The Clink. Φανταστείτε πως λαμβάνετε πρόσκληση για ένα επαγγελματικό γεύμα σε ένα γκουρμέ εστιατόριο που βρίσκεται μέσα σε μια κανονική φυλακή. Όχι, δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας!

Tων δρα Χαράλαμπου Γιουσμπάσογλου και δρα Ευαγγελίας Μαρινάκου, Πανεπιστήμιο Bournenouth

To διαφορετικό εστιατόριο

Ο φιλανθρωπικός (μη κερδοσκοπικός) οργανισμός The Clink λειτουργεί τέσσερα συνολικά εστιατόρια πολυτελείας (fine dining) σε ισάριθμα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του Clink Restaurant προέρχεται από τον Alberto Crisci (MBE), ο οποίος το 2009 εργαζόταν ως υπεύθυνος τροφοδοσίας στο σωφρονιστικό κατάστημα HMP High Down, στο Σάτον. Ο Crisci αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που θα πρόσφεραν η κατάρτιση και εκπαίδευση των τροφίμων στο περιβάλλον μιας επαγγελματικής κουζίνας. Για να το επιτύχει αυτό, έστησε ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα κατάρτισης σε συνεργασία με το City & Guilds, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν πιστοποιώντας τα επαγγελματικά τους προσόντα (NVQ 1 & 2). Έτσι, το 2009 ανοίγει το πρώτο εστιατόριο στο HMP High Down και το 2010 ιδρύεται ο φιλανθρωπικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός The Clink (https://theclinkcharity.org). Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, ο οργανισμός μετράει τέσσερα εστιατόρια σε ισάριθμα σωφρονιστικά καταστήματα (HMP High Down, HMP Brixton, HMP Cardiff, HMP Styal), ένα καφέ στην καρδιά του Μάνστεστερ, ενώ από το 2013 προσφέρει υπηρεσίες catering για εκδηλώσεις.

Αποστολή – Σκοπός

Σκοπός του οργανισμού είναι η ομαλή επανένταξη, με τη μείωση του αριθμού των αποφυλακισθέντων που επιλέγουν να τελέσουν αξιόποινες πράξεις. Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα στο Clink βασίζεται σε τρεις άξονες: αλλαγή συμπεριφοράς και γενικότερα στάσης ζωής, αλλαγή επαγγελματικής κατεύθυνσης και δημιουργία «δεύτερης ευκαιρίας» για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Οι αξίες που το διέπουν είναι η συμπόνια, ο επαγγελματισμός και η ακεραιότητα, σε ένα –κατ’ ομολογία– δύσκολο περιβάλλον με πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν σε καθημερινή βάση. Η πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται με εξωτερικούς εκπαιδευτές, προσλαμβανόμενους από το Clink, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Φυλακών και Αναστολών της Αυτού Μεγαλειότητας (Her Majesty’s Prison and Probation Service). Η χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού έργου γίνεται αποκλειστικά βάσει χορηγιών από επιφανείς ιδιώτες αλλά και εταιρείες. Σύμφωνα με το Clink, η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ξεκάθαρα τι μπορεί να επιτευχθεί όταν σε συλλογικό επίπεδο η κοινωνία ευαισθητοποιείται και προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που το αξίζουν. Μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, τα στοιχεία για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι αδιάψευστα: το 65,6% από τους αποφοίτους του προγράμματος προχωρά σε ομαλή επανένταξη μετά την αποφυλάκισή του. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις ζωές των πρώην κρατουμένων και των οικογενειών τους όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το πρόγραμμα

Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και γίνεται μέσα από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής μεταξύ κρατουμένων που έχουν υπόλοιπο ποινής 6 έως 18 μήνες. Οι μαθητές σε καθένα από τα τέσσερα εστιατόρια Clink εκπαιδεύονται μέχρι 40 ώρες την εβδομάδα (full-time) σε δύο πιστοποιημένες ειδικότητες (εστιατοριακή ή μαγειρική τέχνη), έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν και τα δύο. Όλα τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Clink βασίζονται σε πέντε στάδια (Five-Step Integrated Programme), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως οι μαθητές-κρατούμενοι λαμβάνουν υποστήριξη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του. Τα στάδια αυτά είναι τα ακόλουθα: επιλογή, εκπαίδευση, υποστήριξη, εύρεση εργασίας και συμβουλευτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας