Τρεις κορυφαίοι chef της διεθνούς γαστρονομίας συναντιούνται στις σελίδες του Food Service για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Pia Leon, Virgilio Martinez και Jordi Bordas φιλοξενούνται στο κεντρικό θέμα του περιοδικού, με στόχο να δώσουν το στίγμα της νέας εποχής στις κουζίνες…

 

 Το μέλλον της γαστρονομίας

Το νέο έτος βρίσκει τον κόσμο της γαστρονομίας σε μια καινούργια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος, σε συνδυασμό με νέα οράματα και στόχους. Αν και ορισμένοι δείχνουν να έγιναν σοφοί από τα βιώματα των δυο προηγούμενων ετών και άλλοι σοφότεροι, όλοι κατανοούν πως απαιτείται προσπάθεια για την επιβίωση στο μέλλον. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια συνεχής δοκιμασία για τον κλάδο της εστίασης με εργαζόμενους, επισκέπτες και επιχειρηματίες να αναζητούν τη λύση μιας πολυπαραγοντικής εξίσωσης. Η προσαρμογή και η ευελιξία αποδείχθηκαν αρετές για κάθε εμπλεκόμενο του κλάδου με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά.

Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια, απαιτώντας 56% περισσότερη τροφή για την ικανοποίηση των αναγκών.
Ένα ενδιαφέρον πιάτο του «Kjolle» είναι το Squash and crustaceans (photo credit: Ken Motohasi).

Η δημιουργικότητα απέκτησε νέα διάσταση για τους chef οι οποίοι, πλέον, εστιάζουν στο πώς το προϊόν τους θα φτάσει στον επισκέπτη τους, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς να χάνει το ύφος και τον χαρακτήρα τους. Για πολλούς η νέα κατάσταση μετατράπηκε σε ευκαιρία, αφού ακόμη και χωρίς να ήταν επιλογή τους απέκτησαν χρόνο για περισυλλογή, έρευνα, μελέτη και επαναπροσδιορισμό ταυτότητας και χαρακτήρα. H αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η άνιση πρόσβαση στην τροφή δημιουργούν έντονες πιέσεις στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας. Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια, απαιτώντας 56% περισσότερη τροφή για την ικανοποίηση των αναγκών. Η επίλυση της εξίσωσης δείχνει ήδη δύσκολη και η διεθνής κοινότητα δηλώνει ανήσυχη. Στη λογική της πρόληψης και όχι της καταστολής, η διεθνής γαστρονομία δηλώνει παρούσα στο διατροφικό οικοσύστημα, αναζητώντας λύσεις που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες χωρίς να περιορίσουν τη δημιουργικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας