018, στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που ακόμη ίσχυε, θέλω να πω ότι οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα έχουν ήδη καταργηθεί εδώ και ένα χρόνο και παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ο τουρισμός. Εμείς υλοποιούμε συγκεκριμένα απ’ τά μέτρα νησιωτικής πολιτικής. Κατά πρώτο φέρνουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου – που δεν είναι αντιστάθμισμα του ΦΠΑ, είναι μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος της ακτοπλοϊκής μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά.

Κατά δεύτερον επιταχύνουμε την εφαρμογή της ρήτρας Νησιωτικότητας- η οποία θέλω να είμαι ειλικρινής είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ – και ιδρύουμε το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, αυξάνουμε τον πληθυσμό των γιατρών στα νησιά, δημιουργούμε σταθμούς ΕΚΑΒ σε Σύρο και σύντομα στη Μυτιλήνη, αγοράζουμε και φέρνουμε πλωτά ασθενοφόρα για την μεταφορά των ασθενών στο Αιγαίο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας