Δημιουργήστε ένα κερδοφόρο vegan εστιατόριο

Αρχικά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η δημιουργία ενός τέτοιου είδους εστιατορίου δεν εγγυάται και την επιτυχία του, καθώς η ιδιαιτερότητα του είδους του απαιτεί υπομονή και πολλά άλλα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό και με επαρκή ενημέρωση από πλευράς σας για τη vegan διατροφή. Πρωτίστως, εσείς θα πρέπει να είστε σύμφωνος με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο διατροφής. Έπειτα, όπως και σε κάθε άλλο είδος εστιατορίου, έτσι και στο χορτοφαγικό η δημιουργία ενός business plan είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα σας δώσει σιγουριά σε κάθε βήμα που θα κάνετε σε αυτή τη νέα και άγνωστη για εσάς αγορά.

Οι vegans είναι αυστηρά χορτοφάγοι, ενώ η αποστροφή τους προς τα ζωικά προϊόντα δεν είναι απλά μια διατροφική επιλογή, αλλά μια ολοκληρωμένη στάση ζωής με ηθικές και θρησκευτικές προεκτάσεις.

Στα πιο πρακτικά θέματα για τη λειτουργία του εστιατορίου, το location παίζει τον κύριο και πρώτο λόγο. Καλό είναι η πρώτη σας απόπειρα να γίνει σε μια περιοχή στην οποία συχνάζει το είδος εκείνου του καταναλωτή που αναζητά και είναι δεκτικός στον διαφορετικό και εναλλακτικό τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα το κέντρο, ορισμένα προάστια ή περιοχές δίπλα από γυμναστήρια, σχολεία κ.λπ. Ο πιο σημαντικός σας σύμμαχός σας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι συνεργάτες που θα επιλέξετε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι vegans, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του εγχειρήματος είναι σημαντικό όλη η ομάδα –όπως και εσείς εξάλλου– να αποδέχεται τη συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Το… vegan «σαρώνει» την εστιατορική σκηνήΠρώτος και βασικός συνεργάτης είναι ο κατάλληλος προμηθευτής των πρώτων υλών, αφού η γεύση και η καθαρότητά τους καθορίζει κατά πολύ το γευστικό αποτέλεσμα των πιάτων, των ροφημάτων και των σνακ που θα προσφέρετε. Έπειτα, η στελέχωση της κουζίνας με chef εξειδικευμένο σε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η πρωτοτυπία συνδυασμών των υλικών αλλά και η παρουσίασή τους θα κρίνει πολλά. Ένας έμπειρος chef θα είναι σε θέση να δημιουργήσει και το μενού της επιχείρησης κάνοντας το ελκυστικό για τους πελάτες σας.

Μην ξεχνάτε ότι οι vegans εξαιτίας της φιλοσοφίας με την οποία πορεύονται στη ζωή τους, θα κρίνουν αυστηρά τα πιάτα και τα ροφήματα που θα τους προσφέρετε τόσο από θέμα ποιότητας όσο και από θέμα συστατικών. Πρόκειται για καταναλωτές που είναι πλήρως ενημερωμένοι για την εποχικότητα των υλικών, τη διατροφική τους αξία και για τους συνδυασμούς που ωφελούν περισσότερο τον οργανισμό, οπότε ένας ακόμα πολύτιμος συνεργάτης, που θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον chef, θα πρέπει να είναι και ένας σύμβουλος διατροφής με αντικείμενο τη vegan διατροφή.

Το Vegan Life Festival που διοργανώνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Μάλτα, αριθμεί στο Facebook σχεδόν 8.000 μέλη, ενώ οι επισκέψεις φέτος ξεπέρασαν τα 12.000 άτομα. Όπως είναι φυσικό, οι επαγγελματίες της εστίασης δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι σε αυτή τη σαρωτική τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ένα ατελές προϊόν μπορεί να είναι αποδεκτό σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, αλλά σε ένα χορτοφαγικό θα σας κοστίσει πελατεία, γιατί πολύ απλά δεν θα σας εμπιστεύονται νομίζοντας ότι δεν ξέρετε τι κάνετε. Όσον αφορά το κομμάτι της πιστοποίησης καθαριότητας αυτό είναι κάτι που όλα τα εστιατόρια ανεξαρτήτως περιεχομένου μενού θα πρέπει να έχουν σε προτεραιότητα, αλλά εδώ, λόγω του ότι τα περισσότερα πιάτα δεν θα είναι 100% μαγειρεμένα, οι πιστοποιήσεις υγείας και ασφάλειας θα πρέπει να είναι Νο1 προτεραιότητα.

Αυτό το ξέρατε;

  • Η Ινδία κατέχει παγκοσμίως τα σκήπτρα στο vegan κίνημα με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να μην καταναλώνει κρέας.
  • Η Ιταλία έχει την υψηλότερη αναλογία χορτοφάγων στην Ευρώπη, με αμέτρητα κλασικά φαγητά εστιατορίων χωρίς κρέας, όπως ριζότο, σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών.
  • O Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει πως «τίποτα δεν θα ωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ζωής στη Γη, όσο η μετάβασή μας σε μια χορτοφαγική διατροφή».
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου και η αντίστοιχη Αυστηρής Χορτοφαγίας την 1η Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας