προσκυνηματικό τουρισμό

Συνεδρίασε για πρώτη φορά, σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας συνεννόησης, η κοινή επιτροπή Εκκλησίας και Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού και επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση ώριμων έργων για τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό, για τα οποία έχουν καταθέσει προτάσεις οι Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και στις δράσεις προβολής και προώθησης των θρησκευτικών προορισμών.

Από πλευράς της Εκκλησίας στην Ελλάδα συμμετείχαν ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, που είναι ο  Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολογιωτάτου  Αρχιμανδρίτου  κ. Σπυρίδωνος  Κατραμάδου, και του  κ. Παναγιώτη Πόγκα. Συμμετείχαν  ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος Εκπρόσωπος της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και υπεύθυνος του Συνοδικού Γραφείου του Θρησκευτικού Τουρισμού  της Εκκλησίας της Κρήτης, ο  Μητροπολίτης Ρόδου κ Κύριλλος, ως εκπρόσωπος των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, και ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφορικής και Διαχειρίσεως Έργων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, ο γενικός γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Λούλης, η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα. Άντζελα Γκερέκου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Τουρισμού είχε υποβάλει προτάσεις για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού ήδη από το 2017, ως βουλευτής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί στην Λέσβο. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η χαρτογράφηση όλων των θρησκευτικών μνημείων, αλλά και να διασυνδεθούν άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο αγροτουρισμός ή και ο πολιτιστικός τουρισμός με τον προσκυνηματικό και τον θρησκευτικό τουρισμό.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Κύπρος. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου διοργάνωσε ημερίδα στην Αθήνα για να δώσει ώθηση στον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό και να ενημερώσει τους επαγγελματίες του τουρισμού για τα ιδιαίτερα χριστιανικά έθιμα του νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας