Το μέλλον «κρύβεται» στην κλωνική επιλογή. Οι όροι, οι προϋποθέσεις, καθώς επίσης κι η διαδικασία της εγγραφής κλώνων ποικιλιών και κλώνων υποκειμένων αμπέλου στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, σε συνάρτηση με τη μεθοδολογία της κλωνικής επιλογής, επιχειρούνται να καθοριστούν, με πρόσφατη απόφαση που ελήφθη από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κίνηση φιλοδοξεί να θέσει συνολικά τις βάσεις για τη μετεξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας και δη στο επίπεδο των ποικιλιών της για το εγγύς μέλλον.

Του Οινοχόου

Ποιες οι ιδιαιτερότητες για το ελληνικό κρασί προσεχώς

Ο κλάδος της οινοποιίας υποδέχτηκε με θετικά σχόλια και κλίμα αποδοχής τόσο τις προϋποθέσεις της κλωνικής επιλογής, όσο και τη διαδικασία εγγραφής και διαγραφής κλώνων ποικιλιών κι υποκειμένων αμπέλου. 

Ως κλωνική επιλογή καθορίζεται η επιλογή γονοτύπων εντός μιας συγκεκριμένης ποικιλίας ή ποικιλίας υποκειμένου αμπέλου (Vitis L.) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αυτά ορίζονται από τους στόχους της διαδικασίας επιλογής. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να αφορούν διαφορετικές κατηγορίες φαινολογικών χαρακτηριστικών (όπως χρόνος ωρίμανσης), παραμέτρους απόδοσης και ποιότητας (όπως προφίλ αρώματος) ή ευαισθησία κι αντοχή σε βιοτικούς ή αβιοτικούς παράγοντες. Η επιλογή των κατάλληλων γονοτύπων συνδυάζεται με φυτοϋγειονομικές δοκιμές με σκοπό την απόκτηση υγιών κλώνων.

Η σημασία του φυτικού υλικού στη διαδικασία της οινοποιίας

Δίχως άλλο, το πλέον κομβικό σημείο αναφορικά με την παραγωγή του κρασιού είναι το φυτικό υλικό, το οποίο κι έχει επιλέξει ο ίδιος ο αμπελουργός, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία του αμπελώνα του. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαδικασία καθορισμού του είδους της ποικιλίας, την πλέον σημαντική λεπτομέρεια που θα διασφαλίσει ένα ευκολόπιοτο όσο και σωστό σε κάθε γευστική του έκφανση κρασί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βήμα θα πρέπει να επιλεγεί έχοντας κατά νου πως πρόκειται για απόφαση ζωής, καθώς θα είναι αναγκασμένος να… ζήσει με αυτή για ορισμένες δεκαετίες! Άρα, αρκούντως χρηστικό θα ήταν κάθε ενδιαφερόμενος αρχικά να έχει προβεί σε μια σχετικά εκτενή διαδικασία αναζήτησης των «θέλω» του, των όσων δύναται να υποστηρίξει η γεωγραφία του τόπου που θα κάνει τη σπορά, αλλά και των τάσεων που επικρατούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά κρασιού. Το «πάντρεμα» των τριών σημείων ενδιαφέροντος θα οδηγήσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η κλωνική επιλογή, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι άλλο παρά ένα «πάντρεμα» δύο μεθόδων βελτίωσης του φυτικού υλικού μιας ποικιλίας αμπέλου.

Τι διασφαλίζεται μέσω της απόφασης;

Πρωτίστως, το σύνολο των ονομάτων των ελληνικών ποικιλιών! Από τώρα και στο εξής, όποιος επιθυμεί είτε από το εξωτερικό ή το εσωτερικό να εισάγει ή να διακινήσει μια εγχώρια ποικιλία, αυτό θα μπορεί να γίνεται, χρησιμοποιώντας την κατοχυρωμένη ονομασία του. Με αυτό τον τρόπο, προστίθεται αξία στο προϊόν μιας ποικιλίας, κάνοντάς το αναγνωρίσιμο και ευκολότερα branded προς διάθεση, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί μπορούν να σχεδιάζουν στρατηγικές marketing και προώθησης του brand name του.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία ενός ελληνικού πρωτοκόλλου. Τι ίσχυε μέχρι πρότινος; Όσα ελληνικά φυτώρια είχαν σχεδιάσει να δημιουργήσουν κλώνους ήταν υποχρεωμένα να στραφούν στο εξωτερικό, σε άλλα που εδρεύουν στην Ιταλία ή τη Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία ή την Αυστρία. Κι αυτό, προκειμένου να εγγραφούν στι βασικές ελληνικές ποικιλίες και τους αντίστοιχους κλώνους στους εκεί εθνικούς καταλόγους! Σωστά αντιλαμβάνεστε: οι ελληνικοί κλώνοι εγχώριων ποικιλιών ήταν αναγκασμένοι να… ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ώστε στη συνέχεια να εισάγονται εκ νέου στη χώρα μας, αυτή τη φορά ως πιστοποιημένο υλικό ελληνικής ποικιλίας. Από μια άλλη χώρα, ωστόσο, η οποία σε πλείστες περιπτώσεις ήταν κι ανταγωνιστική, άρα ενδεχομένως να γεννιόνταν δεύτερες σκέψεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας