Σε συμφωνία ρεκόρ προχώρησε η LISBON-Invesco Real Estate με την Minor International προσφέροντας 313 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τριών ξενοδοχείων στην Λισαβόνα.

Και τα τρία ακίνητα – Tivoli Avenida Liberda de Lisboa, Tivoli Oriente Lisboa και Avani Avenida Liberda de Lisabona – ανήκαν στη Minor International της Ταϊλάνδης, η οποία ολοκλήρωσε την εξαγορά του 94,1% από την Ισπανικών συμφερόντων NH Hotel Group τον Οκτώβριο του 2018. Η διαχείριση των τριών ακινήτων θα γίνει βάσει μιας υβριδικής σύμβασης μίσθωσης από την NH, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς 1,9 δισ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Minor αγόρασε το Tivoli και 14 περιουσιακά του στοιχεία τον Φεβρουάριο του 2016 για  294,2 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το συνοδευτικό δελτίο τύπου, η αγορά αυτή φέρνει το Ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της Invesco σε 25 επενδύσεις σε οκτώ χώρες με πάνω από € 1,5 δισ. Επιπλέον, η NH Hotel Group αναλαμβάνει τη διαχείριση εννέα ακόμη ξενοδοχείων της Minor στην Πορτογαλία και δύο στη Βραζιλία.

Ο David Kellett, ανώτερος διευθυντής των ξενοδοχειακών συναλλαγών της  Invesco, ο οποίος μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 ήταν αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάπτυξης στο InterContinental Hotels Group, δήλωσε ότι η Invesco είχε αγοράσει το ακίνητο και το μίσθωσε στην NH για 20 χρόνια με δυνατότητα επεκτάσεων μέσω κεφαλαίων από τα ταμεία ευρωπαϊκών ξενοδοχείων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Kellett, η τιμή συναλλαγής ρεκόρ προέκυψε από το μεγάλο αριθμό δωματίων στο χαρτοφυλάκιο και από την ελκυστικότητα των διαφορετικών τοποθεσιών των ξενοδοχείων.

Ο Javier Serrano, διευθυντής για την  Ισπανία και Πορτογαλία στο STR, δήλωσε ότι τόσο η Λισαβόνα όσο και η Πόρτο εξακολουθούν να είναι δύο hotspots για διεθνείς επενδυτές και διεθνείς ξενοδοχειακές εταιρείες. Ωστόσο  η Λισαβόνα είναι η πιο δημοφιλής από τις δύο. Ο Serrano δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές επιθυμούν να εισέλθουν «υπό οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης ή ακόμη και αγοράζοντας και κατέχοντας περιουσιακά στοιχεία, αλλά όλοι δυσκολεύονται να εισέλθουν στην αγορά επειδή τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι πλέον ελκυστικά ή οικονομικά προσιτά, και δεν διανέμονται κατάλληλα στην αγορά. Είναι μια πολύ κατακερματισμένη αγορά όσον αφορά την ιδιοκτησία. Τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ανεξάρτητους ιδιοκτήτες, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις πιο δύσκολες», ανέφερε ο Serrano

Ο Kellett πρόσθεσε ότι η Invesco έχει συνεργαστεί σε παρόμοιες συμφωνίες πώλησης και εκμίσθωσης με την NH στο παρελθόν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. «Η συνεργασία μας με την NH ήταν πάντα πολύ καλή και είναι ωραίο να ανοικοδομήσουμε αυτή τη σχέση». Ενώ συμπλήρωσε πως η Invesco δεν έχει επικείμενα σχέδια για επέκταση στην Πορτογαλία, άλλα η στρατηγική της επικεντρώνεται στην αγορά και δραστηριοποίηση σε σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις. «Εστιάζουμε σε πολλαπλούς προορισμούς ζήτησης, αλλά ωστόσο τώρα με μια βάση στην πρωτεύουσα, το Πόρτο αποτελεί μια πιθανότητα», δήλωσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας