Το 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο πραγματοποιείται στις 16 και 17 Οκτωβρίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην ΑΘήνα.  Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου μίλησαν οι εξής:

Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Στον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της Ελλάδας αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στην ομιλία που παρέθεσε στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα η πρόεδρος του Μουείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλή Βογιατζάκη, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος πολιτισμός της χώρας μας και οι πολιτιστικές μας παραδόσεις επιδρούν στις σημερινές αντιλήψεις και πράξεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κ. Βογιατζάκη ανέδειξε τον ρόλο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο όραμα, τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.  

Ανδρέας Παπανδρέου, συνιδρυτής, UN SDSN Greece
Τη συμβολή του δικτύου SDSN στην προώθηση των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανέδειξε κατά την ομιλία του στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στη Αθήνα ο συνιδρυτής του UN SDSN Greece και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Παπανδρέου. Αναφέρθηκε στη σημασία του γεγονότος ότι το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών απονεμήθηκε φέτος σε τρεις οικονομολόγους που προσέγγισαν πειραματικά την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Οι προκλήσεις του διασυνδεδεμένου κόσμου μας απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Τέλος, αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες του SDSN Greece και του παγκόσμιου δικτύου SDSN.

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
«Η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον», διεμήνυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist, τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας, στο πλαίσιο της απεξάρτησης του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα, δεν μπορεί παρά να έχει θετικό πρόσημο.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100, με το σενάριο των 3 βαθμών να φαίνεται πιθανότερο, τη στιγμή που είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι το 2009 σύστησε την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ). Ο ίδιος στάθηκε στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο οποίος «πρέπει να είναι καταλυτικός», υπογραμμίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν τη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα επιτρέψουν στις αγορές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαδικασία, ώστε με σωστή πληροφόρηση να ενσωματώνουν στις τιμές το κόστος του επιχειρείν, τον κίνδυνο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, και κυρίως να αξιολογούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ευρύτερα, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να αναγνωρίζει πως και η δική του βιωσιμότητα βασίζεται στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί. Ανέδειξε επίσης ως κρίσιμη τη συνδρομή του ασφαλιστικού τομέα.

 
Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Για μίνι κρίση στο μεταναστευτικό έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι καταγράφεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200% μέσα σε 4 μήνες. Εξάλλου, «η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να παράγει ροή μεταναστών προς τα δυτικά».

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει με νομοθετική ρύθμιση τις διαδικασίες ασύλου και αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. «Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σεβασμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το νέο δόγμα στη στρατηγική του ελληνικού κράτους: «δημοκρατική αυστηρότητα». Ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι οι τάσεις αύξησης των μεταναστευτικών ροών είχαν ήδη αρχίσει να είναι αισθητές από τον περασμένο Μάιο. Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα του, μίλησε για «υπερχείλιση» των κέντρων υποδοχής (100% στη Μόρια, 500% στη Σάμο) και για μηδενικές επιστροφές μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου (75.000 εκκρεμείς αιτήσεις).

Ο ίδιος αναγνώρισε την «αδημονία των πολιτών» για άμεσα αποτελέσματα, τονίζοντας ωστόσο ότι μέσα σε 2,5 μήνες δεν μπορούν να φανούν τα βήματα στην αλλαγή της νοοτροπίας και της πολιτικής, όπως ο ίδιος τα περιέγραψε. «Δεν δραματοποιούμε, ούτε ωραιοποιούμε την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι και δουλειά της Ευρώπης να προστατεύσει τα σύνορά της».

Christian Kälin, Ιδρυτής και πρόεδρος, Andan Foundation
Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν το σπίτι τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και πρόεδρος του Andan Foundation Christian Kälin, ο οποίος περιέγραψε πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος ως συστατικά μιας μείζονος παγκόσμιας κρίσης χωρίς προηγούμενο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Kalin, ο μέσος χρόνος διαμονής των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής είναι 17 χρόνια. «Δημιουργείται μια ολόκληρη γενιά σε αυτά τα κέντρα, μια γενιά χωρίς μέλλον, χωρίς σπίτι». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας νέας ανθρωπιστικής προσέγγισης στο ζήτημα, η οποία δεν θα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας, αλλά αντιθέτως θα τους ενδυναμώνει ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών κοινοτήτων για τους πρόσφυγες, οι οποίες θα διευρύνουν τις δυνατότητές τους, ως τη μοναδική μακροπρόθεσμη προοπτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σπύρος Κουβέλης, programme director, SDGs Centre for Governance and Public Law
Την πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση δεν αφορά αποκλειστικά τη δημόσια διοίκηση αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν, εξέφρασε κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα ο διευθυντής προγράμματος του SDGs Centre for Governance and Public Law και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε διεθνή παραδείγματα, όπως η διαχείριση κρίσης μετά το περιστατικό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία: «Οι ντόπιοι πληθυσμοί συνεργάστηκαν πολύ στενά με τις τοπικές αρχές προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια από το τσουνάμι και υπήρχε μια άλλη κοινότητα πιο δίπλα που δεν το έκανε αυτό. Φανταστείτε τι συνέβη στη μία και τι συνέβη στην άλλη κοινότητα. Ο ρόλος των πολιτών ήταν πολύ σημαντικός». Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συνδυασμός της ενσωμάτωσης των μεταναστών με την ικανοποίηση των αναγκών σε τοπικό επίπεδο για βιώσιμη ανάπτυξη «μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να στήσουμε μια ανθεκτική κοινωνία».

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας