Τριμερής ναυτιλιακή συνεννόηση Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας

Τριμερής ναυτιλιακή συνεννόηση Ελλάδας-Κύπρου-ΜάλταςΤριμερής ναυτιλιακή συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία. Αυτή είναι η 6η φορά που Υπουργοί των μεγαλύτερων ναυτικών χωρών της ΕΕ συμμετέχουν στη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να συνοδεύεται από υπηρεσιακά στελέχη ΥΝΑΝΠ.

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα. Νατάσα Πηλείδου και την Μάλτα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Dr. Ian Borg ενώ στα πλαίσια της συνάντησης και οι τρείς συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν αναφορικά με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, την απόκριση της ναυτιλίας στις επίκαιρες περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ανάδειξη της νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογραμμίζοντας την καθοριστική συνεισφορά της ναυτιλίας στη διεξαγωγή του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού εμπορίου.

Ο Έλληνας Υπουργός απευθυνόμενος στους ομολόγους του επανέλαβε την πρότασή του για συγκεκριμενοποίηση της έννοιας της «νησιωτικότητας», υπό το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε, με γνώμονα τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Οι δύο Υπουργοί της Κύπρου και της Μάλτας συμφώνησαν να υποστηρίξουν από κοινού τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τις τρείς πλευρές να συμφωνούν στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας τους επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τόσο στο πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε. όσο και στον ΙΜΟ αποδίδοντας έμφαση στους τομείς ναυτιλιακής πολιτικής, ναυτικής εκπαίδευσης και εργασίας, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Μάλτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας