το Brexit

Σε δύσκολη θέση μπαίνει σιγά-σιγά η Βρετανία όσο προχωρά η διαδικασία για το λεγόμενο Brexit καθώς όπως φαίνεται η απόφαση του βρετανικού λαού να… αποχαιρετίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στην χώρα.

Πιο αναλυτικά, όσο πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας αυξάνονται οι επιπτώσεις στον νευραλγικό χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας που βλέπει περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων δισ. δολαρίων να μεταφέρονται σε άλλα οικονομικά κέντρα της ΕΕ, τα οποία φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το City λόγω Brexit.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της EY, assets αξίας 800 δισ. στερλινών μεταφέρονται από τη Βρετανία σε άλλα οικονομικά κέντρα του μπλοκ, με τις μέχρι τώρα κινήσεις μάλιστα να θεωρούνται μόνο η αρχή σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το Brexit χωρίς συμφωνία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Βρετανία, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία που έχει συνάψει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για την αποφυγή μιας «άτακτης» εξόδου, με τη σχετική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σίγουρο ότι οι βουλευτές θα δώσουν την έγκρισή τους.

«Όσο πιο κοντά φτάνουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, τόσα περισσότερα assets και θέσεις εργασίας θα μεταφέρονται» , σημειώνει ο Omar Ali, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΥ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΥ παρακολουθεί τα σχέδια εν όψει Brexit 222 χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, από τη στιγμή που η Βρετανία ψήφισε τον Ιούνιο του 2016 να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην τελευταία ενημέρωσή της στα τέλη Νοεμβρίου ανέφερε ότι 80 επιχειρήσεις εξετάζουν ή έχουν επιβεβαιώσει ήδη την μεταφορά assets και προσωπικού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση δε την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας πρόκειται να μεταφερθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιουσιακά στοιχεία 800 δισ. δολαρίων, που αποτελούν σημαντικό μέρος των συνολικών assets του βρετανικού τραπεζικού τομέα, συνολικού ύψους 8 τρισ. στερλινών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας