Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε στοιχεία για τις παγκόσμιες επιβατικές μεταφορές για τον Ιούνιο του 2019, τα οποία δείχνουν ότι η ζήτηση (μετρούμενη στα επιβατικά χιλιόμετρα ή RPKs) αυξήθηκε κατά 5,0% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018. Ο αριθμός αυτός ήταν ελαφρώς αυξημένος από το 4,7% που καταγράφηκε τον Μάιο. Η χωρητικότητα του Ιουνίου (διαθέσιμες θέσεις ανά χιλιόμετρο ή ASK) αυξήθηκε κατά 3,3% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 1,4 εκατοστιαίες μονάδες σε 84,4%, γεγονός που ήταν ρεκόρ για το μήνα Ιούνιο.

«Ο Ιούνιος συνέχισε την τάση της σταθερής αύξησης της ζήτησης επιβατών, ενώ ο συντελεστής πληρότητας δείχνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, εν μέσω συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας σε διάφορες άλλες περιοχές, η ανάπτυξη δεν ήταν εξίσου σημαντική όσο πέρυσι» δήλωσε ο Alexandre de Juniac, ο Διευθύνων Σύμβουλος ης IATA.

Διεθνείς αγορές

Η διεθνής ζήτηση επιβατών τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας βελτίωση από το 4,6% του Μαΐου. Όλες οι περιοχές σημείωσαν αύξηση, κυρίως οι αεροπορικές εταιρείες στην Αφρική. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3,4% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε 83,8%.

  • Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, πολύ κοντά στη ζήτηση του 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,5% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 1,0% σε 87,9%, και μαζί με τη Βόρεια Αμερική ήταν η υψηλότερη σε όλες τις περιοχές. Η σταθερή ανάπτυξη σημειώθηκε παρά την επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Οι μεταφορείς της Μέσης Ανατολής σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 8,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, γεγονός που σημείωσε μεγάλη αύξηση της ετήσιας αύξησης κατά 0,6% τον Μάιο. Η περίοδος συνέπεσε με το Ραμαζάνι, το οποίο φέτος ήταν σχεδόν όλο τον Μάιο, συνέβαλε πιθανότατα στα έντονα αντίθετα αποτελέσματα. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 1,7% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 76,6%.
  • Η κίνηση των αεροπορικών εταιρειών στην Ασία-Ειρηνικό αυξήθηκε κατά 4,0% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, η οποία ήταν κάτω από 4,9% τον Μάιο. Οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επηρεάσει τη ζήτηση στην ευρύτερη αγορά Ασίας-Ειρηνικού-Βόρειας Αμερικής και επίσης στο εσωτερικό της Ασίας. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3,1% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 0,7 της εκατοστιαίας μονάδας στο 81,4%.
  • Η ζήτηση των Βόρειο-Αμερικανών αερομεταφορών αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από το 5,0% του ετήσιου ρυθμού αύξησης τον Μάιο, αντανακλώντας επίσης τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2,0%, ενώ ο συντελεστής πληρότητας κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 87,9%.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν αύξηση της κυκλοφορίας κατά 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση από το 5,6% της ετήσιας αύξησης που σημειώθηκε τον Μάιο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2,5% και ο συντελεστής πληρότητας κατά 2,6 εκατοστιαίες μονάδες σε 84,0%. Η εξασθένιση των οικονομικών συνθηκών σε ορισμένες βασικές χώρες της περιοχής ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση στη συνέχεια.
  • Η κίνηση των Αφρικανικών αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 11,7% τον Ιούνιο, από 5,1% τον Μάιο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,7% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 70,5%. Η ζήτηση επωφελείται από ένα γενικά υποστηρικτικό οικονομικό σκηνικό, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της οικονομικής σταθερότητας σε πολλές χώρες, καθώς και της αυξημένης σύνδεσης μεταξύ περιοχών.

Εγχώριες αγορές επιβατών

Η ζήτηση για τα εγχώρια ταξίδια ανέβηκε στο 4,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, αριθμός λίγο χαμηλότερος από το 4,7% της ετήσιας αύξησης που καταγράφηκε τον Μάιο. Με πρώτη τη Ρωσία, όλες οι κύριες εγχώριες αγορές που παρακολουθεί η ΙΑΤΑ ανέφεραν αυξήσεις της κυκλοφορίας, με εξαίρεση τη Βραζιλία και την Αυστραλία. Η χωρητικότητα του Ιουνίου αυξήθηκε κατά 3,1% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 1,1 εκατοστιαίες μονάδες στο 85,5%.

  • Η εγχώρια κίνηση της Βραζιλίας υποχώρησε 5,7% τον Ιούνιο, αριθμός ακόμα χαμηλότερος από τη μείωση κατά 2,7% που σημειώθηκε τον Μάιο. Η σημαντική πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση του τέταρτου μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας του Avianca Brasil, ο οποίος είχε μερίδιο αγοράς περίπου 14% το 2018.
  • Η εγχώρια αγορά της Ινδίας συνεχίζει να ανακάμπτει από την πτώση της Jet Airways, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 7,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Εν ολίγοις

«Αυτή είναι η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών στο Βόρειο Ημισφαίριο. Τα πολυσύχναστα αεροδρόμια μας υπενθυμίζουν το ζωτικό ρόλο της αεροπορίας στη σύνδεση των ανθρώπων και στις εμπορικές συνδιαλλαγές. Για όσους ταξιδεύουν σε ταξίδια αναψυχής ή για να συναντήσουν τους αγαπημένους τους, η αεροπορία προσφέρει ελευθερία. Αλλά η αεροπορία βασίζεται στα σύνορα που είναι ανοικτά στο εμπόριο και στους ανθρώπους για να αποδώσει τα οφέλη της. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαφορές συμβάλλουν στην πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και στην επιβράδυνση της αύξησης της κυκλοφορίας. Οι εξελίξεις αυτές δεν βοηθούν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο de Juniac.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας