Βιολογικά προϊόντα

Σημαντικές αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βιολογικά προϊόντα, εντοπίζουν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένα άρτιο σύστημα ελέγχου, το οποίο να καλύπτει όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Πιο αναλυτικά, το σύστημα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βιολογικά προϊόντα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, όπως σημειώνεται σε νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χρειάζεται, δηλώνουν οι ελεγκτές, να αναληφθεί περαιτέρω δράση για την αποκατάσταση των αδυναμιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα κράτη μέλη, για την εποπτεία των εισαγωγών, καθώς και για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τα προϊόντα που φέρουν το βιολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορισμένες φορές πολύ υψηλότερες από εκείνες των συμβατικών προϊόντων και η συντριπτική πλειονότητα των βιολογικών προϊόντων που καταναλώνονται στην Ε.Ε. παράγονται εντός αυτής.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές δοκιμές από τις οποίες να διαπιστώνεται κατά πόσον ένα προϊόν είναι βιολογικό ή όχι. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα άρτιο σύστημα ελέγχου, το οποίο να καλύπτει όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τους παραγωγούς έως τους μεταποιητές, τους εισαγωγείς και τους διανομείς τροφίμων, και να παρέχει στους καταναλωτές τη διασφάλιση ότι τα βιολογικά προϊόντα που αγοράζουν είναι όντως βιολογικά. Η Κομισιόν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία αυτού του συστήματος ελέγχου.

Ο βιολογικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Οι ελεγκτές παρακολούθησαν τη συνέχεια που δόθηκε στην προηγούμενη σχετική έκθεσή τους του 2012, και αξιολόγησαν κατά πόσον το σύστημα ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την παραγωγή, μεταποίηση, διανομή και εισαγωγή βιολογικών προϊόντων παρέχει πλέον μεγαλύτερη διασφάλιση στους καταναλωτές. Εκτός από την παρακολούθηση της συνέχειας που έδωσαν τα έξι κράτη μέλη στα οποία είχαν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στο παρελθόν (Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), περαιτέρω επισκέψεις ελέγχου εντός της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία και την Τσεχία.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το σύστημα ελέγχου έχει βελτιωθεί και ότι οι προηγούμενες συστάσεις τους είχαν, γενικώς, ληφθεί υπόψη. Τα κράτη μέλη που ελέγχθηκαν την προηγούμενη φορά έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου που εφαρμόζουν, ενώ η Επιτροπή άρχισε εκ νέου τις δικές της επισκέψεις ελέγχου, έχοντας πλέον επισκεφθεί τα περισσότερα κράτη μέλη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες: δεν υπάρχει πλήρης εναρμόνιση σε όλη την Ε.Ε. των μέτρων επιβολής που εφαρμόζονται για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, ενώ ορισμένες φορές σημειώνονταν καθυστερήσεις στη γνωστοποίηση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης από τις αρχές των κρατών μελών και τους φορείς ελέγχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας