Οι προϋποθέσεις του «Ελληνικού Πρωινού»

Πρόκειται για ένα σήμα που επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, με στόχο να αποτελέσει κύριο στοιχείο της ταυτότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος – και κατ’ επέκταση εργαλείο προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Το σήμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) έχει ως αντικείμενο τον εμπλουτισμό του εν λόγω γεύματος που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία με εγχώρια αγροδιατροφικά προϊόντα, καθώς και τοπικά εδέσματα τα οποία αναδεικνύουν τη γαστρονομική παράδοση και ταυτότητα κάθε ελληνικού τουριστικού προορισμού.

Αποδίδεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κατόπιν επιθεώρησης από διαπιστευμένο/αναγνωρισμένο φορέα, εφόσον επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από δύο κεντρικούς πυλώνες:

  • Ο πρώτος πυλώνας επικεντρώνεται στην παρουσίαση των εδεσμάτων και στη διασφάλιση προκαθορισμένων προδιαγραφών αισθητικής, στην ασφάλεια των τροφίμων και στην υγιεινή του χώρου, στην τήρηση ορθών πρακτικών χειρισμού των τροφίμων, στη δυνατότητα του προσωπικού να υποστηρίξει τη φιλοσοφία του και στον δείκτη ικανοποίησης του πελάτη.
  • Ο δεύτερος πυλώνας απορρέει από την κεντρική φιλοσοφία του σήματος και αφορά τη σύνθεση του μπουφέ και την επιλογή των εδεσμάτων, έτσι ώστε ο επισκέπτης να «πάρει μία γεύση» από τον τόπο που έχει επισκεφθεί.

Η αξιολόγηση για το σήμα «Ελληνικό Πρωινό» απευθύνεται σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν ΕΣΛ/γνωστοποίηση σε ισχύ και παρέχουν πρωινό. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, ιδιαίτερης σημασίας, τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ξενοδοχείων –και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων μονάδων– όσο και για την προαγωγή της ελληνικής γαστρονομίας ως χαρακτηριστικού διαφοροποίησης και ανάπτυξης του τουρισμού της χώρας. Το σήμα αποτελεί ένα διαφοροποιημένο και αναγνωρισμένο brand, που υποστηρίζεται διαρκώς και μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε μία τουριστική επιχείρηση, καθώς:

  • συμβάλλει στην αύξηση της ενεργής ζήτησης, δεδομένου ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα trends παγκοσμίως,
  • συντείνει στην αύξηση των δεικτών ικανοποίησης για τις ανάγκες των πελατών και τη θεμελίωση ευκαιριών διατήρησης της επισκεψιμότητας, αφού το πρωινό αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής καταλύματος στις περισσότερες σχετικές εφαρμογές,
  • εντάσσει την πιστοποιημένη επιχείρηση σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο συνεργατών και
  • δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, η απόδοση 250 μορίων για την κατάταξη της ξενοδοχειακής μονάδας σε κατηγορίες αστέρων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την ενσωμάτωση της εν λόγω υπηρεσίας στις παροχές μιας δομής φιλοξενίας.

Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο «Ελληνικό Πρωινό» βρίσκονται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής.

Τοπικό σύμφωνο «Ελληνικό Πρωινό»

Ένα βασικό εργαλείο για τη λειτουργία και την εξέλιξη του προγράμματος είναι το Τοπικό Σύμφωνο του «Ελληνικού Πρωινού» (ΤΣΕΠ), με βασικό στόχο τη σύνθεση των αγαθών, των υπηρεσιών, των ανθρώπων και των πρεσβευτών του κάθε τόπου. Για την επιτυχία και την αποδοτική λειτουργία του ΤΣΕΠ είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων (αγρότες, παραγωγοί, βιοτέχνες, μάγειρες, ξενοδόχοι, τοπική αυτοδιοίκηση, εμπορικά επιμελητήρια) με τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων και του ΞΕΕ.

Η τοπική ένωση των ξενοδόχων κάθε περιοχής έχει την υποχρέωση να συγκαλεί συναντήσεις με σκοπό την παρουσίαση του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου κάθε περιοχής, όπου παρουσιάζονται:

• οι ξενοδοχειακές μονάδες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα,
• οι τοπικοί παραγωγοί και μεταποιητές,
• τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
• οι μάγειρες που θα υλοποιήσουν δημιουργικές τοπικές συνταγές,
• οι ερευνητές, μελετητές και συγγραφείς γαστρονομικών εκδόσεων και
• η τοπική αυτοδιοίκηση και οι σχετικοί φορείς και οργανισμοί.
Κάθε τοπικό σύμφωνο αναπτύσσει δράσεις στοχεύοντας:
• στην ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού,
• στη δημιουργία συνθημάτων (σλόγκαν),
• στην παρουσίαση των προϊόντων,
• στη δημιουργία εδεσμάτων,
• στη δημοσιοποίηση των συνταγών και
• στην οργάνωση εκδηλώσεων.

Αξίζει να δοκιμάσετε

Στο ελληνικό πρωινό εξέχουσα θέση κατέχουν προϊόντα όπως:
• Ψωμί και αρτοσκευάσματα (κουλούρι Θεσσαλονίκης, παξιμάδια κ.ά.),
• Τυριά – τυροκομικά, γιαούρτι, γάλα,
• Αλλαντικά (σύγκλινο Μάνης, καβουρμάς κ.ά.),
• Ελιές και ελαιόλαδο,
• Πίτες,
• Γλυκά (κουταλιού, ταψιού κ.ά.),
• Μέλι,
• Φρούτα – ξηροί καρποί,

καθώς και μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης και πολλοί ακόμα «θησαυροί» της ελληνικής διατροφής.

Ένα παράδειγμα «Ελληνικού Πρωινού»:

Η Σίφνος προτείνει

Στον μπουφέ του «Ελληνικού Πρωινού», όσοι επισκεφτείτε τη Σίφνο θα γευτείτε:

• Ροφήματα και αναψυκτικά: ελληνικό καφέ, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, λεμονάδα και πορτοκαλάδα (φρέσκο χυμό).
• Αρτοσκευάσματα: παραδοσιακά βουτήματα, κουλούρια γλυκάνισου, κρασοκούλουρα, παξιμάδια, χωριάτικο ψωμί.
• Γαλακτοκομικά/τυροκομικά: τυρί μανούρα, κατσικίσιο, ξινομυζήθρα.
• Αλλαντικά: λουκάνικα χωριάτικα.
• Σαλάτες: ντομάτες, αγγούρια.
• Πίτες: τυρόπιτα με μυζήθρα, λωλή, γλυκιά κολοκυθόπιτα.
• Αυγά ομελέτες: στραπατσάδα, αυγά βραστά, ομελέτα.
• Γλυκά: ρυζόγαλο, γλυκά κουταλιού, αμυγδαλωτά, μελόπιτα από μυζήθρα και μέλι.
• Ελαιόλαδο και ελιές.
• Μέλι θυμαρίσιο, χειροποίητες μαρμελάδες.
• Αποξηραμένα φρούτα: σύκα, σταφίδες.
• Ξηρούς καρπούς: καρύδια, φουντούκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας