ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας τόσο ισχυρός κλάδος όσο ο τουρισμός δυσκολεύεται να στελεχωθεί από ικανό προσωπικό. Κατά κοινή παραδοχή πολλών στελεχών του τουρισμού, αν και o κλάδος είναι ο βασικότερος ίσως πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει μεγάλη δυσκολία ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα που θα αντιμετωπίζουν την τουριστική βιομηχανία με επαγγελματισμό και θα διαθέτουν βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Από τη Στέλλα Αυγουστάκη

Τουριστικές σχολέςΕίναι γεγονός ότι η εποχικότητα που συνοδεύει τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, δεν βοηθάει τους επίδοξους εργαζομένους, αν και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Κατά κοινή παραδοχή και έπειτα από μαρτυρίες ιδιοκτητών ξενοδοχείων και tour operators, ειδικά στα νησιά, ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να εργαστεί παραπάνω από τη θερινή σαιζόν, ενώ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν είναι εύκολο να βρεις άτομα που να αντιμετωπίζουν το θέμα με τον ανάλογο επαγγελματισμό.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι πως και το ίδιο το κράτος και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας δεν αντιμετωπίζει τον κλάδο του τουρισμού ως έναν κλάδο από τον οποίο μπορούν να βγουν ικανά στελέχη που θα εργαστούν σε τουριστικά ξενοδοχειακά επαγγέλματα και έτσι το βάρος πέφτει στον ιδιωτικό τομέα. Ευτυχώς για την Ελλάδα και τα στελέχη του τουρισμού, οι ιδιωτικές σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά πάνω στο κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης, δημιουργώντας επαγγελματίες με όραμα και βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Όχι ότι το κρατικό ίδρυμα δεν μπορεί να βγάλει αποφοίτους που να είναι σε θέση να στελεχώσουν υψηλές θέσεις στην τουριστική βιομηχανία, κάθε άλλο. Απλώς το πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολών είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ώστε η πρακτική άσκηση να γίνεται από πολύ νωρίς και τα skills με τα οποία εφοδιάζονται τα παιδιά να είναι αντάξια των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό πολλά ικανά στελέχη μπορεί να μείνουν στην Ελλάδα και να μη φύγουν στο εξωτερικό αφήνοντας την ελληνική τουριστική βιομηχανία πιο φτωχή. Στις επόμενες σελίδες του αφιερώματος παρουσιάζουμε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE

Τουριστικές σχολέςΟ Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE ιδρύθηκε από επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και την Εκπαίδευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE απαρτίζεται από ανθρώπους που συνδυάζουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών με εμπειρία στον χώρο της Εκπαίδευσης και μακροχρόνια παρουσία στον χώρο των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αποστολή του είναι να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα στις ειδικότητες του τουρισμού, με έμπειρους καθηγητές, ώστε οι απόφοιτοί του να αναγνωρίζονται ως οι κορυφαίοι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς, με στόχο την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Στο ΙΕΚ LE MONDE πραγματοποιούνται διετή αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών στις ειδικότητες, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Hotel Management), Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού (Tourism Management), Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef) και Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (Pastry Chef).

Προγράμματα σπουδών:

 • Hotel Management, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
  Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης ή μαθητείας.
  Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριο και Φεβρουάριο κάθε ακαδημαϊκού έτους.
 • Tourism Management, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού
  Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης ή μαθητείας.
  Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριο κάθε ακαδημαϊκού έτους.
 • Chef, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας
  Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης ή μαθητείας.
  Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριο και Φεβρουάριο κάθε ακαδημαϊκού έτους.
 • Pastry Chef, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής
  Διάρκεια σπουδών: Τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης και μια περίοδος πρακτικής άσκησης ή μαθητείας.
  Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριο και Φεβρουάριο κάθε ακαδημαϊκού έτους.
 • Food & Beverage Management
  Μετεκπαίδευση στη Διοίκηση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων
  Διάρκεια: 12 εβδομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.lemondecentre.gr

Τουριστικές σχολέςGLION INSTITUTE OF HIGHER EDUCATION

Από το 1962, η Glion έχει θέσει υψηλά πρότυπα για την ακαδημαϊκή ποιότητα και την αριστεία της Φιλοξενίας. Με campus στην Ελβετία και στο Λονδίνο, δύο ακμάζοντα hot spots για τη Φιλοξενία, τις Επιχειρήσεις και όχι μόνο, η Glion αναγνωρίζεται συνεχώς για την ποιότητά των παρεχόμενων σπουδών, έχοντας κερδίσει το βραβείο Best Hospitality Management School in the World στα Παγκόσμια Βραβεία Hospitality το 2015.

Η μελέτη στη Glion δεν είναι απλώς μια εμπλουτιστική εμπειρία μάθησης. Είναι κάτι που μένει στους αποφοίτους για μια ζωή, ενώ με την ολοκλήρωση των σπουδών γίνονται μέλη του παγκόσμιου δικτύου αποφοίτων της σχολής. Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Glion περιλαμβάνει πάνω από 13.600 αποφοίτους από περισσότερες από 150 χώρες.

Προγράμματα Σπουδών:

 • BBA in International Hospitality Business
 • MSC in International Hospitality Business
 • Dual MBA and MSC in International Hospitality Business

Περισσότερες πληροφορίες: www.glion.edu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας