Ο τουρισμός και η γαστρονομία έχασαν το μεγαλύτερο ποσοστό καταρτισμένων εργαζομένων τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

O τουρισμός και η φιλοξενία μετρούν περισσότερες απώλειες εργαζομένων από οποιονδήποτε άλλο κλάδο μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, όπως προκύπτει από μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, IW.

Τα στοιχεία του IW δείχνουν ότι 216.000 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη στην εργασία τους το 2020 και περί τους 788.600 απασχολούνταν στην τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Πάνω από 34.500 εργαζόμενοι στον κλάδο της γαστρονομίας, των ξενοδοχείων και του τουρισμού στράφηκαν σε θέσεις εργασίας στις πωλήσεις, για παράδειγμα ως ταμείες σε σουπερμάρκετ και περί τους 27.200 ξεκίνησαν να εργάζονται στον κλάδο των μεταφορών και logistics.

Ο χώρος του μάνατζμεντ επωφελήθηκε επίσης από τις αλλαγές αυτές με 27.100 ανθρώπους να τον επιλέγουν σε θέσεις όπως η γραμματειακή υποστήριξη. Δημοφιλείς κλάδοι που απορρόφησαν εργαζομένους ήταν επίσης η παραγωγή φαγητού, η καθαριότητα και η εκπαίδευση.

Συνολικά, έγιναν λιγότερες απολύσεις σε όλους τους κλάδους σε σύγκριση με το 2019 με βοηθητικό παράγοντα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης. Παρόλ’ αυτά, πολλοί εργαζόμενοι επανεξέτασαν τις προοπτικές τους στην εργασία καθώς ακολούθησαν νέα lockdown και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας ήταν αβέβαιες.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ασφάλεια έγινε ακόμη πιο σημαντικά για πολλούς, αναφέρει η έρευνα, όμως λιγότερο σημαντικοί παράγοντες διαδραμάτισαν μεγαλύτερο ρόλο, όπως το συγκεκριμένο ωράριο που προσφέρει καλό ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Προκειμένου οι εταιρίες να μπορέσουν να βρουν και πάλι εργαζομένους, θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές, καταλήγει η έρευνα. Ωστόσο αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα έλλειψης ικανού προσωπικού χωρίς περαιτέρω πολιτική στήριξη, για παράδειγμα την προώθηση στην αγορά εργασίας μεταναστών με εργασιακές δεξιότητες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας