θαλάσσια σύνδεση

Το ενδεχόμενο να επαναφέρουν μέχρι το 2020 την θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου -που έχει διακοπεί εδώ και χρόνια- εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία.

Τα υπουργεία Ναυτιλίας Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται σε επικοινωνία με Έλληνες ιδιοκτήτες πλοίων και καταγράφεται ενδιαφέρον για τη θαλάσσια σύνδεση μεταξύ των 2 χωρών, δήλωσε η κ. Πιλίδη.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος τόνισε ότι το πρότζεκτ θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσελκύει τουρίστες που μένουν στην Κύπρο πάνω από μερικές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πιλίδη σε πρόσφατη ενημέρωση προς το ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι το κυπριακό υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας έρευνας για πιθανούς τρόπους λειτουργίας της θαλάσσιας σύνδεσης.

Επίσης η κα. Πιλίδη μιλώντας στην Επιτροπή Μεταφορών, ανέφερε ότι έπειτα από απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο, το Υπουργείο εργάζεται εντατικά στο να επισπευστούν οι διαδικασίες, με την ελπίδα ότι η γραμμή θα αποκατασταθεί εάν όχι αυτό το καλοκαίρι, την επόμενη τουριστική σεζόν.

Το υπουργείο επεξεργάζεται τους όρους και τις προϋποθέσεις του αναδόχου της έρευνας, η οποία αναμένεται να ετοιμασθεί τις επόμενες ημέρες ενώ ο ανάδοχος θα έχει προθεσμία 10 εβδομάδων ώστε να την ολοκληρώσει.

Τι γίνεται με την χρηματοδότηση

Η έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο θα εξετάσει πολλαπλά σενάρια που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα της θαλάσσιας σύνδεσης, το κόστος των ναύλων σε σχέση με το κόστος των αερομεταφορών, τη σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά ή ελληνικών νησιών, την προοπτική προσέλκυσης τουριστικών ροών στην Κύπρο και την πιθανότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση, υπάρχει η επιλογή άμεσης κρατικής χρηματοδότησης και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί η έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής καθώς οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών πρότζεκτ.

Αναφερόμενη σε παλαιότερες έρευνες για το κόστος της θαλάσσιας σύνδεσης, η κα. Πιλίδη τόνισε ότι το πρότζεκτ θα χρειάζεται 5 εκατ. ευρώ ετησίως, αν και όπως διευκρίνισε ότι τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει σε σχέση με την πιο πρόσφατη έρευνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας