τουριστικές επιχειρήσεις

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και από τη τήρηση βιβλίου Εσόδων – Εξόδων είναι οι ατομικές που το 2018 είχαν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ ενώ όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς πρέπει να υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολών μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, οι ατομικές επιχειρήσεις που το 2018 είχαν Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, στόχος της θεσπίσεως του εν λόγω ειδικού καθεστώτος είναι να μειωθεί το διοικητικό κόστος τόσο για τις μικρές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν (παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών), να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλλουν το φόρο, όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.

Το ειδικό αυτό καθεστώς είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ατομικές επιχειρήσεις φυσικών προσώπων, εφόσον κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα χωρίς το ΦΠΑ, μέχρι 10.000 ευρώ. Επίσης, απαλλάσσονται και από τη τήρηση βιβλίου Εσόδων-Εξόδων (παρ.2, άρθ.2, ΠΟΛ.1007/9.1.2015).

Οι απαλλασσόμενες αυτές επιχειρήσεις οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις είσπραξης στους πελάτες τους και να τηρούν αρχείο παραστατικών στοιχείων εσόδων και εξόδων.

Από άποψη φορολογίας εισοδήματος και δεδομένου ότι τα καθαρά κέρδη και των μικρών επιχειρήσεων προσδιορίζονται λογιστικά, ο ΦΠΑ των εξόδων αφαιρείται ως έξοδο για τον προσδιορισμό των κερδών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας