τουριστική κληρονομιά, ξεναγών

Τις προκηρύξεις  για την εισαγωγή σπουδαστών σε τρεις νέες σχολές ξεναγών υπέγραψε  ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, οι οποίες αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Ταυτόχρονα, εκδόθηκαν και οι προκηρύξεις για την εισαγωγή νέας σειράς σπουδαστών στις Σχολές Ξεναγών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών πραγματοποιεί κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο που ιδρύονται οι νέες σχολές, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Κόνσολας, ξεναγώνΑναφερόμενος στις σχολές ξεναγών ο Μάνος Κόνσολας τόνισε: «Πριν από ένα χρόνο κάναμε την αρχή. Καινοτομήσαμε και λειτούργησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δύο σειρές εισαγωγής (πρώτο και δεύτερο έτος) στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας. Επαναλειτουργήσαμε, επίσης, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια, τη Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη.  Τώρα, ιδρύουμε και λειτουργούμε τρεις νέες Σχολές Ξεναγών εθνικής εμβέλειας, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού ήταν και είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά και του επαγγέλματος του ξεναγού».

Ο υφυπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι: «Για πρώτη φορά υπάρχει ένα εθνικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών σε πέντε πόλεις της χώρας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αλλάζει το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης. Μέσα από τη λειτουργία αυτών των σχολών, θα εκπαιδευτούν στελέχη ικανά για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς και αναδεικνύεται η επαγγελματική ταυτότητα των Ξεναγών».

Οι προκηρύξεις για τις νέες Σχολές Ξεναγών Κέρκυρας, Ρέθυμνου Κρήτης και Ρόδου αφορούν στην εισαγωγή 40 σπουδαστών σε κάθε σχολή. Στις Σχολές Ξεναγών Αθήνας και Θεσσαλονίκης προβλέπεται η εισαγωγή 35 σπουδαστών. Οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής υποβάλλουν από 31-8-2020 μέχρι 11-9-2020 στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr αίτηση συμμετοχής, η οποία γίνεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά.

Οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των ξεναγών

Όσον αφορά τους ήδη ενεργεία ξεναγούς το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως οι ξεναγοί συνεχίζουν να είναι άνεργοι και καθώς φαίνεται για τους περισσότερους τουλάχιστον αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το tour-market.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου κύριο Κρίτων Πιπέρα, ο οποίος επισήμανε ότι οι ξεναγοί έχουν λάβει μόνο το επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε για Μάρτιο και Απρίλιο και έκτοτε δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα. Η δε εικόνα που μετέφερε ο κύριος Πιπέρας δεν είναι καθόλου ευχάριστη, καθώς σχεδόν όλες οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο έχουν ακυρωθεί. «Η τουριστική περίοδος τελείωσε προτού καν ξεκινήσει», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πιπέρας.

Οι ξεναγοί στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν στις 2 Ιουλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 12:30 μμ και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας με αιτήματα, μεταξύ άλλων:

  • Δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη.
  • Να υπαχθούν ανεξαιρέτως οι ξεναγοί τον Ιούλιο σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Διευκολύνσεις, όπως αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου κλπ, που ίσχυσαν για άλλους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.
  • Προστασία πρώτης κατοικίας.

Οι ξεναγοί τονίζουν πως αν δεν λάβουν την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία το επάγγελμά τους, που είναι ένας από τους πυλώνες του ελληνικού τουρισμού, θα κινδυνεύσει να απαξιωθεί και να εξαφανιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας